Glänsande målvaktsspel i 0-0-toppmatchen

En viktig match för både Linköpings FC och Eskilstuna United inför sista omgången i Damallsvenskan. Den slutade 0-0 inför 3.743 som bänkat på Linköping Arena i höstkvällen. De fick inte se några mål men väl två utmärkta målvakter, LFCs Katie Fraine och Eskilstuna Uniteds Emelie Lundberg.
Emelie Lundberg stod pall, höll nollan mot Linköpings FC. Foto: Bildbyrån

FC Rosengård satte press på båda lagen efter sin klara 5-0-vinst mot AIK tidigare på dagen. Linköpings FC hann endast slå några passningar på offensiv planhalva innan Linköping-ikonen Petra Larsson satte ett avtryck med att sent trycka till Claudia Neto på mittfältet efter en passning.
Det var en pigg start från båda lagen. Båda lagen kom högt upp med sina lag när de hade bollinnehav, båda gick inledningsvis för 3 poäng.

LFC var som alltid, lite mer direkt i sina anfallsförsök och med sin raka approach blev det lite stressat. I den 8:e minuten stressade hemmalaget Eskilstuna-kaptenen Vaila Barsley till ett felpass, Stina Blackstenius kunde utanför straffområdet sno åt sig bollen och lade upp den för Pernille Harder att avsluta.
Linköping stärkte greppet en kvart in i matchen och skapade farligheter med fina snabba anfall där Pernille Harder oftast var numret för stort för Eskilstunas centrala försvar. Claudia Neto var nära att hitta United- målvakten Emelie Lundbergs närmsta kryss men bollen gick strax utanför.
I den 18:e matchminuten testade Jessica Samuelsson ett långskott långt ut på högerkanten. Det var riktigt hårt och väldigt välriktat men återigen var Emelie Lundberg med på noterna, sträckte ut och stod för en riktigt kvalificerad räddning och fler skulle det bli.

Eskilstuna hade en svår period att komma in i matchen, Gaelle Enganamouit kom inte loss från grepp LFCs mittfält och försvarslinje hade om henne. Gästerna försökte lugna ner spelet och komma upp i positionerna med metodik och koncentration, mestadels genom kanterna där Enganamouit alltid högg. Men de hade svårt med tempot och tappade antingen bollen själva eller i passningarna då hemmalaget snabbt stressade.
Spelet böljade lite fram och tillbaka en halvtimme in i matchen, initiativen skiftade. Båda lagen hade perioder då bollen blev vunnen högt upp i planen och ett tryck kunde startas.
I 35:e minuten spelade Pernille Harder in i straffområdet på ett ytterst smart sätt mot Stina Blackstenius, som försökte placera bollen mot den bortre stolpen. Men Emelie Lundberg stod åter för en magnifik räddning.
I den 40 minuten skulle hemmalaget haft en straff där Claudia Neto använde sin kropp för att täcka bollen mot den yngre mer oerfarna Malin Diaz. Hon fällde henne tydligt, men domaren friade situationen till publikens högljudda protester.

Helhetsintrycket av den första halvleken var att LFC såg sin guldchans, och att Eskilstuna United spelade på halv tank och försökte hålla ut till sina tre poängs försprång.
Linköping vann skottstatistiken på mål med 7-0.

Eskilstuna United såg inledningsvis mycket rappare ut i andra halvlek, låg bättre i sina positioner och var betydligt aggressivare i sin första press. På så sätt kom man lätt in i matchen och skapade mer chanser.
I den 58:e minuten, ytterligare en tittfint från Harder utanför straffområdet, efter att högerbacken Jessica Samuelsson transporterat bollen bra på sin högerkant. Med en precis djupledspassning, och blicken på annat håll hittade hon Stina Blackstenius fri med Emelie Lundberg. Men återigen var hon bra med och kom snabbt ut och täckte skottytorna.
Minuten senare i LFCs eget straffområde, från ett inlägg, damp bollen till slut ner till Olivia Schough som väntat länge på sin chans. Hon fick inte riktigt kontroll på bollen i avslutsläge. Kathrine Faeine i hemmamålet visade att hon var med och räddade.
LFCs tränare Martin Sjögren gjorde ett offensivt byte efter cirka timmens spel då han tog ut innermittfältaren Janni Arnth och satte in Fridolina Rolfö, som fick spela på topp tillsammans med Stina Blackstenius.
68 minuter in i matchen slog backen Glodis Perla Viggosdottir matchens bästa långpassning perfekt mot en djupledslöpande Olivia Schough. Det blev Eskilstunas bästa chans då Olivia rev sig loss från sin markering och försökte placera in bollen, men Fraine fick ut en tå och räddade. En riktigt bra chans och en riktigt fin räddning.
Det var nästan en saga för god för att vara sann när Charlotte Rohlin, i sin sista hemmamatch med sju minuter kvar, var nära på att göra mål. Efter en bra slagen hörna damp bollen ner vid hennes fötter och hon drämde till. Skottet var hårt och träffade en täckande försvarsspelare först vid mållinjen. Man kunde se rubrikerna….
Tre tilläggsminuter räckte inte för hemmalaget, som även hann med att få en riktig farlig frisparskmöjlighet i slutsekunderna– som blev giftig men resultatlös

