5-1:a för Linköping och rekord för Harder

Nu är Pernille Harder efter sina två mål mot Mallbacken i onsdagkvällens match Linköpings FCs mesta målgörare genom tiderna. Förutsättningarna var enkla. Tre poäng var vad som gällde för LFC för att klamra sig fast vid halmstrået som kan hålla fram till kamp om guldet. Det blev övertygande 5-1.
Pernille Harder knyter nävarna efter hennes första mål för kvällen. FOTO: Filip Oskarsson.

Man kunde se att Martin Sjögren ändrade lite, inte bara på spelare, utan också i formationen. I defensiven spelades ett rakt 4-4-2 med Pernille Harder och Mariann Gajhede på innermittfältet. Med boll tog Gajhede ett bestämt steg bakåt i planen, i en klassisk Makélélé- roll, medan Harder rusade in mot straffområdet. Kantspelen och inläggen skulle alltså ge utdelning den här matchen.

Mallbackens nolla sprack redan i den fjärde minuten, och äntligen fick LFC utdelning på sina fina anfallskombinationer och sina inläggsförsök. Pernille Harder visade fin bollkontroll och teknik när hon hade fullt med försvarare runt sig vid halvmånen utanför straffområdet. Hon kunde titta upp och slå ut bollen på LFC’s högerkant, där Emma Lennartsson stod helt omarkerad. Hon var kylig, spelade in bollen hårt och med adress mot den bortre stolpen. Där stod, som om hon nosade till sig sin position, Stina Blackstenius, som enkelt petade in bollen bakom Jennifer Falk. En riktigt bra start för hemmalaget. Man har sett tidigare beslutsamhet, i sina förlustmatcher har LFC inte fått utdelning på det och tappat succesivt genom matchen. Denna 1-0 ledning var välbehövlig för fortsättningen. 1-0 redan efter 5 minuters spel.


LFC pressade på, och lät inte Mallbacken få mycket andrum. När Pernille åter kunde visa upp sin underbara teknik från sin position i mitten och tog sig ifrån sin bevakning kunde hon komma rättvänd mot backlinjen, hon släppte denna gång perfekt i sidled på Stina Blackstenius till sitt vänster. Stina vände snyggt bort sin markering, och placerade enkelt bollen vid Falks vänstra stolpe. Som om hon aldrig gjort någonting annat. Det är underbart roligt att berömma Stina Blackstenius, mycket roligare än att kritisera henne faktiskt. 2-0 och vi hade endast kommit in i matchens 10:e minut.

Spelet rann vidare för hemmalaget. Hörnorna kom från höger och vänster, och alla såg spelsugna ut, medan Mallbacken visade trötthet redan i inledningen av matchen. Det tog 28 minuter innan Harder fick göra ett eget mål. 3-0 var verkligen snyggt. LFC tog sig från den ena kanten till den andra i ett högt bolltempo, när bollen sedan hittade Harder centralt hade inte Malmbackens försvar hunnit över. Med några meter till godo från straffområdeslinjen kunde hon måtta fritt med sin vänsterfot. Trots avståndet var målvakten även denna gång hjälplös att kunna rädda.
Mallbacken var nära reducering när ett inlägg som touchade ute på högerkanten ställde målvakten Katie Fraine, som tippade bollen i ribban och ut. Och det kändes som en engångsföreteelse, men bara minuten senare, alltså i den 40:e kom en pigg, frejdig Mimmi Larsson runt på den andra kanten, efter tamt naivt försvarsspel. Hennes inlägg var direkt vasst men hittade ingen medspelare förrän Jonna Andersson på bortre stolpen. Då var det ganska enkelt för nr 16 Elin Nyman att peta in bollen i öppet mål till 3-1, detta efter att Fraine slängt sig för att ta inlägget och ställt Andersson en aning.

Halvleken slutade 3-1 för hemmalaget.
13-3 avslut
10-0 hörnor.

