- Bittert, Hammarby - ett mål från kontraktet

Inför största publiken den här säsongen 1710 åskådare var Hammarby tvungna att ta fler poäng än Mallbacken gjorde mot Umeå alternativt ta in ett mål på värmländskorna. Piteå hade chansen att komma tvåa och nå Womens Champions League, men behövde hjälp av andra lag. Det var en spännande eftermiddag på Zinkensdamms IP. Matchen tog fart i andra halvlek, men slutade 0-0. De andra resultaten gjorde att Hammarby endast fick en säsong den här gången och att Piteå gjorde sin bästa säsong hittills genom att komma trea i serien.
Petronella Ekroth - utslagen liksom Hammarby ur Damallsvenskan. FOTO: Anders Henrikson.

Första halvlek var inte värd att skriva om förutom Hanna Petterssons avslut efter en dryg halvtimme där Hammarbys rutinerade målvakt Sofia Lundgren fick göra en fin räddning till hörna. Det var nervöst och ingen på plan ville göra något misstag som kunde ställa till det för egna laget.

Andra halvlek började med att Piteå skapade en del chanser och såg ut att ta över matchen, men så blev det inte. Efter att det blivit mål i Umeå några minuter in i andra halvlek, gjorde Hammarby ett försök att bli offensivare och göra mål.


Hilda Carlén i Piteå-målet och före detta Hammarby-målvakt fick göra flera fina räddningar för sitt lag när Hammarby skapade som mest. Med fyra minuter kvar hade Katrin Schmidt - Hammarbys bästa spelare under säsongen chansen att bli en riktig hjälte. Julia Karlenäs snurrade först precis utanför straffområdet och hittade sedan Schmidt helt fri i straffområdet. Hennes nick gick över Carlén men i ribban. Det var ganska typiskt för Hammarby under säsongen. De spelar bra, men gör alldeles för få mål.

Efteråt sade Piteå IFs tränare Stellan Carlsson att de kämpade sig igenom matchen. Hammarby var bra i sin forcering i andra halvlek. Båda målvakterna gjorde några bra räddningar.
Förklaringen till den fina tredjeplatsen i Damallsvenskan hittade han också i karaktären på spelarna och deras stora fighterhjärta. Man försökte gå för seger men Hammarby var helt enkelt för bra. Dessutom gjorde Eskilstuna mål ganska tidigt i sin match så andraplatsen var ganska långt ifrån.

Pär Lagerström tränare i Hammarby berömde Piteå efter tredjeplatsen med nästan bara svenska spelare och bra karaktär. Om sitt eget lag sa han att de stod upp mot ett av seriens bästa lag med tanke på pressen de hade. Laget borde gjort fler mål och släppt in färre. Lagerström menade också att det finns potential i laget att kunna göra något som Piteå inom några år.

Hilda Carlén före detta hammarbyare var förstås nöjd med att komma trea men menade att det var tråkigt att hennes före detta lag åkte ur. Hammarby gjorde det riktigt bra, enligt Carlén.

För hemmalagets rutinerade målvakt Sofia Lundgren var det mest tomt efter matchen. Hon tycker att Hammarby har ett riktigt bra lag. Hon vet inte riktigt själv hur hon ska göra nästa år utan är något som framtiden får utvisa.

June Pedersen i Piteå har varit med om att åka ur Damallsvenskan, men har nu några år senare kommit trea med samma klubb.

Text: Eva Fransson

The Observer 2015-10-18 19:25

Sofia Lundgren i Elitettan? Nä, skulle inte tro det.....

Två strikers till Hammarby behövs för att förvandla dem till stabilt DA-lag med nuvarande stomme. Men det kostar ju.....

le méchant 2015-10-18 21:11

Sofia Lundgren hade redan meddelat, I Dagens Nyheter idag söndag, att hon inte kommer att spela i Hammarby under 2016, om laget skulle bli degraderat. Tveksam om hon skulle ändra sig....

Anser att Hammarby gjorde en präktig tavla,när man inte gjorde lade mer energi på att övertala Jessica Landström till en come-back, när man hade chansen under försäsongen. Bajens anfallsspel hade i år definitivt behövt en striker av Landströms styrka & kaliber.

Michaela Hermansson: "Saknat en stor del av mitt liv"

I början av året tackade hon för sig som spelare. Trots utsikterna att fylla sin tid med annat än fotboll var Michaela Hermansson mottaglig för Kvarnsvedens skadebetingade nödrop.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.