Besviket i Eskilstuna trots andraplatsen

Det var ett besviket Eskilstuna United som klev av planen efter matchen mot Kopparberg/Göteborgs FC. Trots seger kunde inte United utmana svenska mästarna FC Rosengård om guldet. Inte mindre än 6312 åskådare hade tagit sig till Tunavallen.
Eskilstuna tackar sin trogna publik efter matchen. Foto: Bildbyrån

Det rådde en spänning i luften och det var svårt att bortse från att det samtidigt spelades en match i Malmö.
Första halvlek började väldigt offensivt av Eskilstuna United som genast satte press på Kopparberg/ Göteborgs FC och efter knappt fem minuters speltid hade både Sara Thunebro och Olivia Schough skapat målchanser. Trots att gästande Kopparberg/Göteborgs FC gjorde allt för att skapa lägen blev det stopp. Uniteds mittback Louise Quinn gjorde flera vassa brytningar och det var även hon som ägde luftrummet utanför Eskilstuna Uniteds box. Att då Lieke Martens bjöd på några bra målchanser gjorde aldrig riktigt något.
Eskilstuna United hade taktpinnen genom hela matchen, men trots det blev första halvlek mållös. Samtidigt gick det att se på resultattavlan att FC Rosengård ledde hemma med 2-0 inför halvtidsvilan.

Andra halvlek började precis som den första med ett pressande hemmalag. Det skulle dock dröja innan matchen började gå Uniteds väg och istället blåste domare Tess Olofsson flera gånger i Kopparberg/ Göteborgs FCs favör, vilket fick hemmalaget att ilskna till.
I den 64:e minuten lyckades högerbacken Glódis Viggósdóttir att spela fram till Sara Thunebro som perfekt lade bollen bakom en annars riktigt vass Kristin Hammarström i KGFC-målet. Det var Thunebros första mål för säsongen och det kunde inte komma mer lägligt än det gjorde. Därefter fortsatte United att pressa motståndarna utan att egentligen skapa farliga lägen, men när Eskilstuna Uniteds målspruta Gaelle Enganamouit fick ett en-mot-en-läge framför mål kunde inte ens Kristin Hammarström stoppa henne. 2-0 i den 74:e matchminuten som blev ett bra avslut på säsongen för kamerunskan som nästa säsong kan spela i FC Rosengård.
Slutresultatet på Tunavallen blev 2-0, men det var ruskigt nära även 3-0 efter en riktigt fin ribbträff av Elin Wahlström. Trots en bra prestation blev det aldrig någon riktig guldjakt. United kunde inte göra något åt FC Rosengårds framfart.

  • Just nu känns det väldigt tomt och man gläds inte riktigt åt andraplatsen. Vi hade hoppet om att vinna ett SM-guld efter den här matchen. FC Rosengård är värdiga vinnare efter det turbulenta år de har haft, så vi får väl säga grattis till dem, sade en besviken Sara Thunebro efter matchen.
    Även om förhoppningarna var inställda på ett guld så var såväl tränare som spelare överens om att lagets prestation är bra. Nästa år väntar dessutom Champions League-spel för United och det återstår att se hur det går.

Text: Elina.Gustavsson

The Observer 2015-10-18 19:44

All kredd till United! Ett välbalanserat lag med bra spel över tid. Smart scoutat och värvat. Och all kredd till publiken och supportrar på bortamatcherna!

Lenn 2015-10-18 20:15

Gråt inga tårar... En toppsäsong av United och över 6000 åskådare. Kan det bli bättre ? Nä knappast

mia.e. 2015-10-18 21:35

Absolut en fantastiskt fin insats! Allt som Eskilstuna kunde göra gjorde de ju också i dag... Vann matchen de hade. Tungt att känna att ha varit så nära, just nu, men en fantastiskt bra prestation! Så mycket positivt från Eskilstuna under säsongen! Tycker tränaren sa det bra i sin kommentar, om det var på svt.se eller var jag såg det, att laget ska glädjas åt vad det presterat och åstadkommit under säsongen! Och så vilket fantastiskt publikstöd Eskilstuna haft!

Anette Börjesson 2015-10-18 22:24

Håller med. Vilken kamp Eskilstuna gett alla etablerade lag bara i sin andra Damallsvenska säsong.

Om fortsättningen ska bli lika lyckosam är det många parametrar som måste passa.
Tränare?
Spelare?
Vilka stannar och vilka går?