Ett av de tyngsta resultaten för säsongen, där LFC spelat bra men saknar den där sista skillnaden. Det var väldigt underhållande match där båda lagen visade upp sina olika spelidéer, där både lagen visade hög kvalitet i det de visade upp.
Eskilstunas målvakt Emelie Lundberg var helt klart matchens behållning, tog alla inlägg och hörnor och stod för säsongens klart vassaste räddning när hon kom ner snabbt och höll Stina Blackstenius skott i första halvlek.
Charlotte Rohlin tackades värdigt av för sin trogna tjänst efter matchen, inte endast valt att stanna kvar i sin klubb karriären ut, inte endast varit en kontinuerlig startspelare för laget, utan också varit en av de bästa backarna i svensk damfotbollshistoria.
Jag, vi och staden tackar Charlotte Rohlin. ..

Text: Eric Svensson

Rainer Fussgänger 2015-10-11 22:20

Coolt av Sundhage/Persson att ta ut Emelie Lundberg. Efter uttagningen tackar hon genom att göra sin hittills bästa match i karriären.

Martin 2015-10-11 22:52

Några punkter från årets bästa match på Linköping Arena:

  • Mycket bra spel från båda lagen, man kunde verkligen se att det är två topplag som möttes vilket var väldigt kul för oss som var där även om resultatet inte blev det önskade.

  • Ett oväntat nöjt Eskilstuna som jublade efter matchen trots att man förmodligen tappade guldet . Detta då jag har svårt att se hur LFC som inte har något att spela för ska kunna ladda om för att slå Rosengård rivaliteten mellan lagen till trots. Förvisso har man mer eller mindre säkrat en CL-plats men jag trodde nog man skulle vilja gå mer för seger för att ha allt i egna händer inför sista omgången.

  • Emelie Lundberg utan tvekan matchens stora lirare. I vanliga fall brukar det vara dåliga avslut som ställer till det för LFC men i denna match mötte man en målvakt som stod för 3-4 riktigt svettiga räddningar i första halvlek och en fin parad i slutet av matchen som stoppade Rohlin från att få en drömavslutning på sin spelarkarriär.

  • Lite synd om Fraine som i skuggan av Lundberg gjorde sin klart bästa match för LFC men en handfull fina ingripanden i 2:a halvlek, kul för henne som haft lite att göra tidigare och blandat en del under säsongen trots sina 12 hållna nollor på 17 matcher.

Känns väldigt trist att LFC som återigen var det bättre laget, man skapade klart mest och blev bestulna på en straff i första halvlek, inte lyckas fixa ett drömmöte mot Rosengård. Nu måste man bara se till att få bort 'skitmatcherna' från repertoaren så ska man kunna ta guldet 2016. Man ligger ju hur som helst långt fram vad gäller truppbygget vilket känns bra då man har material som är bra nog för att vinna om man får ihop det hela.

Filip Oskarsson 2015-10-11 23:54

Att LFC måste få bort "skitmatcherna" har tagits upp efter varje säsong i många år nu. Ändå verkar det inte bli någon bättring. Vad beror det på att "skitmatcherna" fortfarande är några för många varje säsong?

Om spelarna gjorde en bra match gjorde Pernilla Larsson tvärtom. Att inte ge Petra Larsson gult kort när hon drog ner Slegers i första halvlek var riktigt fegt och svagt. Blåsa straff verkar hon inte heller ha lärt sig att göra.

Ännu en säsong där det bara är "nästan" för LFC i allsvenskan. Det är många år sedan SM-guldet (och en andraplats i serien) nu.

Rainer Fussgänger 2015-10-12 12:05

Esklstuna jublade såklart eftersom de har mer eller mindre säkrat en Champions_League-plats 2016/17.

Linköping har inget att spela för nästa söndag och Rosengård kan defilera hem guldet på hemmaplan.

Frågan är om den missade CL-platsen för Linköping och den annalkande 4:e platsen (tappar man poäng i Malmö går Piteå om enkelt med Hmmarby borta) efter dels fantastiskt spel, men med några dippar som kostade både SM-guld och CL-plats inte leder till att någon eller några viktiga spelare kan lämna när det nu står (nästan) klart att det blir tidigast 2017/18 med CL-spel på arenan igen.

Martin 2015-10-12 23:24

Först och främst så förstår och respekterar jag Eskilstunas beslut att i första, andra och tredje hand säkra poängen och CL-platsen MEN jag är ändå lite förvånad över att man inte visade minsta besvikelse över att riskera att tappa det guld man så länge hade greppet om.

