Besviket i Eskilstuna trots andraplatsen

Det var ett besviket Eskilstuna United som klev av planen efter matchen mot Kopparberg/Göteborgs FC. Trots seger kunde inte United utmana svenska mästarna FC Rosengård om guldet. Inte mindre än 6312 åskådare hade tagit sig till Tunavallen.
Eskilstuna tackar sin trogna publik efter matchen. Foto: Bildbyrån

Det rådde en spänning i luften och det var svårt att bortse från att det samtidigt spelades en match i Malmö.
Första halvlek började väldigt offensivt av Eskilstuna United som genast satte press på Kopparberg/ Göteborgs FC och efter knappt fem minuters speltid hade både Sara Thunebro och Olivia Schough skapat målchanser. Trots att gästande Kopparberg/Göteborgs FC gjorde allt för att skapa lägen blev det stopp. Uniteds mittback Louise Quinn gjorde flera vassa brytningar och det var även hon som ägde luftrummet utanför Eskilstuna Uniteds box. Att då Lieke Martens bjöd på några bra målchanser gjorde aldrig riktigt något.
Eskilstuna United hade taktpinnen genom hela matchen, men trots det blev första halvlek mållös. Samtidigt gick det att se på resultattavlan att FC Rosengård ledde hemma med 2-0 inför halvtidsvilan.

Andra halvlek började precis som den första med ett pressande hemmalag. Det skulle dock dröja innan matchen började gå Uniteds väg och istället blåste domare Tess Olofsson flera gånger i Kopparberg/ Göteborgs FCs favör, vilket fick hemmalaget att ilskna till.
I den 64:e minuten lyckades högerbacken Glódis Viggósdóttir att spela fram till Sara Thunebro som perfekt lade bollen bakom en annars riktigt vass Kristin Hammarström i KGFC-målet. Det var Thunebros första mål för säsongen och det kunde inte komma mer lägligt än det gjorde. Därefter fortsatte United att pressa motståndarna utan att egentligen skapa farliga lägen, men när Eskilstuna Uniteds målspruta Gaelle Enganamouit fick ett en-mot-en-läge framför mål kunde inte ens Kristin Hammarström stoppa henne. 2-0 i den 74:e matchminuten som blev ett bra avslut på säsongen för kamerunskan som nästa säsong kan spela i FC Rosengård.
Slutresultatet på Tunavallen blev 2-0, men det var ruskigt nära även 3-0 efter en riktigt fin ribbträff av Elin Wahlström. Trots en bra prestation blev det aldrig någon riktig guldjakt. United kunde inte göra något åt FC Rosengårds framfart.

  • Just nu känns det väldigt tomt och man gläds inte riktigt åt andraplatsen. Vi hade hoppet om att vinna ett SM-guld efter den här matchen. FC Rosengård är värdiga vinnare efter det turbulenta år de har haft, så vi får väl säga grattis till dem, sade en besviken Sara Thunebro efter matchen.
    Även om förhoppningarna var inställda på ett guld så var såväl tränare som spelare överens om att lagets prestation är bra. Nästa år väntar dessutom Champions League-spel för United och det återstår att se hur det går.

Text: Elina.Gustavsson

The Observer 2015-10-18 19:44

All kredd till United! Ett välbalanserat lag med bra spel över tid. Smart scoutat och värvat. Och all kredd till publiken och supportrar på bortamatcherna!

Lenn 2015-10-18 20:15

Gråt inga tårar... En toppsäsong av United och över 6000 åskådare. Kan det bli bättre ? Nä knappast

mia.e. 2015-10-18 21:35

Absolut en fantastiskt fin insats! Allt som Eskilstuna kunde göra gjorde de ju också i dag... Vann matchen de hade. Tungt att känna att ha varit så nära, just nu, men en fantastiskt bra prestation! Så mycket positivt från Eskilstuna under säsongen! Tycker tränaren sa det bra i sin kommentar, om det var på svt.se eller var jag såg det, att laget ska glädjas åt vad det presterat och åstadkommit under säsongen! Och så vilket fantastiskt publikstöd Eskilstuna haft!

Anette Börjesson 2015-10-18 22:24

Håller med. Vilken kamp Eskilstuna gett alla etablerade lag bara i sin andra Damallsvenska säsong.

Om fortsättningen ska bli lika lyckosam är det många parametrar som måste passa.
Tränare?
Spelare?
Vilka stannar och vilka går?

Sillly Season börjar på riktigt nu!

mia.e. 2015-10-19 22:04

Hoppas de kan hålla laget så intakt som möjligt.

Martin 2015-10-22 00:03

Har svårt att förstå besvikelsen. Jättejublet efter 0-0 på Linköping Arena med tappad serieledning tydde på att man gick för att säkra 2:a platsen och att då bli besvikna för att inte LFC lyckades slå Rosengård i en för dom obetydlig match känns minst sagt märkligt.

Nåväl, grattis till CL-platsen men vill man vinna så måste man gå för seger i alla matcher och det gjorde inte Eskilstuna när det fanns något att riskera (man tog bara 4 av 18 poäng mot topp 4 lagen).

Michaela Hermansson: "Saknat en stor del av mitt liv"

I början av året tackade hon för sig som spelare. Trots utsikterna att fylla sin tid med annat än fotboll var Michaela Hermansson mottaglig för Kvarnsvedens skadebetingade nödrop.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.