Minskad spelartrupp kräver nollvision för skador

För Linköpings FC, fyran i fjolårets Damallsvenskan, var ett av detta års mål att hålla sina spelare friska och att försöka utmana favoriten FC Rosengård om SM-guldet. Att då få hem landslagsspelaren Jessica Samuelsson skadad efter landslagslägret i Göteborg var förstås en missräkning för tränare Martin Sjögren.
Martin Sjögren, tränare Linköpings FC. Foto: Bildbyrån

– Javisst, det är aldrig kul när det händer. Man kan väl tycka att det inte är något att oroa sig för så här tidigt på säsongen men det finns ändå alltid en risk att den här typen av skada (muskelbristning i låret) hänger med under säsongen. Helt klart bekymmersamt, säger Martin till damfotboll.com.

Annars har ni lagt lite fokus på att vara noggranna med att hålla koll på spelarnas fysik och se till att hålla dem i spelbart skick, inte minst viktigt med tanke på att LFC minskat ner truppen en aning?
– Vi har en nollvision vad gäller skador och med en liten trupp är det viktigt. Att få en spelare skadad är sämsta tänkbara utvecklingen för henne, och så klart tänker jag på Jessica som får en liten tråkig start på sin säsong och säkert är borta 3-4 veckor från skadetillfället. Det är några färre spelare i truppen i år jämfört med ifjol, men det känns som en bra blandning med några som är yngre och som behöver tid för att bygga upp sig fysiskt men som var med och kände på lite ifjol och redan tagit steg i sin utveckling.

Om man tar en titt på de svenska spelarna i er trupp så är de förhållandevis unga. Av dem är Jessica Samuelsson äldst med sina 24 år. Ni satsar ungt på målvaktssidan också där ni har Cajsa Andersson och Matilda Haglund. Ska de klara att ta vid efter erfarna Katie Fraine som stod ifjol?
– Det är tanken och vi gör som du säger ett medvetet val genom att värva utvecklingsbara unga svenska spelare med hög ambition att utvecklas i sin framtida fotbollskarriär. Cajsa Andersson var med redan ifjol och Matilda kommer ifrån Elitettan-laget Lidköpings FK. Båda är absolut jättefina målvaktstalanger som det är roligt att jobba med.

Ifjol var det tätt, tätt uppe i toppen av Damallsvenskan. Linköpings FC kom fyra bara 7 poäng bakom slutsegrande FC Rosengård. Ni hade SM-guldet inom räckhåll men man kan säga att det slank ur näven. Hur tänker du om det idag?
– Att det blev en fantastisk rolig utveckling och även avslutning av Damallsvenskan, kan jag väl kosta på mig att säga nu, skrattar Martin.
– Javisst var vi nära och visst hade vi ambitionerna att vinna men då får man inte göra misstag under säsongen. Vissa poängförluster vill man ha ogjorda helt enkelt. Men det är bara att göra om och göra bättre.

Är FC Rosengård åter att betrakta som favorit att vinna Damallsvenskan?
– Ja, absolut. Det var starkt av dem att klara fjolårets turbulens med tränarbyten och spelare som flyttade mitt i säsong. Dom har förvisso tappat en del spelare men har lyckats värva bra så FCR får nog stå ut med att bära favoritskapet även i år, avslutar Martin.

Linköpings FC spelar sin första träningsmatch på lördag mot danska topplaget Fortuna Hjörring.

The Observer 2016-02-06 22:21

Jodå, goda tankar och avsikter från Sjögren, men och ett stort men: hur många klubbar, med eller utan landslagsaktuella spelare, lyckas hålla i stort sett alla skadefria en hel säsong? Just det....nada?

Att satsa ungt, svenskt och gärna med regional förankring är nog klokt och bra för svensk damfotboll på sikt. Om det sedan leder till åtråvärda titlar och internationellt spel är mer osäkert.

Vad Sjögren naturligtvis INTE nämner är den andra sidan av saken. En större trupp med bibehållen ambition att ta en topplacering kostar pengar. En sådan större trupp skulle naturligtvis minska känsligheten för laget om (eller snarare tyvärr när) spelare råkar ut för skador. Att satsa ungt och svenskt går också att göra för en billigare penning, även om jag tror att Sjögren med kollegor är genuint tilltalade av att kunna utveckla spelare till högre nivåer.

