Linköping hett i guldstrid av Pernilles hat-trick

Ett hat-trick ifrån Pernille Harder när Linköping vann komfortabelt med 4-0 mot Kopparbergs/Göteborg gör Linköping till en av tre guldkandidater i Damallsvenskan. Det skiljer bara tre poäng upp till Eskilstuna och två upp till Rosengård när tre omgångar återstår.
Penille Harder var inte att stoppa och det blev tre mål. FOTO: Filip Oskarsson.

Det tog bara 2 minuter innan hemmalaget tog ledningen. Och det var en riktig kalldusch för ett piggt Kopparbergs/Göteborg. Emma Lennartsson slog ett inlägg från högerkanten som målvakt Fanny Lund egentligen bara skulle ta emot. Istället tappade hon bollen under sig och Stina Blackstenius kunde peta in bollen i öppet mål. Ett riktigt bakslag för Kopparbergs/Göteborg.
6 minuter in i matchen fick Mariann Gajhede kliva av banan efter en känning i baksida lår. Efter behandling fick hon bytas av och in kom istället Renée Slegers.
Bortalaget slog inte av på takten trots det tidiga baklängesemålet utan såg piggt och fokuserat ut, hade ett fint finurligt passningsspel på offensiv planhalva och många stunder gick det undan ordentligt med Melis, Van de Donk och Martens i spetsen. Det kom farliga inspel, mestadels från högerkanten. De borde ha resulterat i ett kvitteringsmål och det kom även till några avslutslägen som slarvades bort (Martens bland andra) i sista beslutsmomentet.

Efter en kvarts spel hade Kopparbergs/Göteborg inte fått någon utdelning trots ett spelövertag.
Spelet böljade och LFCs skickliga omställningsspel fick central roll. Slegers läste en passning, som endast spelintelligenta spelare klarar av, och lät motståndaren slå passningen innan hon tog ett steg in i bollbanan. Brytningen gav chansen för Pernille Harder spelmomentet senare och hon kom till ett mycket intressant läge rättvänd mot backlinjen.


En halvtimme in kom Kopparbergs/Göteborgs övertag av sig. Efter en av alla Linköpings kontringar under en underhållande första period kom så utdelningen till slut. Pernille Harder var distinkt med sin vänsterfot när hon avslutade ännu en av de korta, snabba anfallen och kunde placera in bollen vid Lunds högra stolpe. Otagbart och 2-0.
I den 40 minuten kom så även 3-0. Pernille Harder snappade upp bollen från Kopparbergs/Göteborgs vänsterback Catrine Johansson, och en mot en med Arna Sif Asgrimsdotttir, ögonblicket senare hade hon inga problem att vricka och finta sig förbi och rulla in sitt andra mål för kvällen. Passivt och orutinerat av Kopparbergs/Göteborgs backlinje som visade upp ett naivt försvarsspel mot Pernille. Då trivs danskan som bäst.

Stefan Rehn valde lite överraskande att ha kvar samma elva som startade den första halvlek att gå ut i andra. Det var inledningsvis ganska avslaget från bortalaget, i både press och i sina anfallsförsök. Underhållsvärdet på matchen sjönk ganska rejält från den frejdiga, fartfyllda första halvleken. Linköping var ganska belåtet och det var inte särskilt svårt att gissa vad Martin Sjögren sagt åt sina spelare inför den andra halvleken. (Håll tätt bakåt och håll koncentrationen uppe hela vägen.)
Det finns även en målskillnad som kan ha en avgörande roll i guldstriden.
1013 stycken fick se en passiv, långsam andra halvlek spelas av då inget av lagen var särskilt nära att förändra 3-0 resultatet. Bollen spelades runt och det var aldrig riktigt nära att hemmalaget fick sin nolla spräckt.
Så det var inte särskilt överraskande att målet i den andra halvleken kom av en slump. Det var Lund återigen som strulade till det med knappt tolv minuter kvar av matchen. Pernille Harders skott var ganska hårt några meter utanför straffområdet, men det var mitt på och hon borde ha gjort bättre av situationen. 4-0 och hat-trick av danskan som hon inte lär klaga över.
Det var då Kopparbergs/Göteborg vek ner sig totalt de sista tio minuterna. LFC fick mer yta runt straffområdet och det var nära både två och tre mål till. Man måste helt enkelt kritisera genomförandet av seriens femteplacerade lag i den andra halvleken, som hade matchen i sina händer trots ett 2-0 underlägei den första. Med lite vilja och jävlar anamma hade man fortfarande kunnat ställa till det för LFC då man var snabba och underhållande i sitt offensiva spel, istället vek göteborgskorna ner sig totalt och förlorade med en smickrande fyramålsskillnad.

Slutsatser:
- Slegers fysisk kontra Gajhede på innermittfältet ifrågasattes en aning vid bytet. Skulle två svagt fysiska mittfältare (Slegers och Neto) stå emot en mer fysiskt mittfält i bortalaget? Frågetecknet rätade ut sig till ett utropstecken. Spelintelligens vann över muskler denna kväll.
- Kopparbergs/Göteborgs chans låg längsmed kanterna i första. Ändå utnyttjades det endast en halvtimme in i matchen, sedan försvann detta totalt. Anledningen är okänt.
- Donk är en riktigt duktig spelare. Har rätt tankar och är kvick i steget.
- Efterlyses Emilia Larsson och Venera Rexhi. Var är deras inhopp?

Text Eric Svensson

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka
Premier League klubbarna har insett värdet
Premier League klubbarna har insett värdet

Premier League klubbarna har insett värdet

Damfotbollen växer och växer och fler klubbar som tidigare bara haft herrlag satsar nu på damlag runt om i världen.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.