Sillly Season börjar på riktigt nu!

mia.e. 2015-10-19 22:04

Hoppas de kan hålla laget så intakt som möjligt.

Martin 2015-10-22 00:03

Har svårt att förstå besvikelsen. Jättejublet efter 0-0 på Linköping Arena med tappad serieledning tydde på att man gick för att säkra 2:a platsen och att då bli besvikna för att inte LFC lyckades slå Rosengård i en för dom obetydlig match känns minst sagt märkligt.

Nåväl, grattis till CL-platsen men vill man vinna så måste man gå för seger i alla matcher och det gjorde inte Eskilstuna när det fanns något att riskera (man tog bara 4 av 18 poäng mot topp 4 lagen).

Anna Björk Kristjansdottir: Gillar att vi försöker spela fotboll

Limhamn Bunkeflo ligger bra till för att bli den bästa nykomlingen på länge. Både spelet och resultaten skvallrar om ett lag som vågar ta plats i de stora sammanhangen. – Jag gillar att vi försöker spela fotboll, det är idén, säger Anna Björk Kristjansdottir.
Catrine Johansson och Kopparbergs/Göteborg befinner sig i utsatt läge.

Catrine Johansson: Något nytt att tackla

Efter elva år i klubben har hon varit med om det mesta. Ändå är den ovissa tillvaron för ett absolut bottenlag otrampad mark för Catrine Johansson. En upplevelse som Kopparbergs/Göteborg FC:s försvarare helst skulle slippa.

Motigt för tätlagen i Elitettan

Den första omgången efter sommaruppehållet blev tuff för topplagen och de allra flesta tappade poäng. Mest uppseendeväckande var att serieledande Växjö DFF gick på pumpen efter en lång svit utan förlust.

Kosovare Asllani in – Jessica Samuelsson ut från Linköping

Inte bara en utan två stora truppförändringar hade Linköpings FC sparat till näst sista dagen av transferfönstret. Kosovare Asllani kommer in som en stor förstärkning, Jessica Samuelssons flytt blir en försvagning på motsvarande sätt.

Caroline Seger klar för Rosengård

En illa bevarad hemlighet läckte ut genom mediauppgifter under onsdagen och bekräftades senare av FC Rosengård. Där kommer Caroline Seger att fortsätta sin fotbollskarriär under hösten.

Danmark smider medan järnet är varmt

EM är över, nästa uppgift för de europeiska landslagen blir VM-kvalet med start i september. Silvermedaljören Danmark har dock sett till att planera in en högoktanig träningsmatch först.

AIK inte närmare toppen

AIK är främsta utmanare till lagen som vill avancera i Elitettan. Med tisdagsmatchen mot Uppsala kom man dock inte närmare, tappade istället dyrbara poäng efter 2-3-förlust på bortaplan mot Uppsala.

Nederländerna överst på Europatronen

En sprakande fotbollsfest med massor av spelvändningar och lyckade initiativ. Nederländerna hade de flesta och sista i andra halvlek och vann välförtjänt med 4-2 över ett kämpande Danmark.

Danmark till final mot Nederländerna

Efter 120 mållösa minuter, via en nervös förlängning fördelades den första finalplatsen på straffar. Där tog Danmark omgående greppet och släppte aldrig in Österrike i den dramatiska handlingen igen. En begeistrad hemmapublik såg Nederländerna besegra England med 3-0.
Jodie Taylor (t.v.) och Stephanie Houghton tränar inför semifinalen. FOTO: Toussaint Kluiters/Reuters/Bildbyrån

Semifinaldags – håller Jodie Taylors målform mot Nederländerna?

Åtminstone en av semifinalerna blir en publikfest, i storleksordningen 27 000 supportrar och orange så det svämmar över på läktaren. Men det finns ett motståndarlag med en effektiv målskytt som gärna ställer till det på den utsålda arenan.
Jubel för Österrike som slog ut Spanien. FOTO: Florian Ertl/GEPA Pictures/Bildbyrån

Danmark, Österrike och England hänger på till semifinal

Danmark chockslog ett tilltufsat Tyskland. Österrike plockade bort Spanien efter straffläggning. England hade sin sylvassa striker Jodie Taylor redo i den sena kvällsmatchen och fullbordade semifinalfyran genom att betvinga Frankrike.
Pia Sundhage blev intervjuad på en pressträff. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage höll tacktal till spelare och ledare

Sen fredagskväll på spelarhotellet. Ett nedstämt landslag fick några timmar och en middag tillsammans innan hemresan. Då tog Pia Sundhage till orda inför gruppen.
Deppigt efter slutsignalen för Hedvig Lindahl. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Hedvig Lindahl: Fick en lektion av Lieke Martens

Matchen började rinna Sverige ur händerna efter 0-1. Eller några minuter tidigare om man lyssnade på Hedvig Lindahl. – Ett mål hänger i luften och det kommer, sade hon.

