Göteborg vill slåss i toppen

Kopparbergs/Göteborg FC slutade 2015 på en 6:e plats, 19 poäng efter mästarna Rosengård. Året innan var det 15 poäng, men då blev det en tredje plats. Avståndet till toppen är stor och nu finns det en rad förändringar i truppen. Damfotboll.com har pratat med en av Göteborgs trotjänare, Anna Ahlstrand som kallas för ”Gräset” av några lagkamrater.
Anna Ahlstrand (Foto: Bildbyrån)

Anna Ahlstrand har spelat hela sin allsvenska karriär för Göteborg. Hon har spelat med Lotta Schelin, Hope Solo, Christen Press och senast i fjoi med fyra nederländska landslagsspelare med skyttedrottningen Manon Melis i spetsen.

Förra året dock blev det inte lika många matcher som vanligt för Anna som annars har varit förskonad från allvarligare skador under åren i Damallsvenskan.
– Ja, året var ju lite kortare 2015. Jag missade de första matcherna. Jag hade problem med skinkan då, sedan efter serien så hände det igen och då var det en muskel i skinkan, det var dock inte direkt samma sak. Så jag missade något av försäsongen i år, men nu känns det att jag börjar bli hel igen, berättar hon.

Man får väl kalla Anna Ahlstrand en trotjänare i relation till sin klubb. Det är hon och Catrine Johansson och Sara Lindén som är kvar från tiden med fd tränaren Torbjörn Nilsson och Anna har spelat på en mängd olika positioner.
När undertecknad såg henne senast spela stod hon till och med i mål på Zinkensdamms IP i Stockholm mot hemmalaget Hammarby. Målvakterna var skadade och reservmålvakten Kristin Hammarström var på ett bröllop. Hur kändes det då?
– Det var lite främmande och lite nervöst, medger Anna.
– Det var egentligen ingen annan som ville stå och det var tänkt kanske att norska Andrine (Hegerberg) skulle stå, men samtidigt kände jag att det vore bra om jag tar det. Det var nervös, men alla vet hur svårt det är. Samtidigt var det kul. Det är ju alltid kul att spela andra positioner.

Hammarby vann den matchen med 3:2, men det berodde inte på målvakten Ahlstrand utan snarare på utespelarnas prestation den dagen.

Vi kommer tillbaka till den nederländska landslagskvartetten som Göteborg gått miste om. Danielle van der Donk drog till Arsenal London, Lieke Martens skrev på för mästarna Rosengård medan Manon Melis först sade att hon skulle tillbaka till Holland efter ett antal år i Sverige, men sedan fick fjärrlängtan igen och skrev på för Seattle Reign i USA. Kvar är endast målvakten Loes Geurts som dessutom missade en stor del av fjolårssäsongen. Men säkert är det ett avbräck att tappa tre holländskor?
– Vi har tappat jätteduktiga spelare såklart, men samtidigt tycker jag vi har gjort bra värvningar. Vi har ju ett ganska ungt men väldigt träningsvilligt lag, alla vill bara bli bättre. Det ser lite spännande ut och det är jättesvårt att säga hur bra vi är och var vi ligger, men jag tror att vi kan vara med i toppen. Det är väl det vi vill. Vi har inte satt upp någon målsättning än, men jag tycker det ser bra ut.

Göteborg lyckades värva två spelare som troligtvis stod på många andras önskelistar. Efter en fantastisk säsong i Piteå lämnade Pauline Hammarlund Norrbotten och flyttade långt söderut där pojkvännen finns. Och från Västerbotten har lovande backen Elin Landström anslutit sig till Stefan Rehns trupp. Ska Hammarlund bli efterträdare till Manon Melis?
– Det gick ju jättebra för Pauline förra året med mycket mål. Vi hoppas ju att hon kan göra det hos oss också, men det är väl lättare sagt än gjort. Hon har spelat mycket ihop med Sara Lindén som är ju väldigt rutinerad. Det ser bra ut, säger Anna.

Men om man tittar på fjolåret och på årets upplaga av trupperna på pappret, så ser det ut som om Rosengård är solklara favoriter med Linköping som kanske främsta utmanaren?
–Så känns det ju. Det är många som har värvat utländskt, det är svårt att veta var man har alla lag, men som du säger är nog Rosengård och Linköping favoriter. Eskilstuna har också ett yngre lag än ifjol. Vi mötte dem i första träningsmatchen tror jag, då blev det 2-2. Det var ganska jämnt, men de kommer säkert vara med i toppen skulle jag tro.

Finns Eskilstuna i toppen borde även finnas Göteborg i toppen med andra ord. Det är i alla fall det man vill försöka göra ännu ett år. För Anna Ahlstrand blir det åter igen mycket pendlande mellan hemorten Grästorp och Göteborg. Jag läste att man kallar dig för Grästorp eftersom du har bott där ganska länge?
– Gräset kallar dem mig för, förklarar hon.
– Jag sitter faktiskt i bilen nu. Jag pendlar ju, det blir lite åkande. Jag har faktiskt inte vågat räkna på det. Det är ungefär 11,5 mil till vägs, enkel väg. Det blir alltså 22-23 mil per gång. Jag trivs bra i Göteborg, på nåt sätt tänker jag inte på det. Ibland kan man väl önska att man var hemma tidigare, men det funkar bra. Jag vet ju vad jag ska göra på dagarna liksom.

Det blir ännu en säsong med spel i Göteborg och pendlande från och Grästorp för Anna Ahlstrand. Ännu ett år där Kopparbergs/Göteborg FC ska hänga med bland de 3-4 bästa lagen i Sverige.

per.montini 2016-04-12 23:33

Den bilden har några år på nacken.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.