Nu är det hårdare konkurrens om plats i landslagsmål

Europas mest lovande målvaktsuppsättning kommer ifrån Sverige. Framtiden för svenska målvaktstalanger har förmodligen aldrig sett så ljus ut som den gör för tillfället. Damfotboll.com träffade fem unga burväktare som ska göra upp om startplats mellan stolparna i ungdomslandslag.
Emma Holmgren i träning med damlandslaget i november 2015. Foto: Bildbyrån

På ett läger på Bosön samlades nyligen landets bästa 17-, 18- och 19-åriga fotbollstjejer. Här på Riksidrottsförbundets träningsanläggning förbereder de sig tillsammans med landslagsledningen för säsongen 2016. Bland landets mest lovande fotbollstalanger finns målvakter. Matilda Haglund (numera Linköpings FC), Petra Kümin (Älta IF), Zecira Musovíc (FC Rosengård), Fanny Lund (Kungsbacka DFF) och Emma Holmgren (IK Sirius FK) umgås som vänner och kollegor, men samtidigt är dem knivskarpa konkurrenter som gör upp om platsen i landslagsmålet.

Hur är det att vara här och träna med landslaget?
Fanny Lund: – Det är jättekul! Det är verkligen en upplevelse att vara härDet är mitt första läger, och jag tycker att det är en stor erfarenhet att få vara med och träna med alla duktiga tjejer.
Petra Kümin: – Det är väldigt lärorikt och se vad och hur alla de andra gör på planen. Då ser jag lite mer hur jag ska göra för att bli lika bra som alla de andra.
**Men sedan är det ju också en väldigt tuff konkurrenssituation om att bli förstamålvakt, hur ser ni på det? **
Emma Holmgren: – Ja, det är ju flera som man ska konkurrerar med.
Zecira Musovíc: – Samtidigt blir det inte riktigt samma konkurrenssituation som hemma i klubblaget. Utan här blir det betydligt mer att man tar lärdom av varandra och berättar för sina målvaktskollegor om saker de ska tänka på. Man jobbar tightare. Det gillar jag.

Efter EM-succén i Israel förra sommaren kvalificerade sig Sverige till U20-VM i november, hur går era tankrar inför det mästerskapet?
Emma: – Ens mål är att vara med där. Men det är alltså väldigt stor konkurrens, vi är många bra målvakter. Jag har ju en bild av att vara där. Under varje träningspass tänker jag på att jag ska dit.
Fanny: – Det är klart att man vill vara där liksom. Det gäller bara att ha fokus, hålla sig hel och visa framfötterna så kommer man med.
Zecira: – Jag känner samma. Det är jättekul att konkurrensen har ökat. Här sitter fem jätteduktiga målvakter och tror tre bara ska med till VM.
Petra: – Jag håller med om att det är skitstor konkurrens. Men ser man det positiva så kan vi lära oss så himla mycket av varandra.

Varför får Sverige fram så många bra målvakter just nu?
Fanny: – Jag tror det beror på att intresset för målvakter har ökat på sistone. Det känns som att man från landslagets håll har lagt mycket mer tid på oss målvakter. Det byggs på med bättre förutsättningar, fler målvaktstränare och så vidare.
Petra: – Sedan satsar man ju mer inom distrikten och anordnar målvaktsinriktad träning regelbundet.
Zecira: – Jag tycker att Sverige alltid har haft bra målvakter bara att man inte har sett alla tidigare. För kanske bara ett år sedan pratades det om att man hade målvaktskris i Sverige. Vilket tror jag har att göra med att man bara fokuserade på målvakterna man hade. Man hade väl inte resurserna att kolla runt mer, men nu det här målvaktsprojektet och allt som har hänt på målvaktsfronten har inneburit en dörr som öppnats för fler och bättre målvakter.

Hur skiljer ni er som fotbollsspelare?
Matilda Haglund: – Alla vi fem som sitter här är jätteolika målvakter. Med olika personligheter och egenskaper väl ute på planen. Då är det svårt att jämföra sig med någon, tycker jag.
Fanny: – Jag är en sådan som kan bli väldigt lätt förbannad. Jag låter väldigt förbannad men jag är inte så arg som det låter. Det är mycket känslor. Jag kan skrika till på någon person utan att mena någonting illa.

Hedvig Lindahl blev utnämnd till ”Årets målvakt” och fick samtidigt det hedersamma priset Diamantbollen för sina prestationer under 2015. Vad krävs det för att ni ska nå upp till hennes nivå i framtiden?
Fanny: – Man måste lägga det lilla extra hela tiden, träna hårt.
Zecira: – Jag fokuserar inte så mycket på henne. Att bli bättre än en specifik målvakt det finns inte inom mina målsättningar. Men alla vi har stor chans att lyckas om vi fortsätter utvecklas och tränar på.

När det svenska F19-landslaget blev klart för EM-finalen i somras fälldes avgörandet efter straffsparksläggning i en semifinalrysare mot Tyskland. Stor matchhjälte blev då målvakten Emma Holmgren som räddade två av fyra tyska straffar. Vem är egentligen bäst på straffar?
Fanny: – Emma!
Petra: – Det är Emma.
Matilda: – Emma tycker jag.
Zecira: – Det tror jag också.

Vad är nyckeln till att bli en bra straffräddare?
Emma: – Hm, det viktigaste är att man måste älska läget och gilla stå i centrum.

Att vara målvakt kan lätt uppfattas som ganska ensamt ibland. Hur ofta känner man sig själv och utlämnad i matchspelet?
Petra: – Man är ju ändå väldigt utlämnad. Gör du en tabbe så ser ju alla det. Slår man ett felpass, så är risken stor att det blir en stor målchans för motståndarlaget.
Matilda:– Det är jävligt gött att vara den där hjälten också. Det är därför vi står i målet också. Det är det som är charmen tycker jag. Att få göra den avgörande räddningen är något speciellt. Det är väl därför vi har stannat kvar i målet för att det finns en sådan charm.
Petra: – Men ibland undrar man ju vad man har gett sig in på.
Zecira: – Det är som en individuell sport i en lagsport. Utespelarna värmer upp, de joggar över planen, spelar kvadraten och skrattar tillsammans. Så kör målvakterna sitt. Vi är alltid en grupp för oss själva.
Fanny: – Man måste vara stark, för att klara av att vara målvakt. Man får vara lite ”special”.

Avslutningsvis, vilket land står överst på pallen i VM i november?
Zecira: – Man vet ju tyvärr inte har bra de andra lagen kommer att vara.
Matilda: – Ja, till exempel ett lag som Kazakstan eller Nigeria. De lagen har man ingen koll på alltså.
Zecira: – Men alla lagen är riktigt, riktigt bra.
Matilda: – Många kommer nog att se oss som favoriter i och med framgången i EM. Så det är nog många som vill slå oss.

Text: Fredrik Wallin

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.