Antalet utländska importer ökar i Damallsvenskan

Runt 2005 började de damallsvenska klubbarna ta in spelare ifrån andra länder för att förstärka laget. Just 2005 fanns tio importer i Damallsvenskan. Dåtidens mästarlag Umeå IK toppade med fyra, varav den allra mest lysande stjärnan hette Marta. Idag spelar Marta i FC Rosengård och är en av i dagsläget 66 importer i Damallsvenskan. I landets nästa högsta serie Elitettan är siffran mer blygsam.
Marta i sin tredje svenska klubb, tidigare har hon spelat i Umeå IK och Tyresö FF. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Damfotboll.com har gjort en genomgång av utländska spelare i Damallsvenskans och Elitettans redovisade spelartrupper så här långt och jämfört läget för dagen med veckan före seriestarten 2015. Vi reserverar oss för om vi missat någon eller det är oklarhet om någon spelares nationalitet.

I Damallsvenskan 2016 ser vi alltså en ökning av antalet utländska spelare jämfört i fjol ( 58) medan Elitettans klubbar har 12 spelare vilket är en minskning.

21 utländska nationer representeras i Damallsvenskan. Flest spelare hämtas ifrån USA (8) därefter kommer 7 ifrån Nigeria, 6 ifrån Danmark, 5 ifrån Finland och Skottland medan Island har 4 spelare i Damallsvenskan. Utöver det finns spelare från såväl Nya Zeeland och Australien, som Kamerun, Elfenbenskusten, Mexico och Brasilien för att nämna några.

Förening Damallsvenskan 2016 Damallsvenskan 2015 Elitettan 2016 Elitettan 2015
AIK - 2 0 -
Djurgården 5 - - 0
Eskilstuna 4 4 - -
FC Rosengård 12 9 - -
Hammarby IF DFF - 1 0 -
Hovås/Billdals IF - - 1 2
Holmalunds iF Alingsås - - 0 -
IF Limhamn Bunkeflo - - 1 1
IFK Kalmar - - 0 0
IK Sirius - - 0 0
KIF Örebro 6 4 - -
Kopparbergs/Göteb 3 4 - -
Kristianstads DFF 6 7 - -
Kungsbacka DFF - - 0 2
Kvarnsvedens SK 5 - - 4
Linköpings FC 7 8 - -
Mallbacken 6 5 - -
Piteå IF 2 2 - -
QBIK - - 2 0
Sundsvalls DFF - - 3 -
Sunnanå SK - - 1 4
Umeå IK 1 3 - -
Vittsjö GIK 9 8 - -
Växjö DFF - - 0 -
Älta IF - - 0 2
Östersunds DFF - - 4 1
Rufus 2016-03-31 17:39

Kanske dags att byta namn på serien till "Damblandsvenskan" e.dyl.? Av statistiken ovan framgår att FC Rosengård är den största "främlingslegionen", följd av Vittsjö och Linköping. Hursomhelst skulle nog ingen av klubbarna vara där man är idag utan de utländska spelarna. Frågan är bara - finns det en övre gräns för värvningshysterin? Vad händer på sikt med A-landslaget när de allra bästa spelarna i varje klubblag ofta ingår i utländska landslag och Pia Sundhage eller hennes efterträdare får plocka ihop de smulor som återstår? (Obs! Varning för överdrift och ironi!)

Martin 2016-03-31 18:08

Det är ingen stor ökning och bortser man från Rosengård så har ju de flesta lagen åtminstone fler svenska än utländska spelare i truppen. Det är också bara Rosengård som systematiskt satsar utländskt vad gäller 'startelvan' och så länge svenska spelare generellt får bra med speltid så har jag svårt att bli upprörd.

Ser man på LFC så har de 10 svenska spelare och 7 utländska i truppen och då startelvan återspeglar detta (fler svenska än utländska spelare alltså) så är väl allt i sin ordning. Ser man däremot på Rosengård så är ju deras bänk i stort en svensk talangbank medan startelvan är totalt dominerad av utländska spelare och där kan man ju ha åsikter.

Lenn 2016-03-31 20:04

Jag kan hålla med om att Rosengård med 12 st utländska spelare att det verkar mycket. Umeå, Piteå, Gtbg med 1 , 2 resp 3. Det har kanske lite med ekonomi att göra. Men de lagen gick ganska bra förra året. Det är svårt att säga om det är bra för svensk fotboll. Men utländska spelare tillför säkert en hel del. I startelvan nu i OS kvalet var väl 7 st inte från damallsvenskan. Jessica från Link, Rubensson från Gtbg, Appelqvist från Djurgården och Olivia från Eskil. Men att resten av truppen kommer från damallsvenskan. I herrlandslaget kommer kanske alla från utländska ligor ?

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.