Kosovare Asllani med domarkritik: Hon föll för trycket

Rutinerade Bibiana Steinhaus höll i pipan genom åskådarreaktioner, tuffa dueller och blåste två mål för Nederländerna. Inte alla uppskattade hennes insats i kvartsfinalen.
Lieke Martens och Shanice van den Sanden firar. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lieke Martens: Otroligt stort för oss

Sveriges EM är över, innan det roliga ens hann börja. EM-festen fortsätter dock i Nederländerna, med värdnationen som katalysator. De orangea visade enorm glädje, både över 2-0-segern och triumfens betydelse.
Pia Sundhage begrundar förlusten. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage fick abrupt adjö

De orangea jublade, dansade och ville aldrig sluta fira kvartsfinalsegern. Sverige dröjde sig kvar på planen i Doetinchem av en annan anledning. Pia Sundhage samlade alla spelare i en ring, en av få som fick smälta ett definitivt avsked tillsammans med förlusten.

Sverige utslaget och mållöst

EM tog slut för Sverige, Pia Sundhage har lett landslaget för sista gången. Nederländerna gjorde det viktiga ledningsmålet och utnyttjade sin fart mitt uppe i den blågula måljakten, som blev än mer uddlös efter 0-2.

Sverige återställer försvaret - satsar på Blackstenius och Rolfö på topp

Utifrån intrycken i gruppspelet och Pia Sundhages tankar om att spela ihop en elva har Sverige bästa möjliga uppställning direkt mot Nederländerna. Det betyder bland annat att den taggade anfallsduon Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö får starta.
Hedvig Lindahl och Pia Sundhage på presskonferensen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Kvartsfinalen "kritisk punkt" för Sverige

Vinnaren får bronskänsla och chans att spela om något ännu bättre. För förloraren tar det roliga slut innan det knappt hunnit börja. Tuffare förutsättningar att bolla med än en kvartsfinal i EM får man leta efter.
Lotta Schelin vet vilken mentalitet som gäller i kvartsfinalen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lotta Schelin: Älskar de här situationerna

Match nummer 16 med vinna eller försvinna i landslagströjan. Lotta Schelin har gjort utslagsmatcher förut. – Vi älskar de här situationerna som vi har sett förut, det är nu det börjar på allvar, säger hon.

Kvartsfinalklart i EM – gruppspelet i siffror

Österrike fullbordade överraskningen och vann sin grupp före Frankrike som fick kämpa för kvittering och avancemang. England och Spanien var de väntade lagen vidare i grupp D, även här var det spänning tills slutsignalen.
Lieke Martens ser fram emot att möta Sverige, i Doetinchem. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lieke Martens: Kommer inte vara snäll på lördag

Hon gjorde det första målet för Nederländerna i ett VM-slutspel. EM på hemmaplan gör ännu större profiler av de orangea spelarna, med sin teknik och dribblingskonst är Lieke Martens en given stjärna inför kvartsfinalen mot Sverige.
Nilla Fischer vill spräcka hörn-nollan mot Nederländerna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Nilla Fischer om hörnorna: Sätter vi en får vi större självförtroende

Tunga tillslag, lovvärda löpningar och spelare som nått högt i luften. En sak fattas dock i de svenska hörnplanen – målen.
Lilie Persson ger spelarna träningsfritt för en dag. "Vi ledare får jobba lite". FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lugn torsdag i svensklägret

Sverige skingrar tankarna och släpper på träningsintensiteten inför kvartsfinalen. Under onsdagen hade bara bänkspelarna fotbollspass och torsdagen var helt träningsfri. – Vi har varit igång i många dagar, det var planerat sedan tidigare att vi skulle vara lediga, säger Lilie Persson.
Pia Sundhage sköt över favoritskapet till Nederländerna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage tar OS-bilder till hjälp under EM

Ett gruppspel med ingredienser av att Sverige släppt till chanser och blivit straffat, senare utslagsmatch mot värdnationen. Känns det igen? Pia Sundhage gör gärna OS-kopplingen för att trigga landslaget i och inför Nederländerna.