Efter Mallbackens första hörna kunde hemmalaget kontra. Bollen fann som alltid Pernille Harder centralt. Med en perfekt passning i djupet, både i precision och riktning, hittade hon Stina Blackstenius, som löpt perfekt på rätt sida om den sista försvararen. Fri med Jennifer Falk drämde hon iväg bollen, som hittade ribban vid målvakens närmsta kryss. Domaren hade just blåst igång den andra halvleken innan läget för 4-1 kom. Men man fick istället vänta till den 55:e minuten innan det kom. Ett fint anfall återigen från spelare till spelare på ett - två touch. Det var Emma Lennartssons slutprodukt återigen, som slogs mot Blackstenius på första stolpen. Hon kom inte rätt till bollen, istället fortsatte bollen mot den bortre ytan, där Kristine Minde ploppade upp och kunde stöta in sitt tredje mål för säsongen. 4-1.
LFC’s femte mål lät sig inte dröjas särskilt länge efter det. Pernille Harder fälldes utanför straffområdet. Hon tog hand om frisparken själv. Bågen över muren var perfekt. Hennes elfte den här säsongen. Med cirka en timmes spel.
Mallbacken var stundtals bortspelat, och då blev det oftast farligt. Några byten och platsförändringar störde tempot sista halvtimmen, och många ville bara få matchen färdigspelad så att tre färska poäng kunde ros hem.

Slutsatser:
- Fridolina Rolfö ska ha dirigent-beröm för 4-1 målet. Hon startade allting med två snabba passningar, som öppnade upp för andra i senare skeden i anfallet.
- Två poäng till Lennartsson. Har hon haft sådan utdelning tidigare i sin LFC karriär under en match?
- 41 gjorda mål. Det är Pernille Harders målstatistik för Linköpings FC. Vilket gör henne till nummer ett i klubben. Hon petar då ner Maria Aronsson på andraplats.
- Maja Krantz tillbaka från skada. Startar nästa match?
- Mimmi Larsson ska ha mycket cred för sitt slit där uppe, ensam på topp. Det fanns ingen lugn stund för ett annars koncentrerat försvarsspel hos LFC. Mattades av i slutet, men Mallbackens enda mål var helt och hållet Mimmis förtjänst.
- Kapten Frida Broström bästa spelare i Mallbacken.

Text: Eric Svensson

Martin 2015-09-09 22:23

Lennartsson har gjort 2 poäng i samma match vid ett antal tillfällen tidigare, i mina ögon lagets kanske mest underskattade 'poängspelare' som sett till sin magra speltid skapar väldigt mycket offensivt och alltid gör jobbet i varje match.

Oerhört glädjande att se Slegers tillbaka i gammal god form, det såg inte ut som hon missat en match och den fina touchen i bollbehandlingen såg precis lika bra ut som innan det långa skadeuppehållet. Där har LFC fått in en riktig joker så här i slutet av serien när allt ska avgöras.

Annars var det mest glädjande att alla spelare verkligen slet idag och inte gav Mallbacken en lugn stund. Det enda man stör sig på är att det var så oerhört mycket sämre mot Umeå senast, hade man spelat ungefär som ikväll även mot Umeå hade det tveklöst blivit tre poäng även i den matchen. Ojämnheten är det som precis som vanligt ställer till det för LFC vad gäller att hamna 1-2 i serien men kan man nu hålla en nivå ungefär som ikväll även i fortsättningen så finns det fortfarande en liten chans.

Tonny 2015-09-10 15:22

Vilken skillnad. Förra matchen kändes det som ingen vågade avsluta, den här matchen verkade alla sugna på att göra det. Härligt spel av många men jag vill lyfta fram Minde som hela tiden visade att hon ville ha boll och slet som ett djur på kanten.

Jag tycker vi stryker ett sträck över matchen mot Umeå och jag tar tillbaka det jag sa om att byta coach. När de spelar som de gjorde igår finns det inte mycket som stoppar LFC.

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.