Viktor Eriksson räds inte för att bygga nytt - igen

Trots en högst oväntad andraplats i Damallsvenskan 2015 aviserade succétränaren Viktor Erikson att han skulle lämna Eskilstuna United. Beskedet kom med bara två omgångar kvar att spela när Eskilstuna hade guldläge. Nu när vi snart skiftar år summerar Viktor säsongen för damfotboll.com och pekar ut några nyckelhändelser samtidigt som han laddar för en ny, med nya spelare - i samma förening.
Viktor Eriksson, Eskilstuna Uniteds tränare reagerar. Foto: Bildbyrån

Det blev nämligen inget byte för Viktor utan han stannar kvar. På frågan om vad som föranledde att hans planerade för sin avgång säger han:
– Jag har varit tränare i Eskilstuna United i åtta år och under hösten kände jag att klubben och jag hade lite olika syn på hur vi skulle gå vidare för att utvecklas ännu mer. Jag tyckte inte att jag fick gehör för mina tankar och då tyckte jag att det var lika bra att göra en förändring för mig själv. I det läget kändes det rätt att meddela spelarna trots att två omgångar var kvar. Jag var aldrig orolig att det skulle påverka negativt, tjejerna är väldigt proffsiga i sitt tänk.

Det blev ändå att du stannade kvar som tränare och man är så klart nyfiken på vad som fick dig att ändra dig?
– Diskussionerna har handlat om hur vi ska vara organiserade för att bli ännu i bättre i framtiden. Nu är vi på väg åt samma håll, sitter i samma båt och jobbar ihop med samma syn på saker och ting, mer än så vill jag inte säga om det här, men jag är nöjd nu och vill bara blicka framåt.

Ni har målmedvetet byggt ett lag som skulle ta er till Damallsvenskan. 2013 nådde United målet. Om du skulle sätta fingret på någon enskild händelse – till exempel värvning, som gjort att ni lyckats så bra, vad vill du då lyfta?
– Det finns inte bara en sak som gjort det här utan som du säger är det ett långsiktigt mål föreningen haft att jobba mot. Om jag skulle lyfta något som fått stor betydelse för laget och i slutändan för hela staden var det värvningen av Sara Thunebro. Jag tror att jag kan säga att hon då var den enskilt viktigaste värvningen i klubbens historia. Sara var sportsligt självklar. Med henne i laget pekade vi ut riktningen och fick andra att vilja vara med på vår resa, förklarar Viktor.

Framgångrikt spelsystem

Under de två åren har ni hittat ett effektivt spelsystem. Särskilt 2015 kan man väl säga att ni hittat rätt med ert 3-5-2 med en utgångspunkt från stjärnmålvakten Emelie Lundberg, tre samspelta backar, ett rutinerat mittfält och vägvinnande forwards. Hur mycket trodde du själv inför säsongen att detta skulle hålla för att utmana om SM-guldet och vad avgjorde att ni till sist knep andraplatsen?
– Att vi hade ett starkt lag visste jag men om något sagt att vi skulle utmana om guldet hade jag nog skrattat lite åt det påståendet. Men vi hittade strukturen i spelet, även om vi slet lite med anfallsspelet till en början. När det sen började lossna även där för Gaelle Enganamouit och Olivia Schough och deras samarbete luckrade de upp flesta försvar i år. Det har visat sig att vassa målgörare är avgörande om man ska vara med och slåss i toppen.

Flera av spelarna har klivit fram och visat stora kvalitéer i år, men jag vill framhålla två på mittfältet som i mina ögon spelat avgörande roller, Sofie Persson och Petra Larsson, där den senare också fick göra comeback i landslaget men trots detta valde att sluta efter denna säsong.
– Oerhört nyttiga för laget och visst är det trist att Petra slutar men Sofie är kvar. Jag frågade faktiskt henne för en tid sedan om hon kunde komma på om hon någonsin gjort en bättre säsong. Sofie är en spelare som verkligen jobbar hårt i det tysta. Det är kul att du nämner henne för det är hon värd.

Värvat för framtiden

Ni har jobbat med att fylla flera luckor efter spelare som aviserat att de slutar spela eller som byter klubb, Petra Larsson som slutat och just Gaelle Enganamouit som också vann skytteligan med sina 18 mål och som flyttar till konkurrenten FC Rosengård. I skrivande stund har hela åtta nya spelare värvats, flera av dem med offensiva kvalitéer. Mittfältarna Ingrid Schjelderup och Marija Banusic och inte minst Mallbackens notoriska målgörare Mimmi Larsson. I valet av nyförvärv vad har den genomsyrade tanken varit?
– Om vi tittar på de som lämnat oss eller slutat är det många med stor erfarenhet och rutin från många damallsvenska matcher eller landskamper i bagaget. För framtiden gäller att vi ska fortsätta utveckla vårt spel och då behöver vi fylla på med dels några som har rutinen och dels med spelare som har färre damallsvenska matcher i bagaget men som vi tänker ska ha framtiden för sig hos oss. Det är en blandning som ihop med de spelare vi har kvar och som jag tror vi kan skapa ett slagkraftigt lag av. Visst kommer det att ta tid att spela ihop laget men vi bygger nytt för framtiden, avrundar Viktor Eriksson.

Text: Anette Börjesson

Lenn 2015-12-29 17:00

Oj mycket värvningar Eskil U gjort. Får säkert ihop ett bra lag. Det kommer säkert att stå mellan E U och Roseng. Visst ett tapp med Gaelle som FCR får nu nytta av. Hoppas att Mimmi L kan ersätta.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.