Nu är det hårdare konkurrens om plats i landslagsmål

Europas mest lovande målvaktsuppsättning kommer ifrån Sverige. Framtiden för svenska målvaktstalanger har förmodligen aldrig sett så ljus ut som den gör för tillfället. Damfotboll.com träffade fem unga burväktare som ska göra upp om startplats mellan stolparna i ungdomslandslag.
Emma Holmgren i träning med damlandslaget i november 2015. Foto: Bildbyrån

På ett läger på Bosön samlades nyligen landets bästa 17-, 18- och 19-åriga fotbollstjejer. Här på Riksidrottsförbundets träningsanläggning förbereder de sig tillsammans med landslagsledningen för säsongen 2016. Bland landets mest lovande fotbollstalanger finns målvakter. Matilda Haglund (numera Linköpings FC), Petra Kümin (Älta IF), Zecira Musovíc (FC Rosengård), Fanny Lund (Kungsbacka DFF) och Emma Holmgren (IK Sirius FK) umgås som vänner och kollegor, men samtidigt är dem knivskarpa konkurrenter som gör upp om platsen i landslagsmålet.

Hur är det att vara här och träna med landslaget?
Fanny Lund: – Det är jättekul! Det är verkligen en upplevelse att vara härDet är mitt första läger, och jag tycker att det är en stor erfarenhet att få vara med och träna med alla duktiga tjejer.
Petra Kümin: – Det är väldigt lärorikt och se vad och hur alla de andra gör på planen. Då ser jag lite mer hur jag ska göra för att bli lika bra som alla de andra.
**Men sedan är det ju också en väldigt tuff konkurrenssituation om att bli förstamålvakt, hur ser ni på det? **
Emma Holmgren: – Ja, det är ju flera som man ska konkurrerar med.
Zecira Musovíc: – Samtidigt blir det inte riktigt samma konkurrenssituation som hemma i klubblaget. Utan här blir det betydligt mer att man tar lärdom av varandra och berättar för sina målvaktskollegor om saker de ska tänka på. Man jobbar tightare. Det gillar jag.

Efter EM-succén i Israel förra sommaren kvalificerade sig Sverige till U20-VM i november, hur går era tankrar inför det mästerskapet?
Emma: – Ens mål är att vara med där. Men det är alltså väldigt stor konkurrens, vi är många bra målvakter. Jag har ju en bild av att vara där. Under varje träningspass tänker jag på att jag ska dit.
Fanny: – Det är klart att man vill vara där liksom. Det gäller bara att ha fokus, hålla sig hel och visa framfötterna så kommer man med.
Zecira: – Jag känner samma. Det är jättekul att konkurrensen har ökat. Här sitter fem jätteduktiga målvakter och tror tre bara ska med till VM.
Petra: – Jag håller med om att det är skitstor konkurrens. Men ser man det positiva så kan vi lära oss så himla mycket av varandra.

Varför får Sverige fram så många bra målvakter just nu?
Fanny: – Jag tror det beror på att intresset för målvakter har ökat på sistone. Det känns som att man från landslagets håll har lagt mycket mer tid på oss målvakter. Det byggs på med bättre förutsättningar, fler målvaktstränare och så vidare.
Petra: – Sedan satsar man ju mer inom distrikten och anordnar målvaktsinriktad träning regelbundet.
Zecira: – Jag tycker att Sverige alltid har haft bra målvakter bara att man inte har sett alla tidigare. För kanske bara ett år sedan pratades det om att man hade målvaktskris i Sverige. Vilket tror jag har att göra med att man bara fokuserade på målvakterna man hade. Man hade väl inte resurserna att kolla runt mer, men nu det här målvaktsprojektet och allt som har hänt på målvaktsfronten har inneburit en dörr som öppnats för fler och bättre målvakter.

Hur skiljer ni er som fotbollsspelare?
Matilda Haglund: – Alla vi fem som sitter här är jätteolika målvakter. Med olika personligheter och egenskaper väl ute på planen. Då är det svårt att jämföra sig med någon, tycker jag.
Fanny: – Jag är en sådan som kan bli väldigt lätt förbannad. Jag låter väldigt förbannad men jag är inte så arg som det låter. Det är mycket känslor. Jag kan skrika till på någon person utan att mena någonting illa.

Hedvig Lindahl blev utnämnd till ”Årets målvakt” och fick samtidigt det hedersamma priset Diamantbollen för sina prestationer under 2015. Vad krävs det för att ni ska nå upp till hennes nivå i framtiden?
Fanny: – Man måste lägga det lilla extra hela tiden, träna hårt.
Zecira: – Jag fokuserar inte så mycket på henne. Att bli bättre än en specifik målvakt det finns inte inom mina målsättningar. Men alla vi har stor chans att lyckas om vi fortsätter utvecklas och tränar på.

När det svenska F19-landslaget blev klart för EM-finalen i somras fälldes avgörandet efter straffsparksläggning i en semifinalrysare mot Tyskland. Stor matchhjälte blev då målvakten Emma Holmgren som räddade två av fyra tyska straffar. Vem är egentligen bäst på straffar?
Fanny: – Emma!
Petra: – Det är Emma.
Matilda: – Emma tycker jag.
Zecira: – Det tror jag också.

Vad är nyckeln till att bli en bra straffräddare?
Emma: – Hm, det viktigaste är att man måste älska läget och gilla stå i centrum.

Att vara målvakt kan lätt uppfattas som ganska ensamt ibland. Hur ofta känner man sig själv och utlämnad i matchspelet?
Petra: – Man är ju ändå väldigt utlämnad. Gör du en tabbe så ser ju alla det. Slår man ett felpass, så är risken stor att det blir en stor målchans för motståndarlaget.
Matilda:– Det är jävligt gött att vara den där hjälten också. Det är därför vi står i målet också. Det är det som är charmen tycker jag. Att få göra den avgörande räddningen är något speciellt. Det är väl därför vi har stannat kvar i målet för att det finns en sådan charm.
Petra: – Men ibland undrar man ju vad man har gett sig in på.
Zecira: – Det är som en individuell sport i en lagsport. Utespelarna värmer upp, de joggar över planen, spelar kvadraten och skrattar tillsammans. Så kör målvakterna sitt. Vi är alltid en grupp för oss själva.
Fanny: – Man måste vara stark, för att klara av att vara målvakt. Man får vara lite ”special”.

Avslutningsvis, vilket land står överst på pallen i VM i november?
Zecira: – Man vet ju tyvärr inte har bra de andra lagen kommer att vara.
Matilda: – Ja, till exempel ett lag som Kazakstan eller Nigeria. De lagen har man ingen koll på alltså.
Zecira: – Men alla lagen är riktigt, riktigt bra.
Matilda: – Många kommer nog att se oss som favoriter i och med framgången i EM. Så det är nog många som vill slå oss.

Text: Fredrik Wallin

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.