IFK Kalmar och Älta bjöd på 9 (!) mål

Det såg ut att bli en knockout, men IFK Kalmars match mot Älta IF hemma på Gröndal blev en hård och dramatisk holmgång ända in i slutet. IFK Kalmar vann till slut med 5–4, men spelet gick på skruvar. Dagens lirare var utan tvivel Emma Jones som gjorde hattrick på en kvart i början av matchen och gav IFK Kalmar en smakstart.

Redan innan det gått en minut slog Emma Jones till och gjorde 1-0.
Efter ett misstag av IFK Kalmarförsvarare var Astrid Larsson mycket påpasslig efter åtta minuter och kvitterade. Men Emma Jones var ostoppbar i början på matchen. I elfte och femtonde minuten slog hon till igen med ett snyggt och välplacerat skott och en stolpträff som gick in.
– Allt trillade in, konstaterade hon efteråt.

Men resten av halvleken antydde inte att publiken på Gröndal skulle få se fem mål till. Det var jämnt och tufft i regnet och på den hala planen kom snart chanserna mer sällan, men också snabbt och slumpartat när de väl kom.

I andra halvlek klev dock Älta ut och var det bättre laget i början av halvleken. Gästerna satte rejält tryck på IFK Kalmar som hade svårt att åstadkomma något riktigt konstruktivt spel.
Ältadominansen hade börjat ebba ut när Mathilda Johansson Prakt lyckades nicka in en hörna från Elin Olofsson för IFK Kalmar när en kvart återstod. 4–1 borde rimligen ha varit spiken i kistan, men Älta var inte alls på humör att ge upp. Det blev upphov til en lika vild avslutningskvart som den inledande.

Direkt efter avspark gjorde Thordis Hroenn Sigfusdottir 4-2. Men gästerna kvitteringsjakt drabbades av ett svårt bakslag. Efter 84 minuter blev Sara Malmborg utvisad för vad som såg ut att vara en tröjdragning eller dragning i armen på matchen huvudperson, Emma Jones. Alla trodde nog att Malmborg skulle få en i och för sig motiverad varning, men hon fick rött kort eftersom hon hade tagit tag i Emma Jones hår. Det var en djupt förtvivlad Sara Malmborg som lämnade planen och det är nog ingen som tror att hon avsiktligt skulle ha försökt dra Jones i håret. En olycklig händelse för Älta, men gästerna gav ändå inte tappt. Efter 87 minuter slog Thordis Hroenn Sigfusdottir till igen och IFK Kalmar-supportrarna blev nervösa men redan i nästa minut fick hemmalaget en hörna och denna gång hittade Elin Olofsson amerikanskan Erin Gunthers huvud och hon skarvade bollen in i Ältamålet.

Ändå var det inte över. I 90:e minuten gjorde Ältas ena amerikanska Kelley Monogue 5–4 och hemmapubliken fick bita på naglarna genom stopptiden. Men 5–4 blev slutresultatet.
Det ska alltså noteras att Älta gjorde två mål med en spelare mindre på planen i slutet av matchen, en prestation av ett slag som får en att undra varför laget ligger där det ligger i tabellen.
IFK Kalmar har dock mycket att fundera över. Eftersom Kalmar-laget vann medan Djurgården och Limhamn Bunkeflo förlorade i den här omgången, är man med i racet om uppflyttning igen. Men inte med det spel man demonstrerade mot Älta.
– Vi kommer att prata och träna mycket försvarsspel den här veckan. Det blir en lång genomgång i morgon, det finns oerhört mycket att prata om. Men vi fortsätter också att göra mål. Säga vad man vill, men det blir alltid mål på Gröndal, sa IFK Kalmars tränare Jonas Walfridsson.

IFK Kalmar förlorade för första gången den här säsongen en andra halvlek hemma på Gröndal. Sett till kämpa insats och faktiskt också matchbilden i andra halvlek är det förståeligt att Ältas tränare Omid Suylefani var besviken efter matchen.
– De kanske gjorde en dålig insats eller så gjorde vi en bra eller så gjorde vi dem dåliga. Men det känns som vi borde fått med oss en poäng.

Jonas Walfridssons analys var helt klart att IFK Kalmar var sämre än vad man borde vara.
– Vi hade fem matcher på 15 dagar varav fyra på bortaplan och den perioden tröttade ut oss. Vi bara spelade och fick ingen ordentlig träning den perioden. Vi märkte det mot Sunnanå och trodde att det skulle hjälpa att få en ordentligt träningsvecka som vi har haft nu. Men vi fick en del skador och sjukdomar under veckan och dessutom är vi nog mer medtagna mentalt än vad vi kanske trodde. Det blir väldigt mycket tillbaka till grunderna den kommande veckan.

Text: Joakim Carlsson

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.