Flick- men inte damfotboll när herrklubbarna väljer

Det har plockats upp tråden varför vissa av herrallsvenskans klubbar inte också har damlag sedan medlemmar i Malmö FF lämnat en motion i ärendet till MFFs årsmöte i början av mars. Detta sedan föreningens framgångsrika damallsvenska lag för nio år sedan efter styvmoderlig behandling beslöt att bryta sig ur och starta eget - via LdB FC idag FC Rosengård.

Motionen om återupptagande av dam/flick-verksamhet kan avslås vid ett styrelsemöte men röstas igenom av närvarande medlemmar vid årsmötet och MFFs brukar vara mycket välbesökta.

Fotbollskanalen har inventerat de kvinnliga inslagen i herrallsvenskans klubbar och deras inställning

De tre Stockholms/Solna-klubbarna AIK, Djurgården och Hammarby har såväl elitdamlag som flickverksamhet.

IFK Norrköping har div 1-damlag och flickverksamhet.
Gefle IF har div 2-damlag och flickverksamhet.
BK Häcken har div 3-damlag och flickverksamhet.

IFK Göteborg har flickverksamhet.
IF Elfsborg har flickverksamhet.
Jönköpings Södra har flickverksamhet.

Falkenbergs FF ingen dam- eller flickverksamhet.
GIF Sundsvall ingen dam- eller flickverksamhet.
Helsingborgs IF ingen dam- eller flickverksamhet.
Kalmar FF ingen dam- eller flickverksamhet.
Malmö FF ingen dam- eller flickverksamhet.
Örebro SK ingen dam- eller flickverksamhet.
Östersunds FK ingen dam- eller flickverksamhet.

De representanter Fotbollskanalen pratat med uttrycker ett korrekt om ej entusiastiskt intresse för att ta in kvinnlig verksamhet i sina klubbar (- med stolt undantag för Gefle IFs klubbdirektör Eva von Schéele-Frid), eller hänvisar till närliggande klubbar med endast dam- och flickverksamhet.

Att elitklubbar på herrsidan även ska ha dam- och flickverksamhet även i Sverige blev en snackis först vid upptäckten att Paris Saint-Germain även har ett framgångsikt damlag och dessutom ett par svenskor, en rik klubb där damlaget också ges resurser. Ej att jämföra med de tre ovannämnda stockholmsklubbarna där det utåt sett verkar vara vattentäta skott mellan herr- och dam.

Om Malmö FF åter ska välkomna flickor lär man få börja från ruta ett. Även om pengarna finns är det en utopisk tanke att MFF skulle köpa ut FC Rosengårds mästarlag och förse det med ljusblå tröjor.

Det nyvaknade intresset för en del herrklubbar att bjuda in flickor i verksamheten kan troligen ses i ljuset av att man då blir mer "PK", alltså politiskt korrekta och kan påvisa att man också tänker jämställt.

Rufus 2016-02-15 19:13

Tilläggas bör att också regerande Svenska mästarna IFK Norrköping har ett minst sagt styvmoderligt - eller rättare sagt, styvfaderligt - förhållande till klubbens damlag i division 1. Träna och spela gärna på vår arena, men... Sorgligt, med tanke på alla stolta fotbollstraditioner i "Peking".

Tonny 2016-02-16 14:35

När den här diskussionen dyker upp så känns det ofta som man förväntar sig att herrfotbollen är damfotbollens frälsning, att med en herrfotbollsklubb i ryggen så rullar pengarna in. Jag tror att det nästan är tvärtom. Tyvärr har vi nog en bra bit kvar innan ett herr och damlag i samma elitklubb får samma villkor. Då är det kanske bättre att bygga sin egen förening än att bjudas in med armbågen till herrarnas.

Som nämnt i artikeln är det de tre 08-lagen som har både herr och damlag på elitnivå. Men i Damallsvenskan går det inte lysande för de lagen. 2 åkte år förra året och 1 lyckades ta sig upp. Ser man till andra sidan av tabellen så finns lag som är sina egna, förfoga över sina egna resurser och inte behöver dela med ett annat elitlag.

Kanske är det helt ok att det är olika lag i herr- och dam-allsvenskan. Även om det innebär att man måste hålla reda på om det är FC Rosengård eller MFF man hejar på i just den här matchen.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.