Piteå behärskade både Strandvallen och Mallbacken

Piteå IF fortsätter att spela positiv fotboll. På bortaplan mot Mallbacken blev det seger med 4–1 (2–0). Därmed hakar man på de andra topplagen när det återstår fyra omgångar.
June Pederseb t h drar förbi Mallbackens Mimmi Larsson. FOTO: Anders Andersson.

– Vi sprang mer och anföll med många spelare som fullföljde löpningarna, sen vann vi andra, tredje och fjärdebollarna idag, säger försvararen i Piteå June Pedersen efter matchen.

Mycket stod på spel på Strandvallen när Mallbacken tog sig an Piteå. Hemmalaget hade via en vinst, chans att rycka ifrån Hammarby och skapa en lucka på fyra poäng till nedflyttningsstrecket. Gästerna från Norrbotten kunde haka på topplagen vid en trepoängare.

Mimmi Larsson, tre mål i år, serverades en boll av Elin Nyman och kom att skapa matchens första farlighet efter två minuter. Hilda Carlén i Piteå-målet styrde ut bollen till en ofarlig hörna från vänster.

Båda lagen bjöd verkligen upp till kamp och ungefär en kvart in i första halvleken fick för dagen vitklädda Piteå en frispark i bra läge. June Pedersen tog hand om den och framför målet höll sig lagkaptenen Emilia Appelqvist och kunde ta tillvara på returen.

– Det var svårt för man kom upp på bollen här och man hittade inget mellanläge, men där hade jag tur som fick den över första spelaren och så damp den ner och Emilia klackade in bollen, vi vet att vi är starka på fasta situationer, berättar June Pedersen om Piteås ledningsmål.

Före målet hade Piteå haft ett skott i stolpen från Hanna Pettersson och skyttedrottningen Pauline Hammarlund hade missat ett bra läge, skottet gick över från nära håll. I samband med Piteås-ledningsmål tvingades Mallbackens försvarare kliva av efter att fått en smäll vid frisparken. In kom istället Zoe Ness och Elin Nyman fick kliva ner i försvaret.

Nästa stora chans i matchen kom Mallbacken att skapa när Zoe Ness hittade in till Madelen Janogy vars skott Hilda Carlén räddade ut till hörna. Det var istället gästerna som hittade målet. Nina Jakobsson, ny från Sunnanå inför säsongen, tog ner en boll och spelade in till Hanna Pettersson och vi hade 2–0. Det stod sig halvleken ut trots bra lägen från hemmalaget. Framförallt oroade Madelen Janogy Piteåförsvaret.

Mallbacken fortsatte att spela bra i den andra halvleken men effektiviteten uteblev och då kunde Piteå och duon Pauline Hammarlund och Hanna Pettersson punktera matchen med 3–0. Även om hemmalaget fortsatte att kämpa så var Norrbottens-laget storleken större och visade varför man tillhör toppen.

– Det var verkligen en krigarmatch och både vi och Mallbacken är väldigt fysiska. Så det var mycket dueller, 50/50-situationer och det gällde att vinna andra, tredje och fjärdebollarna, tyckte June Pedersen.

Piteå bytte sedan ut Nina Jakobsson och inhopparen Elin Johansson behövde bara två minuter på sig innan hon hade presenterat sig för de över 485 åskådarna på Strandvallen. 23–åringen gjorde sitt andra mål för säsongen och ökade på ledningen till 4–0. Mallbacken fick till slut utdelning, Zoe Ness hittade rätt bakom Hilda Carlén som inte kunde hålla nollan inför den tillresta värmländska släkten.

– Vi hade pratat om före matchen att det var viktigt att vinna många andrabollar mot ett lag som Mallbacken. Sen var vi effektiva och fortsatte att vara det liksom vi har varit många matcher i år, men det är klart att det var surt att vi släppte in 4–1. Men de förtjänade det, säger June Pedersen som gärna kommer tillbaka till Strandvallen nästa säsong.

– Det är ett bra lag och jag hoppas att dom håller sig kvar, det är kul att möta Mallbacken.

Hur upplever du Strandvallen?
– Det är en mysig och trevlig arena, vi pratade om det före matchen hur häftigt det är att komma hit och spela mitt i skogen. Det var som en chock för vissa stockholmare som inte hade varit här innan. Sen är det väldigt kul med publiken så nära inpå, det blir personligt och kul och spela här, säger June Pedersen och jämför med engagemanget som finns för Piteå på LF Arena.

Text: Anders Andersson

Olov Bergqvist 2015-09-12 22:12

Eilish McSorley knockades i huvudet av en armbåge vid 0-1-målet. Hon låg avtuppad en stund. Ska inte domaren blåsa av omedelbart när en spelare får en huvudskada?

The Observer 2015-09-13 13:47

Svag åskådarsiffra - för att vara på Strandvallen, vill säga, annars OK. Pedersen illustrerar lagens och spelarnas olika inställningar till att komma till Mallbacken och spela. En del tycker som Pedersen och en del tvärtom. Kul med lite omväxkling från städernas betongbunkrar. På Strandvallen finns mycket av den gamla idrottskänslan kvar - den borde alla vara rädda om!

Trots att varje match, varje poäng och varje mål är viktig för Mallbacken känns det mer och mer som att man inväntar det stora avgörandet 10 oktober i näst sista omgången när Hammarby kommer på besök. En match som kan vara helt avgörande för vilket lag som får stanna i DA! Det kan hänga på en poäng och/eller t o m målskillnad. 1500 minst i publiken?

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.