Cupfinalen kvar för Emma Lundh i Norge

Norsk cupfinal inför storpublik en lördag i november, rehab på egen hand i Stockholm stora delar av december. Fotbollsåret fortsätter som det varit för Emma Lundh, med många tvära kast.
Emma Lundh får vänta på att ta på sig landslagskläderna igen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån (arkiv.)

– Jag trivs jättebra i Lilleström, men det är frustrerande att jag inte kunnat gå för fullt, säger hon till damfotboll.com.

Frankfurt i onsdags kväll. LSK pressar de regerande mästarna i Champions League till förlängning, försvinner först i straffläggningen. Samtidigt har en svensk landslagsspelare med sig en god känsla från stormatchen.

Emma Lundh spelar från start, gör ett av målen och jobbar hårt i straffområdet. Plustecknen hopar sig ohämmat, när det tidigare handlat om ett steg fram för ett tillbaka.

Anfallaren började säsongen i AIK, som blev allt mer isolerat i bottenstriden i Damallsvenskan. När sommaruppehållet kom följde hon med landslaget till Kanada.
– Jag är rätt nöjd med min vår, allt som saknades var ju målen och jag fick ju en plats i VM-truppen. För mig personligen var det mitt första stora mästerskap, klart att jag hade velat ha speltid, säger Emma Lundh som ställde om kursen när hon kom tillbaka till klubblaget.

I mitten av augusti lämnade hon AIK:s sänkta ambitioner för topplaget i norska ligan.
– Det var väldigt impulsivt. Det fanns norska lag som var intresserade men AIK stoppade det. Sedan hörde Lilleström av sig och AIK pratade redan om nästa år i Elitettan. Jag har lite högre ambitioner och ville ha en nytändning.

Lilleström var ute efter att bredda truppen med tanke på hösten i Champions League, Lundh kom inte till dukat bord men däremot till ett tätare schema.
– Ett par träningar varje dag och i högre tempo. När man kommer på korttidskontrakt vill man göra allt men jag har varit skadad fram och tillbaka med en överbelastning i foten. Så fort man vilar några dagar blir det bra, med två-tre veckors i sträck blir det helt bra, säger hon och beskriver en svårlöst kamp mot klockan.

– Speciellt om du inte är hel är det omöjligt att visa vad du kan, det är frustrerande att inte kunna gå för fullt. Men jag har klarat att vara med i Champions League-matcherna och bidra, nu är det cupfinalen kvar.

LSK vann serien ohotat, tvåan Avaldsnes vill ha revansch när en idrottsfest utan like utspelar sig under taket på Telenor Arena på lördagseftermiddagen (16.00). Åtminstone med norska mått mätt.
– Jag har inte riktigt förstått hur stort det är, större än att vinna serien och vara med i Champions League iallafall, det är matchen och banketter och fester och grejer, vi sover på hotell hela helgen, säger Emma Lundh.

Avstår landslagsläger
För Avaldsnes back Freja Hellenberg och forwarden Mimmi Löfwenius i LSK väntar landslagssamling i Bosön när cupfinalhelgen är över. Emma Lundh väljer en annan väg till Stockholm.
– Jag har precis tackat nej till lägret. Det hade varit kul att åka dit i matchform men jag ska hem, bara köra styrka och inte springa på foten hela december för att bli fit for fight igen.

Helt klart är att Lilleström drar åt svångremmen, gör av med spelare på utgående kontrakt vilket drabbar målvakten Gudbjörg ”Gugga” Gunnarsdottir efter en het säsong. Också den svenska anfallaren ser sitt farväl komma.
– Jag har faktiskt knappt pratat med dem. I den norska ligan är det väldigt stor skillnad från den svenska, men det är kul att ha testat på det, säger hon.

Emma Lundh lär ha några erbjudanden att fundera på de närmaste månaderna. Efter en stark insats framför TV-kamerorna i Frankfurt är hon åtminstone med i matchen igen.
– Jag har ju inte spelat så mycket, mest på grund av foten men det var en riktigt bra första halvlek, självklart bra för min del. På slutet har det känts bättre och laget har kunnat dra nytta av mig.

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.