Besviket i Eskilstuna trots andraplatsen

Det var ett besviket Eskilstuna United som klev av planen efter matchen mot Kopparberg/Göteborgs FC. Trots seger kunde inte United utmana svenska mästarna FC Rosengård om guldet. Inte mindre än 6312 åskådare hade tagit sig till Tunavallen.
Eskilstuna tackar sin trogna publik efter matchen. Foto: Bildbyrån

Det rådde en spänning i luften och det var svårt att bortse från att det samtidigt spelades en match i Malmö.
Första halvlek började väldigt offensivt av Eskilstuna United som genast satte press på Kopparberg/ Göteborgs FC och efter knappt fem minuters speltid hade både Sara Thunebro och Olivia Schough skapat målchanser. Trots att gästande Kopparberg/Göteborgs FC gjorde allt för att skapa lägen blev det stopp. Uniteds mittback Louise Quinn gjorde flera vassa brytningar och det var även hon som ägde luftrummet utanför Eskilstuna Uniteds box. Att då Lieke Martens bjöd på några bra målchanser gjorde aldrig riktigt något.
Eskilstuna United hade taktpinnen genom hela matchen, men trots det blev första halvlek mållös. Samtidigt gick det att se på resultattavlan att FC Rosengård ledde hemma med 2-0 inför halvtidsvilan.

Andra halvlek började precis som den första med ett pressande hemmalag. Det skulle dock dröja innan matchen började gå Uniteds väg och istället blåste domare Tess Olofsson flera gånger i Kopparberg/ Göteborgs FCs favör, vilket fick hemmalaget att ilskna till.
I den 64:e minuten lyckades högerbacken Glódis Viggósdóttir att spela fram till Sara Thunebro som perfekt lade bollen bakom en annars riktigt vass Kristin Hammarström i KGFC-målet. Det var Thunebros första mål för säsongen och det kunde inte komma mer lägligt än det gjorde. Därefter fortsatte United att pressa motståndarna utan att egentligen skapa farliga lägen, men när Eskilstuna Uniteds målspruta Gaelle Enganamouit fick ett en-mot-en-läge framför mål kunde inte ens Kristin Hammarström stoppa henne. 2-0 i den 74:e matchminuten som blev ett bra avslut på säsongen för kamerunskan som nästa säsong kan spela i FC Rosengård.
Slutresultatet på Tunavallen blev 2-0, men det var ruskigt nära även 3-0 efter en riktigt fin ribbträff av Elin Wahlström. Trots en bra prestation blev det aldrig någon riktig guldjakt. United kunde inte göra något åt FC Rosengårds framfart.

  • Just nu känns det väldigt tomt och man gläds inte riktigt åt andraplatsen. Vi hade hoppet om att vinna ett SM-guld efter den här matchen. FC Rosengård är värdiga vinnare efter det turbulenta år de har haft, så vi får väl säga grattis till dem, sade en besviken Sara Thunebro efter matchen.
    Även om förhoppningarna var inställda på ett guld så var såväl tränare som spelare överens om att lagets prestation är bra. Nästa år väntar dessutom Champions League-spel för United och det återstår att se hur det går.

Text: Elina.Gustavsson

The Observer 2015-10-18 19:44

All kredd till United! Ett välbalanserat lag med bra spel över tid. Smart scoutat och värvat. Och all kredd till publiken och supportrar på bortamatcherna!

Lenn 2015-10-18 20:15

Gråt inga tårar... En toppsäsong av United och över 6000 åskådare. Kan det bli bättre ? Nä knappast

mia.e. 2015-10-18 21:35

Absolut en fantastiskt fin insats! Allt som Eskilstuna kunde göra gjorde de ju också i dag... Vann matchen de hade. Tungt att känna att ha varit så nära, just nu, men en fantastiskt bra prestation! Så mycket positivt från Eskilstuna under säsongen! Tycker tränaren sa det bra i sin kommentar, om det var på svt.se eller var jag såg det, att laget ska glädjas åt vad det presterat och åstadkommit under säsongen! Och så vilket fantastiskt publikstöd Eskilstuna haft!

Anette Börjesson 2015-10-18 22:24

Håller med. Vilken kamp Eskilstuna gett alla etablerade lag bara i sin andra Damallsvenska säsong.

Om fortsättningen ska bli lika lyckosam är det många parametrar som måste passa.
Tränare?
Spelare?
Vilka stannar och vilka går?

Sillly Season börjar på riktigt nu!

mia.e. 2015-10-19 22:04

Hoppas de kan hålla laget så intakt som möjligt.

Martin 2015-10-22 00:03

Har svårt att förstå besvikelsen. Jättejublet efter 0-0 på Linköping Arena med tappad serieledning tydde på att man gick för att säkra 2:a platsen och att då bli besvikna för att inte LFC lyckades slå Rosengård i en för dom obetydlig match känns minst sagt märkligt.

Nåväl, grattis till CL-platsen men vill man vinna så måste man gå för seger i alla matcher och det gjorde inte Eskilstuna när det fanns något att riskera (man tog bara 4 av 18 poäng mot topp 4 lagen).

Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.