Rosengård gick på knock för nytt guld

Rosengård låg bäst till för serieseger när slutomgången gick igång. Under 90 balanserade minuter på Malmö IP släppte 2010-talets mesta mästarlag aldrig guldgreppet. Natasa Andonova inledde målskyttet och slutade 5-0-segern med hattrick.
Sara Björk Gunnarsdottir och Kirsten van de Ven hissar FC Rosengårds segerflagga. FOTO: Ludvig Thunman, Bildbyrån.

– Jag är glad för att tjejerna får lov att vinna guldet som de kämpat som hårt för, sade Jack Majgaard Jensen.

Av alla scenarier, mål hit och dit på olika spelplatser som kunde påverka guldstriden klev Rosengård in på den enklaste vägen för att lyfta bucklan.

De första minuterna sågs inga stora chanser men däremot goda ansatser från hemmalaget att göra den avgörande matchen till sin.
– Man känner på spelarna att de inte är nervösa, de vet vad det handlar om, mös Majgaard Jensen.

Lovande långbollar, Rosengård utnyttjade hela planens bredd och använde hög press i sin angreppsplan.

Att 1-0 kom till av trycket som Linköpings backlinje hamnande under var inte långsökt, Rosengård låg i 4-2-4-läge långa stunder i början.
Upprinnelsen var omskakande, Charlotte Rohlin olycklig när hon felbedömde ett uppspel, Natasa Andonova stod alldeles för nära och snappade åt sig bollen.
Resten var uppvisning av Andonovas ofta lyckade vänsterfot. Makedonskan prickade gott och väl innanför målramen, otagbart för Katie Fraine.

Efter målet lyckades Linköping lyfta spelet - en kort stund.
Rosengård var dock bäst, även i eget straffområde fanns många huvuden och fötter som var beredda att sätta emellan och försvara ledningen.
– Det vi har lyckats med i flera matcher nu är att vara stabila bakåt och hitta våra roller över hela plan, sade Jack Majgaard Jensen.

Många LFC-hörnor, Rosengård gjorde målet
Lina Nilsson stoppade gästernas bästa chans i första halvlek på mållinjen, just efter hörna. Precis som i CL-matchen borta mot Vanda var hörnflaggan en given punkt för farligheter och Nilsson tog med sig förmågan att slå skruvar direkt i mål hem till sista seriematchen.

Lagkaptenen fick 2-0-målet efter 24 minuter, Magdalena Ericsson var på bollen när hon nickskarvade vidare i nät.
Linköping blev rejält tillbakapressat, eventuell drivkraft att sabotera Rosengårds fest och behålla statusen som mardrömsmotståndare rann ur under de gråa molnen.
Istället sprakade guldskimret allt starkare i höstfärgsfonden. De ivrigaste FCR-fansen hoppade sig igenom stora delar av andra halvlek. Merparten av de 4 255 i publiken laddade för ett unisont firande efter slutsignalen men fick utlopp för mer måljubel.

Kirsten van de Ven, Marta och Ali Riley rullade igång ett anfall med snabba tillslag och snygga passningar och Natasa Andonova slog in 3-0 i halvt liggande läge.
Marta slog inlägget som Sara Björk Gunnarsdottir mötte perfekt minuten senare 4-0, och avgörandet liknade allt mer Örebromatchen 2011 när dåvarande LdB FC träffade rätt sex gånger.

I förbifarten var Linköpings genomklappning underkänd, förklarad av att Rosengård drog undan mattan för all motivation.
– Första halvlek är helt okej, vi blir hårt straffade på bolltapp och på en fast situation där vi aldrig släpper in mål. Sen försvinner kraften för att orka forcera i andra, sade Martin Sjögren.

Natasa Andonova ordnade femman, tolv mål på 13 matcher av höstsäsongens stora offensiva värvning i mästarlaget som till sist blev omsvärmad hjälte.

Lika mycket har försvarsjobbet med en-för-alla, alla-för-en mentalitet imponerat under vändningen. Strålande form i slutskedet, fyra raka segrar och Rosengård firar sitt femte guld på sex säsonger. Det tionde genom historien för Malmölaget.

Martin 2015-10-18 17:44

Inte snyggt med 0-5 förstås men efter Rosengårds två turliga mål i första halvlek blev det för mycket uppförsbacke i matchen som inte betydde ett dyft. Välförtjänt guld för Rosengård då Eskilstuna visade omgången innan att man var nöjda med att ta andraplatsen genom sitt defensiva säkerhetsspel på Linköping Arena.

Facit blev alltså att både Rosengård och Eskilstuna fick precis vad de siktade på och det känns faktiskt helt okej även om det på ett sätt varit roligare om publiklaget Eskilstuna tagit guldet.

The Observer 2015-10-18 19:19

Så var 2015 klart i DA!

Såklart grattis till FCR som när det var som struligast kanske inte ens själva trodde på guldet. Stjärnvärvningen Andonova fyllde till slut luckan från MIttag och Bachmann. Trassel blev till tändvätska.

United - fantastisk säsong och nära tronskifte i DA!

Piteå - minst två snäpp upp och årets överraskning (t o m mer än United?).

Linköping - som vanligt ungefär: kan vinna mot alla och förlora mot nästan alla. Fiskade själva upp nitlotterna under serien. Idag exempelvis 14 hörnor - noll utdelning.

KIF - tja, mittenlag igen som får någon match till i WCL innan respasset...

Kopparbergs - årets besvikelse. Långt kvar till ambitionen Nordens bästa lag. Är tillsammans med LFC i mest kritiskt läge - vad vill man och hur komma dit?

KDFF, VGIK, UIK - ungefär som väntat. Trodde själv på VGIK som nedstigningskadidat.

Mallbacken - fight in i kaklet. Skogslaget med stort hjärta får med liknande ekonomi kämpa även 2016 i DA.

Hammarby - nära, så nära. Trodde de skulle fixa nytt kontrakt med minst drygt 20 poäng. Kryssen avgjorde negativt. Bör studsa tillbaka igen...om de får behålla laget....

AIK - aldrig med i matchen. Lärpengar på övertid genom Tyresös krasch. Kan få svårt i Elitettan.

Lenn 2015-10-18 20:02

Ja grattis till FC Rosengård. Välförtjänt och ett mycket starkt lag. De hade en svacka efter VM men sen blev de bättre och bättre ju längre säsongen fortgick.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.