Det är väl tyvärr den inställningen som gjort att Rosengård så länge kunnat dominera vad gäller att vinna då alla andra lag utom LFC verkar vara lika nöjda med att 'bara' komma tvåa. För LFC har inställningen att alltid gå för 3 poäng inneburit en del poängtapp som t ex i bortamatchen mot Örebro där det ju med facit i hand hade varit bättre att mer cyniskt vakta poängen man hade krigat till sig med den sena kvittering man gjorde.

Vad gäller om 'viktiga spelare' kan lämna så är väl svaret att risken alltid finns men då LFC redan har klart med 15 spelare, varav hälften de två kommande säsongerna, så ser jag ingen risk för massiv spelarflykt. Många spelare är ju dessutom unga fortfarande och utvecklas bättre i LFC där de får spela än på bänken ute i Europa.

Den spelare som har diskuterats i media är Pernille Harder och då hon ju är seriens skickligaste spelare idag så finns det förstås intresse från europeiska storklubbar men enligt Sjögren har man inte fått några 'konkreta' anbud att ta ställning till.

Eric Svensson 2015-10-12 12:35

Jag måste påpeka: varför har inte LFC någonting att spela för mot Rosengård i sista, men Piteå har detta? LFC kommer gå all-in för att inte tappa sin plats (kan till och sluta på andraplats (fingers crossed)) och vill säkerligen störa Rosengård i Rohlins sista match DESSUTOM.

Och inför matchen visste jag faktiskt inte att Emelie Lundberg blev uttagen i landslaget, vilket blev för mig en riktigt rolig nyhet. (Kanske slipper vi snart Hedvig!)

Rainer Fussgänger 2015-10-12 13:07

Jag ä övertygad om att LFC kommer att försöka ta sista chansen, men ändå känns det lite som om tåget har gått i går kväll. Eskilstuna gr till CL vid oavjort oberoende hur Rosengård spelar.
Och Piteås motstånd är enklare än LFC:s. Sorry, Hammarby, men så är det.

The Observer 2015-10-12 17:03

Tja, bästa spelare och matchens behållning kan diskuteras: Visst gör Charlotte Rohlin en av sina bästa matcher åtminstone för säsongen, men bäst i LFC (och kanske på plan) var helt klart Claudia Neto. Lundberg i United? Mjae, sååå imponerande var hon väl inte. Bleka skott/passningar och några svaga hörnor från LFC bör man kunna plocka utan att höjas till skyarna. OK, hon gjorde också, som Fraine för övrigt, några fina räddningar.

Mer på temat "något att spela för":

  1. För att den mikroskopiska chansen ska finnas att LFC tar andraplatsen ska Kopparbergs slå United, vilket framstår som extremt långsökt, särskilt efter Kopparbergs förlust mot KIF.

  2. Hammarby däremot har en allsvensk plats att spela för i mötet hemma mot Piteå. Konstigare saker har väl hänt än att Hammarby skulle kunna vinna. Gladast för Piteåvinst? Japp, Mallbacken som ligger före Hammarby med ett morrhål = 1 mål plus

Professorn 2015-10-13 20:21

Varför säger alla att det så viktigt att spela i CL? Dels får de svenska lagen knappast chansen att möta några speciella lag förrän i en ev. semifinal och dit är det långt. Dels är publikintresset inte speciellt imponerande. I CL-matchen mellan LFC och LFC Ladies för nästan exakt ett år sedan kom 1310 personer och i söndags 3700. Säger det mesta om publikintresset för CL. Slutligen så verkar det ju även kosta en massa pengar att delta. Ständigt får ju Rosengård/ LdB springa till kommunen och be om tillskott. Nej den här CL-hajpen är överdriven. Däremot borde allsvenskan göras om till slutspel. Det skulle locka publik och bidra till ytterligare spänning. I år blev det ju spänning bara för att Rosengård sålt spelare.

Martin 2015-10-14 19:21

Rosengård var ju tvungna att sälja sina största stjärnor, jodå Marta får ursäkta här, för att få ihop ekonomin. Det lag de startade med och skaffade det försprång som gör att de nu kan vinna var för dyrt och därmed vågar jag påstå att det kommer bli mer spännande kommande säsong även om det är lite trist att Rosengård verkar försöka köpa sönder Eskilstuna genom att värva Enganamoiut.

Vad gäller 'resebidraget' från Malmö kommun så är jag övertygad om att det var ett tillskott man behövde till helt andra saker b l a att värva ersättare till Mittag och Bachmann. Även om inte Andonova och Belanger är lika stora stjärnor så lär de knappast spela pro bono och därmed behövdes ett tillskott.

Jag vill påminna om att LFC när man ifjol spelade CL och tvingades resa till Sibirien inte fick något extra tillskott från Linköpings kommun och en dyrare resa än den LFC gjorde lär knappast Rosengård riskera.

Slutligen så är huvudanledningen till varför CL-spel är viktigt att spelarna vill visa upp sig på den internationella scenen och att klubbar som låter dom göra det blir mer attraktiva.

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.