Svenska Cupen kvar i Linköping

Senast Linköpings FC vann en match på Linköping Arena var mot just FC Rosengård i Damallsvenskan, sedan följde två förlustmatcher, men det blev en skön repris Svenska cupens final med 2-0 inför inte mindre än 5.602 på läktarna. Fjolårets cupmästartitel försvarades.
Linköpings målskyttar i cupfinalen Vera Diatel och Stina Blackstenius håller bucklan. Foto: Bildbyrån

Vädret var perfekt, solen sken och vinden ilade svagt igenom Linköping Arena och deras för evigt optimistiska fans.

Några ”överraskningar” sågs i startelvan hos LFC. Tove Almqvist tog en startplats, den första efter EM-succén, likaså Stina Blackstenius. De tidigare så starka startspelarna i Janni Arnth, Jonna Andersson och Fridolina Rolfö fick bänkas, tydliga tecken på att Martin Sjögren inte var nöjd med de senaste matcherna.

Malmölaget med ny tränare startade åter med en defensiv formation – en fembackslinje – för att fokusera på snabba omställningar. Samt såg vi den tidigare pensionerade Therese Sjögran åter husera på Rosengårds vänsterkant. FCR saknade en av sina starkare spelare från start – Ramona Bachmann.

Bollen lånades mellan lagen inledningsvis då inte något av lagen fick ett Lite finalnever spelade nog roll då flera stora namn tappade enkla bollar och passade förvånansvärt mycket fel.
I den sjunde minuten fick Linköping matchens första hörna, och de kunde skapa ett litet tryck mot Rosengårds mål då bollen inte riktigt kunde rensas iväg. Mariann Gajhede från innermittpositionen, men tyvärr för hemmalaget inte satt sista passningen och anfallet rann ut i sanden.

Ju mer matchen gick upp mot kvarten tog hemmalaget över, hade mest boll och klarade oftast av att spela sig ut ur Rosengårds förstapress. Det skapade ytor för spelarna i andraläget, oftast på ytan på kanterna.
Det var inte särskilt överraskande med utvecklingen av halvleken att den första stora chansen var Linköpings FCs.
Efter en djupledslöpning av Stina Blackstenius, i en perfekt båge, tog hon sig in i straffområdets högra sida när hon snurrat två gånger på Rosengårds vänsterback. Slutprodukten för Stina, som oftast varit svag i klubblaget, blev en passning in till en helt ren Tove Almqvist mot den bortre stolpen. Tyvärr hann hon inte skifta stödjeben och fick använda sin högerfot, vilket gjorde att hon inte nådde bollen ordentligt. Bollen rullade utanför, och en stor chans missad för ett viktigt 1-0.

Tempot skruvades sedan ner, Rosengård tog tag i bollinnehavet och hittade metodiskt bollar framåt i planen, letade mer efter sina lägen. Rörelsen utan boll var inte riktigt där, och intitativen från de stora namnen infann sig inte.
Efter 27 minuters spel hittade Rosengård sin första chans. Efter ett inkast kunde en skicklig Natasa Andonova trixa sig ur en ganska trång situation, väggspela sig fri in mot straffområdet tillsammans med Marta. Läget var ganska bra, och hon kunde nog tagit en till touch mot mål och få ett bättre läge. Istället sköt hon med en hängande Maja Krantz i ryggen och skottet rullade utanför.
En skadad Krantz fick senare utgå med en sträckning. In kom Jonna Andersson, som flyttade ut till vänster, där Samuelsson fick flytta över till Krantz plats.
Bara minuten senare kom det första skottet på mål, och det var Rosengårds från utanför straffområdet. Det blev en klurig studs för Katie Fraine i LFC-målet men kunde avstyras ut till en resultatlös hörna.
Någon minut senare ladde sig Therese Sjögran väldigt lätt, och domaren blir lurad, fick en farlig frispark snett höger om straffområdet. Andonovas vänsterfot är ett riktigt farligt vapen. Frispaken var hård och riktigt giftig in mot målgården, men Charlotte Rohlin nickade undan.

Hemmalaget var riktigt nära två gånger ett ledningsmål och tog över mer och mer ju längre matchklockan tickade mot vila, först hade Kristine Minde en riktigt fin chans då hon på sin högerkant tog sin in i straffområdet ända fram till målgården och avslutade. Målvakt Zecira Musovic räddade och släppte retur som ingen LFC:are kom först på.
Det var inte särskilt ologiskt att Linköping tog ledningen två minuter kvar av den första halvleken när hemmapubliken fick jubla stort. Stina Blackstenius var mycket rappare än sina motståndare i löpningen efter en fin passning av Pernille Harder. Fri med Musovic gjorde hon (denna gång) inga misstag och kunde skjuta in bollen invid högra stolpen.

Det var väldigt jämnt under andra halvleks inledning. Linköping ville hålla i sin 1-0 ledning och sedan försöka kontra in sitt andra. Rosengård-spelarna såg litet nonchalanta ut, och stillastående, kom ut och var lite mer alerta och taggade inledningsvis. I den 48 minuten fick man en frispark några meter utanför straffområdet, och givetvis var det Andonova som stegade fram. Bollen gick över muren i en snygg båge, men det var alldeles för löst för att orsaka Fraine några bekymmer.
Rosengård såg likt första halvlek fortfarande idéfattigt ut. Marta kom inte loss alls, och Sjögran såg seg ut. Det var fortfarande just Andonova som var det stora hotet, även om den sista passningen inte hittade rätt adress.

Linköpings FC fick det bästa läget för ett mål i andra halvlek. En pigg och frejdig Tove Almqvist, vars form från EM höll i sig denna eftermiddag, snurrade runt på sin vänsterkant och hittade in med ett lågt inspel mot mål, då ingen LFC spelare kom först på bollen rensades den iväg – för att lägga sig perfekt för Mariann Gajhede att skruva in bollen, men den gick utanför.
Med cirka tjugo minuter kvar tog Marta en djupledslöpning mot Charlotte Rohlin, som försökte ställa offside, men som misslyckades totalt Helt fri kom Marta med bollen, Katie Fraine kom ut snabbt och gjorde sig stor och gjorde en riktigt vass reflexräddning. Det där var en matchargörande insats och Rosengårds stora chans att hitta sin kvittering.

Det såg aningen nervöst ut i hemmalaget efter den chansen, och misstagen och bolltappen blev mer och mer påtagliga samtidigt som Rosengård smög sig igång och skaffade sig ett överläge.
Ett riktigt fint Rosengård-anfall borde ha gett kvitteringen. Inhoppande LFC:arnna Vera Dyatel och Jonna Andersson blev totalt utspelade av Sjögran och Lina Nilsson på högerkanten, inlägget av Nilsson var perfekt och hittade en fri Marta i straffområdet, som bara skulle nicka in bollen. På något sätt missade hon och bollen gick utanför. Bara halvminuten senare byttes hon ut. .

I den 87 matchminuten kom då läget som Linköping väntat på hela halvleken. Rosengård hade få spelare med hem när LFC till sist vann en boll centralt några meter in på egen planhalva. Det var ganska lätt för Pernille Harder att - åter igen - slå passningen fram, denna gång till Vera Dyatel. Helt fri med Musovic gjorde hon inga misstag chippade in 2-0. Matchen var punkterad, avgjord, klar – LFC vinner åter Svenska Cupen året 2015.

Text Eric Svensson

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.