Linköping hett i guldstrid av Pernilles hat-trick

Ett hat-trick ifrån Pernille Harder när Linköping vann komfortabelt med 4-0 mot Kopparbergs/Göteborg gör Linköping till en av tre guldkandidater i Damallsvenskan. Det skiljer bara tre poäng upp till Eskilstuna och två upp till Rosengård när tre omgångar återstår.
Penille Harder var inte att stoppa och det blev tre mål. FOTO: Filip Oskarsson.

Det tog bara 2 minuter innan hemmalaget tog ledningen. Och det var en riktig kalldusch för ett piggt Kopparbergs/Göteborg. Emma Lennartsson slog ett inlägg från högerkanten som målvakt Fanny Lund egentligen bara skulle ta emot. Istället tappade hon bollen under sig och Stina Blackstenius kunde peta in bollen i öppet mål. Ett riktigt bakslag för Kopparbergs/Göteborg.
6 minuter in i matchen fick Mariann Gajhede kliva av banan efter en känning i baksida lår. Efter behandling fick hon bytas av och in kom istället Renée Slegers.
Bortalaget slog inte av på takten trots det tidiga baklängesemålet utan såg piggt och fokuserat ut, hade ett fint finurligt passningsspel på offensiv planhalva och många stunder gick det undan ordentligt med Melis, Van de Donk och Martens i spetsen. Det kom farliga inspel, mestadels från högerkanten. De borde ha resulterat i ett kvitteringsmål och det kom även till några avslutslägen som slarvades bort (Martens bland andra) i sista beslutsmomentet.

Efter en kvarts spel hade Kopparbergs/Göteborg inte fått någon utdelning trots ett spelövertag.
Spelet böljade och LFCs skickliga omställningsspel fick central roll. Slegers läste en passning, som endast spelintelligenta spelare klarar av, och lät motståndaren slå passningen innan hon tog ett steg in i bollbanan. Brytningen gav chansen för Pernille Harder spelmomentet senare och hon kom till ett mycket intressant läge rättvänd mot backlinjen.


En halvtimme in kom Kopparbergs/Göteborgs övertag av sig. Efter en av alla Linköpings kontringar under en underhållande första period kom så utdelningen till slut. Pernille Harder var distinkt med sin vänsterfot när hon avslutade ännu en av de korta, snabba anfallen och kunde placera in bollen vid Lunds högra stolpe. Otagbart och 2-0.
I den 40 minuten kom så även 3-0. Pernille Harder snappade upp bollen från Kopparbergs/Göteborgs vänsterback Catrine Johansson, och en mot en med Arna Sif Asgrimsdotttir, ögonblicket senare hade hon inga problem att vricka och finta sig förbi och rulla in sitt andra mål för kvällen. Passivt och orutinerat av Kopparbergs/Göteborgs backlinje som visade upp ett naivt försvarsspel mot Pernille. Då trivs danskan som bäst.

Stefan Rehn valde lite överraskande att ha kvar samma elva som startade den första halvlek att gå ut i andra. Det var inledningsvis ganska avslaget från bortalaget, i både press och i sina anfallsförsök. Underhållsvärdet på matchen sjönk ganska rejält från den frejdiga, fartfyllda första halvleken. Linköping var ganska belåtet och det var inte särskilt svårt att gissa vad Martin Sjögren sagt åt sina spelare inför den andra halvleken. (Håll tätt bakåt och håll koncentrationen uppe hela vägen.)
Det finns även en målskillnad som kan ha en avgörande roll i guldstriden.
1013 stycken fick se en passiv, långsam andra halvlek spelas av då inget av lagen var särskilt nära att förändra 3-0 resultatet. Bollen spelades runt och det var aldrig riktigt nära att hemmalaget fick sin nolla spräckt.
Så det var inte särskilt överraskande att målet i den andra halvleken kom av en slump. Det var Lund återigen som strulade till det med knappt tolv minuter kvar av matchen. Pernille Harders skott var ganska hårt några meter utanför straffområdet, men det var mitt på och hon borde ha gjort bättre av situationen. 4-0 och hat-trick av danskan som hon inte lär klaga över.
Det var då Kopparbergs/Göteborg vek ner sig totalt de sista tio minuterna. LFC fick mer yta runt straffområdet och det var nära både två och tre mål till. Man måste helt enkelt kritisera genomförandet av seriens femteplacerade lag i den andra halvleken, som hade matchen i sina händer trots ett 2-0 underlägei den första. Med lite vilja och jävlar anamma hade man fortfarande kunnat ställa till det för LFC då man var snabba och underhållande i sitt offensiva spel, istället vek göteborgskorna ner sig totalt och förlorade med en smickrande fyramålsskillnad.

Slutsatser:
- Slegers fysisk kontra Gajhede på innermittfältet ifrågasattes en aning vid bytet. Skulle två svagt fysiska mittfältare (Slegers och Neto) stå emot en mer fysiskt mittfält i bortalaget? Frågetecknet rätade ut sig till ett utropstecken. Spelintelligens vann över muskler denna kväll.
- Kopparbergs/Göteborgs chans låg längsmed kanterna i första. Ändå utnyttjades det endast en halvtimme in i matchen, sedan försvann detta totalt. Anledningen är okänt.
- Donk är en riktigt duktig spelare. Har rätt tankar och är kvick i steget.
- Efterlyses Emilia Larsson och Venera Rexhi. Var är deras inhopp?

Text Eric Svensson

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.