Jessica Samuelssons muskelbristning ligger helt i linje med en annan, nämligen klubbens "ekonomiska muskelbristning" - något som exempelvis Rosengård inte tycks lida av. Allt är inte pengar, men tyvärr mycket.....

mia.e. 2016-02-06 23:25

The Observer hann skriva vad jag tänkte när jag först läste, apropå skador... Att ha en nollvision i skador - har inte ALLA klubbar det, en ambition att HELT slippa skador? Har någon klubb lyckats med det, att helt avstyra skador? Det känns lite som att göra ett uttalande om en självklar sak - "vi vill inte ha några skador" - för att efter säsongen, när man ser tillbaka till den säsong som varit, där det säkerligen kommer att finnas med någon utmattnings- och trötthetsrelaterat skada av någon form i truppen, tvingas medge att nollvisionen inte uppnåtts. Blir det inte lite trist att i slutet av säsongen medge att klubben inte levt upp till en redan från början orealistisk ambition om en nollvision? Det förstås, om man inte redan från början har ett externt något utanför klubben som man tänkt peka ut som anledningen till de skador klubben drabbats av under säsongen...?

Jag var tvungen att kolla lite, så jag inte missar här, men det stämde vad jag mindes att LFC har haft problem med rätt mycket skador inom klubben, jag tänkte närmast "det där året" nyligen (var det inte värst 2014?) när det kändes som det var något i skadeväg i en jämn ström efter matchhelger. Jag vet inte om jag har rätt här men sammanföll det med ett år då man nyligen bytt eller gjort något nytt med underlaget man spelar på i hemmaarenan? Om omställningen, kanske en stummare botten än tidigare, påverkat spelarnas muskler, ben...? Slitit lite mer än tidigare? Under en omställningstid kanske? Eller har LFC haft skadeproblem under en ännu längre tid?

Det här bekymret som LFC och även andra Damallsvenska klubbar har med skador får mig att undra över träningsmängd och hur intensivt klubbarna tränar... Hur många träningspass i veckan har spelarna - och hur fördelar sig de över veckan? Och hur många olika planer, när de är ute på planer, tränar de på?

Just nu har Samuelsson en muskelskada och Vera Diatel -? - är långtidsskadad, hörde jag det rätt? De är de skadebekymmer som är kända...

Martin 2016-02-07 01:50

LFC har nästan varje säsong jag sett dom haft problem med skador och det har INTE blivit värre sedan man gick över till konstgräs (som jag antar är vad Mia.e syftar på). Om något var den katastrof till gräsplan man hade att tillgå på gamla Folkungavallen en hälsofara.

Samuelsson skadades på en landslagssamling och det är ju välkänt att landslaget har en tradition av att köra stenhårda pass med spelarna just under en känslig del av försäsongen vilket vi kunnat se när flera spelare förutom Jessica drog på sig skador av varierande allvarlighet.

Rent generellt så kan jag känna att man ibland tycks ana att damspelare har svårt att säga ifrån när de känner sig slitna. I Sundhages damlandslag är ju risken uppenbar att du som 'ny' inte får någon mer chans om du känner dig sliten och tackar nej och därför misstänker jag att en hel del spelare chansar när de skulle må bättre av att stå över.

Vad gäller LFC så låter det bra om man försöker få ner skadefrekvensen. Jag vet att spelare tidigare säsonger spelat matcher där de borde stått över (med resultatet att de sedan tvingats stå över senare istället) och jag hoppas att så inte blir fallet i år.

Mot Fortuna så vilade man ett antal spelare och det tycker jag är bra, när man har så pass få nya att spela in så är det ingen idé att chansa då de flesta ju redan känner varandra utan och innan. Mycket gott första intryck av Alexandra Lindberg som jag tyckte såg väldigt säker ut i framförallt spelet med boll, hoppas verkligen hon får fler chanser även när Jessica är tillbaka i spel för där tror jag LFC kan ha ha gjort ett riktigt fynd.

Lenn 2016-02-07 12:04

Ja min uppfattning också att Lin haft ovanligt mycket skador på sina spelare. Skadeförebyggande träning behövs och att inte kanske chansa i alla kampsituationet. Annars positivt och bra satsning på unga svenska spelare. Hoppas det går bra och noll skador.

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.