Linköping hett i guldstrid av Pernilles hat-trick

Ett hat-trick ifrån Pernille Harder när Linköping vann komfortabelt med 4-0 mot Kopparbergs/Göteborg gör Linköping till en av tre guldkandidater i Damallsvenskan. Det skiljer bara tre poäng upp till Eskilstuna och två upp till Rosengård när tre omgångar återstår.
Penille Harder var inte att stoppa och det blev tre mål. FOTO: Filip Oskarsson.

Det tog bara 2 minuter innan hemmalaget tog ledningen. Och det var en riktig kalldusch för ett piggt Kopparbergs/Göteborg. Emma Lennartsson slog ett inlägg från högerkanten som målvakt Fanny Lund egentligen bara skulle ta emot. Istället tappade hon bollen under sig och Stina Blackstenius kunde peta in bollen i öppet mål. Ett riktigt bakslag för Kopparbergs/Göteborg.
6 minuter in i matchen fick Mariann Gajhede kliva av banan efter en känning i baksida lår. Efter behandling fick hon bytas av och in kom istället Renée Slegers.
Bortalaget slog inte av på takten trots det tidiga baklängesemålet utan såg piggt och fokuserat ut, hade ett fint finurligt passningsspel på offensiv planhalva och många stunder gick det undan ordentligt med Melis, Van de Donk och Martens i spetsen. Det kom farliga inspel, mestadels från högerkanten. De borde ha resulterat i ett kvitteringsmål och det kom även till några avslutslägen som slarvades bort (Martens bland andra) i sista beslutsmomentet.

Efter en kvarts spel hade Kopparbergs/Göteborg inte fått någon utdelning trots ett spelövertag.
Spelet böljade och LFCs skickliga omställningsspel fick central roll. Slegers läste en passning, som endast spelintelligenta spelare klarar av, och lät motståndaren slå passningen innan hon tog ett steg in i bollbanan. Brytningen gav chansen för Pernille Harder spelmomentet senare och hon kom till ett mycket intressant läge rättvänd mot backlinjen.


En halvtimme in kom Kopparbergs/Göteborgs övertag av sig. Efter en av alla Linköpings kontringar under en underhållande första period kom så utdelningen till slut. Pernille Harder var distinkt med sin vänsterfot när hon avslutade ännu en av de korta, snabba anfallen och kunde placera in bollen vid Lunds högra stolpe. Otagbart och 2-0.
I den 40 minuten kom så även 3-0. Pernille Harder snappade upp bollen från Kopparbergs/Göteborgs vänsterback Catrine Johansson, och en mot en med Arna Sif Asgrimsdotttir, ögonblicket senare hade hon inga problem att vricka och finta sig förbi och rulla in sitt andra mål för kvällen. Passivt och orutinerat av Kopparbergs/Göteborgs backlinje som visade upp ett naivt försvarsspel mot Pernille. Då trivs danskan som bäst.

Stefan Rehn valde lite överraskande att ha kvar samma elva som startade den första halvlek att gå ut i andra. Det var inledningsvis ganska avslaget från bortalaget, i både press och i sina anfallsförsök. Underhållsvärdet på matchen sjönk ganska rejält från den frejdiga, fartfyllda första halvleken. Linköping var ganska belåtet och det var inte särskilt svårt att gissa vad Martin Sjögren sagt åt sina spelare inför den andra halvleken. (Håll tätt bakåt och håll koncentrationen uppe hela vägen.)
Det finns även en målskillnad som kan ha en avgörande roll i guldstriden.
1013 stycken fick se en passiv, långsam andra halvlek spelas av då inget av lagen var särskilt nära att förändra 3-0 resultatet. Bollen spelades runt och det var aldrig riktigt nära att hemmalaget fick sin nolla spräckt.
Så det var inte särskilt överraskande att målet i den andra halvleken kom av en slump. Det var Lund återigen som strulade till det med knappt tolv minuter kvar av matchen. Pernille Harders skott var ganska hårt några meter utanför straffområdet, men det var mitt på och hon borde ha gjort bättre av situationen. 4-0 och hat-trick av danskan som hon inte lär klaga över.
Det var då Kopparbergs/Göteborg vek ner sig totalt de sista tio minuterna. LFC fick mer yta runt straffområdet och det var nära både två och tre mål till. Man måste helt enkelt kritisera genomförandet av seriens femteplacerade lag i den andra halvleken, som hade matchen i sina händer trots ett 2-0 underlägei den första. Med lite vilja och jävlar anamma hade man fortfarande kunnat ställa till det för LFC då man var snabba och underhållande i sitt offensiva spel, istället vek göteborgskorna ner sig totalt och förlorade med en smickrande fyramålsskillnad.

Slutsatser:
- Slegers fysisk kontra Gajhede på innermittfältet ifrågasattes en aning vid bytet. Skulle två svagt fysiska mittfältare (Slegers och Neto) stå emot en mer fysiskt mittfält i bortalaget? Frågetecknet rätade ut sig till ett utropstecken. Spelintelligens vann över muskler denna kväll.
- Kopparbergs/Göteborgs chans låg längsmed kanterna i första. Ändå utnyttjades det endast en halvtimme in i matchen, sedan försvann detta totalt. Anledningen är okänt.
- Donk är en riktigt duktig spelare. Har rätt tankar och är kvick i steget.
- Efterlyses Emilia Larsson och Venera Rexhi. Var är deras inhopp?

Text Eric Svensson

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com

Idag den första juli är detta den enda och sista information som kommer ut på damfotboll.com. Vi lägger ner vår verksamhet och 17 år som en ständigt uppdaterad sida om svensk och internationell damfotboll går i graven.

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.