Mål och mening för KIF Örebro i Paris

Terrordåden i Paris i fredags innebar oro och en oviss helg med ombokade biljetter för KIF Örebro. Beskedet att Champions League-returen trots allt spelas tog laget nästa steg på den omtumlande resan, till en match som samtidigt blir lagkapten Elin Magnussons sista i karriären.
Elin Magnusson och Lisa Dahlkvist - två Örebroikoner möts i Paris. FOTO: Johan Bernström/Bildbyrån.

– Det känns skönt att matchen blir av på utsatt datum. När UEFA tagit beslutet och PSG arrangerar känns det okej. Alla känner olika men jag är inte så rädd av mig, säger Elin Magnusson.

Fredagens händelser när många miste livet manar till funderingar och frågor, i och långt ifrån den franska huvudstaden.
Fem dagar senare spelas en match. Måhända smått futtig i skuggan av alla tragiska scener. Och ändå av stor vikt.
När livet som så många påpekar måste gå vidare kommer Örebros spelare och ledare till Paris med fotbollsdriv och medmänsklighet.
– Vi har väl hanterat det lite olika, försökt fokusera på matchen trots att vi vetat att den kanske kunde bli uppskjuten. När beskedet kom var det inte så mycket diskussioner, mer än att vi skulle åka och kunde förhålla oss till det, säger Elin Magnusson.

Känslorna för allt som pågår innanför de kritade linjerna får ta överhanden, 90 minuters stolthet som sammanhållande kraft när så mycket annat vill verka åt andra håll.

Mitt i alltihop spelar KIF:s lagkapten sin sista match, efter en annorlunda uppladdning och sällsynt höst med Champions League. Också ett äventyr som stärker laget inför det som väntar.
– Jag skulle vilja säga att vi kommit närmare varandra under hösten, vi har varit nöjda med det vi gjort och med vår insats på Behrn Arena.

Då slutade det 1-1. Om KIF Örebro kan svara på bortaplan till en stor framgång och fortsätta den internationella kampanjen förändrar dock inte faktum för Elin Magnusson.

Sista matchen - efter 17 säsonger
Av 17 säsonger i samma klubbfärger återstår bara en match. Och att greppa hela vidden av att det inte blir fler.


– Det finns med hela tiden, samtidigt har jag inte hunnit tänka på det. Jag fick en otroligt fin avtackning i min sista hemmamatch på Behrn Arena, samtidigt som jag var glad över det ville jag fokusera på vår prestation. Det är likadant nu, det känns inte så mycket även om jag tror att känslorna blir tydligare efteråt, säger Elin Magnusson.

Hon beskriver en oundviklig beslutsprocess, slutar för att behålla hälsan.
– Nu när säsongen snart är slut kan jag säga det. Jag har daglig smärta i foten, haft två säsonger där jag haft ont hela tiden. När jag gjorde operationen 19 december såg det värre ut än på magnetröntgen, broskskador är svåra att åtgärda och jag bör inte spela fotboll. Såna besked är vanliga inom elitidrotten och jag kan inte göra mig själv rättvisa, foten blir successivt sämre ju mer jag tränar.

I karriärens elfte timme är KIF-veteranen, som hann med en sen landslagsdebut och upplevde EM-sommaren 2013 från den blågula insidan knappast en av dem som tar farväl av fotbollen för att hon lägger av som spelare.

Passionen tar sig redan fler uttryck än med fotbollsskorna på. Med lärarutbildning i grunden undervisar hon i fotboll på elitidrottsgymnasium och är spindeln i nätet som ungdomsansvarig i klubben.
Det låter inte som att Elin Magnusson är en av dem som behöver distans till själva idrottandet innan hon kan ta vid i andra roller.
– Jag tänker mycket på fotboll, inte bara på själva spelet. Det är föreningsfrågor, praktiskt arbete för ungdomslagen, hur man kan rusta upp omklädningsrummen där de tränar.

Tränarkarriär på gång
Hon har krattat från grunden för att bli tränare. UEFAs B-licens är redan klar för Elin Magnusson, mer utbildning kan det bli inom kort.
– Jag funderade på att söka avancerad nivå men det kostar ganska mycket pengar och jag vågade inte söka innan jag har klart med någon klubb som kan stå bakom.

Frågan faller sig naturlig, en fortsättning i KIF Örebro borde väl vara möjlig?
– Jag har sagt till KIF Örebro att jag helst av allt vill jobba för dem i någon roll, med elitfotboll som någon form av tränare. Än så länge finns många oklara bitar, de har inte satt så mycket av sin organisation för nästa år, Och jag behöver ha en diskussion med min chef, är tjänstledig från min ordinarie lärartjänst till i mitten av januari, säger Elin Magnusson.

Sedan en vecka är klubbens elitlicens klar för 2016, vilket gör letandet efter klubbchef och ny huvudtränare efter Rickard Nilsson meningsfullt.

I dagarna är Champions League och Paris främst i fokus, 1-1 i bagaget gör att gästerna måste näta på Stade Charlety.
– Vi ska göra en bra kollektiv prestation. Då vet jag att vi kan ta oss vidare. Nycklarna är att göra lite som i hemmamatchen, ligga kompakt och hålla avståndet mellan lagdelarna. Då kan vi skapa bra anfall och lägen. På naturgräs går det lite saktare med fler dueller, det kan ge oss lite fler fasta situationer.

Så att ni gör mål?
– Så tänker vi inför alla matcher, vi går alltid in för att vinna. Ett av våra anfallsvapen är att ta vara på omställningar. PSG får gärna ha mycket boll om vi kan kontra.

Onsdag 20.00 Paris Saint-Germain - KIF Örebro

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.