Svensk norskt derby inleder OS-kvalet

Samtliga lag i Europas OS-kvalgrupp, Schweiz, Norge, Nederländerna och Sverige förlorade sina åttondelsfinaler i VM 2015 så det är fyra riktigt bra europeiska lag som under en vecka nu ska slåss lagen om en biljett till OS i Rio. En ny tuff utmaning som Frankrikeproffset Lotta Schelin har att se framemot tillsammans med övriga i det svenska landslaget som inleds med en grannfejd mot Norge.
Lotta Schelin intervjuas inför OS-kvalet. Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

Meritlistan är lång, tolv år med landslaget och åtta år som proffs i Frankrike parat med titlar med såväl klubblaget Olympique Lyonnais som landslaget är den femfaldiga Diamantbollenvinnaren redo för ett OS-kval.
– Tidigare har vi spelat playoff, borta hemma för att ta en plats i VM men tre matcher på en vecka det blir en tuff uppgift inte minst med tanke på att det är fyra jämnbra lag som ställs mot varandra. Alla vill ju vinna så klart, säger Lotta som vet hur det är att ha pressen på sig.

Sverige har helt klart genomgått en förändring i laget efter VM där ni fick slita hårt utan att få resultaten med er. Sedan dess har det varit fokus på vad som gick fel, att komma igen, att hitta tillbaka till ett tryggare spel något som mynnat ut i ett nytt spelsystem 4-3-3 och att en hel del ”yngre” spelare slagit sig in i truppen. Hur går dina tankar kring landslagets omställning sen VM?
– Hösten var tuff med många frågetecken och en självförtroendedipp men så sakteliga har saker och ting fallit på plats. Vårt VM var en produkt av många saker som inte var på topp. Halvskadade spelare, darrigt försvarsspel och få med i offensiven som därmed blev klen. Viljan fanns men vi fick inte till det helt enkelt. Idag är alla överens i hur vi ska spela och vi vet vad som krävs i våra respektive roller. Försvarsmässigt är har vi en bättre utgångspunkt och alla är involverade samtidigt som vi är fler i offensiven. Det finns många snabba spelare så i omställningarna är vi grymt vassa, det känns väldigt bra helt enkelt, förklarar Lotta.

Tidigare har du varit i princip ensam på topp nu blir ni tre, hur känns den omställningen?
– Inte så konstigt för mig som är van vid att spela 4-4-3 med Lyon, jag känner mig hyfsat bekväm. Hamnar jag på en kant är det en lite större omställning än när jag spelar centralt. Fotboll är ett lagspel och med ett nytt sätt att spela så får man lära sig nytt och det är en av tjusningarna med spelet. Att ta ett defensivt ansvar är helt ok och vi har bra koll på hur vi ska jobba för att starta försvarsspelet högt upp i banan det hade vi nog inte tidigare, säger Lotta till damfotboll.com.

Fyra vassa lag gör upp om en plats i OS hur går tankarna inför kvalet som ni inleder på onsdagen med match mot Norge?
– Det blir tufft förstås men vi vet vilken matchbild vi har att vänta oss. Man måste plocka matcherna ur sitt sammanhang och se positivt på dem och att inte titta bakåt. Klyschan en match i taget är på sin plats tycker jag. Nu det fullt fokus på matchen mot Norge som gäller och jag hoppas att vi kan vidare på bygga på det spel och den goa känsla vi fick med oss 6-0-segern mot Skottland i januari. Det blir viktigt att ha rätt inställning, att vi håller igång snacket i laget och att vi gör det vi är bra på nämligen att komma med hög fart och trycka ner dem istället för att det blir tvärtom. Ett bra resultat mot Norge skulle förstås betyda mycket för fortsättningen, säger Lotta som tänker göra allt hon kan för att göra en svensk OS-biljett verklig.

The Observer 2016-03-02 18:40

Jaaaa....det fanns en tid där Sverige (och i viss mån Norge) var hästlängder före de flesta andra lag i världen, nu är det i bästa fall morrhår som skiljer. Andra länder har gått framåt eller hållit ställningarna, medan Sverige gått kräftgång. Naturliga "konjunkturer" och inget att göra åt? Blir sämre innan det bli bättre? Gamla tider och rankingar kommer aldrig igen?

Efter VM-fiaskot är naturligtvis OS-deltagande oerhört viktigt för svensk damfotboll. Att Sundhage inte blev någon överdådig frälsare efter tidvis bespottade Dennerby är klart sedan länge och snart svamlar hon lika vimsigt som Tommy Söderberg i sina sämsta stunder. Men hon verkar i alla fall ha fattat att "en fluga gör ingen sommar" eller i det här fallet en ensam Schelin på topp. Det kunde minst halva fotbollssverige sagt i förväg. Schelin är ingen Wambach eller Prinz....eller Ljungberg och Seger är ingen Moström.

Endast Sverige svenska krusbär har - blir det en sockrig kompott eller krusbärspajat? Dagens tips: oavgjort och alla lika missnöjda....

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.