Lista på låtarna i Damall-svensktoppen

”Musik skall byggas utav glädje, av glädje bygger man musik”. En textrad i en känd svensk låt som passar in på lagen i damallsvenskan. I samtliga omklädningsrum spelas musik – hela tiden. Såväl före och efter träningar som före och efter matcher. Här får du reda på vad som är aktuellt i vilket omklädningsrum.

– Musiken är jätteviktig, den skapar god stämning i laget. En del blir lite lugnare innan match, andra blir glada och taggar till under en låt med lite fart i, säger Michelle de Jongh i KIF Örebro.
De flesta lag har en eller ett par spelare som ansvarar för musiken. De hänger med i det senaste som har släppts. Det knåpas ihop egna listor som spelas inför matcher.
Under många år var det Therese Sjögran som hade befälet i Rosengårds omklädningsrum. Nu har Sjögran blivit sportchef i klubben och den viktiga uppgiften att fixa bra musik har gått vidare till två andra spelare.
I Piteå är det demokrati som gäller. Alla spelare får lägga in sin egen favvolåt som spelas innan match. Det är för övrigt stor skillnad på musiken som spelas under träningsveckan och inför match.
– Man vill ha lite snabbare musik innan match så man kommer igång, säger Charlotte Rohlin i Linköping, som sett många dj:s komma och gå.

Under säsongen är det alltid en låt som spelas oftare än andra. Här nedan följer klubbarnas favoriter.

Vem är lagets dj?

AIK (Jennie Nordin)
– Daniella Novakovic och Nathalie Björn delar på uppgiften.
Eskilstuna (Annica Svensson)
– För det mesta är det jag och Elena (Sadiku) som ansvarar för musiken.
Göteborg (Manon Melis)
– Det är dom yngre, Fanny Lund och Filippa Curmark, som har befälet över musikmaskien.
Hammarby (Sofia Lundgren)
– Olga Ekblom är den som bestämmer det mesta när det gäller musiken.
Kristianstad (Mia Carlsson)
– Sif Atladottir har mest hand om musiken inför träningar.
Linköping (Charlotte Rohlin)
– Det är dom yngre, Tove (Almqvist), Stina (Blackstenius), Emilia (Larsson) och Venera (Rexhi), som sköter musiken hos oss.
Mallbacken (Mimmi Larsson)
– Jag är ansvarig för musiken, för det mesta via min mobiltelefon.
Piteå (June Pedersen)
– Emelie Lövgren, helt klart. Ingen tar det jobbet ifrån henne.
Rosengård (Amanda Ilestedt)
– Under många år var Sjögran (Therese) chef över musiken. Nu har hon ju slutat och då har Alexandra Riley och Zecira Musovic tagit över. En svår uppgift att ta över efter Sjögran.
Umeå IK (Jenny Hjohlman)
– Den som kommer först till omklädningsrummet brukar sätta igång musiken, oftast är det Elin Landström, Lisa Lantz eller Malin Reuterwall.
Vittsjö (Linda Sällström)
– Kirsty Yallop är lagets musikboss. Hon säger att hon varierar men jag delar inte helt hennes uppfattning (skratt).
Örebro (Michelle de Jongh)
– Marina (Pettersson Engström) och Adelisa (Grabus) sköter oftast musiken och kommer med nya låtar.

Är det skillnad på musik inför match?

AIK
– Matchdag ska det vara mer tempo i låtarna. Vi har inte haft någon riktig låtlista så vill man höra nåt speciellt så får man själv välja den låten.
Eskilstuna
– Ja, vi har några särskilda spellistor innan matcherna där några av favoritlåtarna alltid finns med.
Göteborg
– Ja, absolut. Innan match brukar vi välja fartfyllda och kända låtar med goa tempon som man
kan sjunga med i. Då får man en skön känsla innan match.
Hammarby
– Absolut är det skillnad. Matchdag är det mer schlagers och kända låtar, till och med jag kan hänga med.
Kristianstad
– Ja, det är ganska stor skillnad. Högre volym är nog det mest viktiga och låtar med bra bas inför match.
Linköping
– Ja, det brukar bli lite snabbare, lite mera rytm i låtarna för att komma igång.
Mallbacken
– Nej, ingen större skillnad. Vi utgår ifrån samma lista och ibland så kan det ha lagts till nya låtar. Däremot är det skillnad på om vi vunnit eller förlorat. Om vi vinner så kör vi mycket partymusik, men om vi har förlorat så är det bara tyst.
Piteå
– Inför matchen har vi gjort upp en spellista där alla har fått önskat sin favoritlåt, vilket är bra.
Rosengård
– Ja, det är lite extra dunk och bas i musiken innan match. Men väldigt blandat.
Umeå
– Innan träning är det väldigt varierande musik som spelas beroende på vem som spelar musiken och vilket humör den är på. Inför match har vi en gemensam spotifylista med låtar.
Vittsjö
– Då har vi en ”Best of the best-lista” som spelas. Då lyckas även jag få med någon låt ibland.
Örebro
– Ja, vi har en gemensam lista där man får lägga in sin egen favoritlåt. Det är lite snabbare musik innan match för att komma i rätt stämning. Absolut inga lugna ballader.

Mest spelade låt i år?

AIK
– ”Waiting for love” med Avicii samt ”Talkin' bout a revolution” med Tracy Chapman (Elin Bragnums favvolåt!)
Eskilstuna
– ”Big Booty Bitches” med Spic’n Span.
Göteborg
– Det är nog ”Guld och gröna skogar” med Hasse Andersson.
Hammarby
Givetvis är det ”Just i dag är jag stark” med Kenta.
Kristianstad
– Vår mest spelade låt i år är ”UFO” med Vigiland.
Linköping
– Sommarens hit är ”Spontatitet” med Kaliffa.
Mallbacken
– De två låtar som spelats mest är ”Sanna Vänner” med Carola därför att den är härlig och vi tycker att den speglar oss i Mallbacken. Sen ”Danza Kuduro” med Lucenzo därför att den låten blir aldrig dålig och är en låt som man blir riktig taggad av!
Piteå
– ”Alla andra kan gå hem” med Adam Elma har blivit en laggrej. Den spelas ofta i omklädningsrummet.
Rosengård
– Det har varit mycket Zarah Larsson i sommar och ”Lush Life” har spelats ofta.
Umeå
– Carola – ”Säg mig var du står.”
Vittsjö
– Justin Beavers ”What do you mean”. Men jag tror att den åker ut nu eftersom vi förlorat en del på slutet när vi spelat den…
Örebro
– Swedish House Maffias ”Greyhound” har spelats mest den här säsongen.

Text: Stig Lindmark

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.