Steget är för stort, Kvarnsveden

Innan damfotboll.com ger sig på att förutspå hur Damallsvenskan 2016 kommer att utveckla sig kan vi meddela att KIK har fått dispens att spela sina hemmamatcher på Ljungbergsplanen fram till den 1 juni. På plats nr 12 placerar vi Kvarnsvedens IK nykomling i serien som inte helt oväntat nederlagstipsen haglar kring. Kvarnsvedens tränare Jonas Björkgren tar gissningen om ännu en bottenplacering med jämnmod.

– Vi har blivit tippade sist av allt och alla. Men det finns lag som lyckats tack vare vikten av en stark grupp och mindre kända värvningar, säger Jonas Björkgren.

Framgångsresan, raketlyftet över allt och alla förra säsongen har format dalalaget inför seriestarten. KIK är redo att skriva sin damallsvenska historia men stannar gärna ett ögonblick vid faktorerna som ska bära även i högsta serien.

Lagkänslan är central i Jonas Björkgrens resonemang.
– Det handlar om annat än bara fotboll, vi är noggranna med hur man mår och gör allting tillsammans. Bara det att vi behöll exakt samma trupp, alla ville vara kvar. Det innebär att bänkspelarna kände att de ville vara med på det här resan och det beror på god sammanhållning.

Och namnen som tillkommit, där har ni valt etablerade spelare - från Elitettan?
– Vi ansågs inte ha ekonomin för att plocka spelare direkt från Damallsvenskan. Och jag har hellre hungriga spelare från en lägre division än mätta bänkspelare.

Inget samtal med Björkgren går förbi utan att namnet Tabitha Chawinga dyker upp. Anfallaren som kombinerar fysik med speed har nått rekordhöjder med enorm aptit på mål. Försäsongens facit var tolv fullträffar på sju matcher.
– Ja, hon är lik sig, ler tränaren.

– Hon är duktig på att utnyttja sin snabbhet, behöver inte äga bollen så mycket, Möjligheterna öppnar sig med en sådan spelare, vi ska inte slå längre bollar hela tiden men blir tillbakapressade kan det var skönt att skicka upp bollen och låta henne oroa försvaret.

Vilka kvaliteter hoppas du ska hålla er kvar?
– Vi ska fortsätta vara noggranna i defensiven. Visst det är stor skillnad när vi gått upp i Damallsvenskan, men släpper vi 15 mål och håller 16 nollor förra året finns det något att bygga på. Jag vill också se att vi är beredd att lägga ner jobbet med löpkilometer och inte tänka att det ordnar sig, säger Jonas Björkgren med ett målande exempel till sist.

– Tidigare kunde vi spela fotboll 50 procent och springa 50 procent. Nu får vi spela fotboll 10 procent och springa 90 procent.

Experten om Kvarnsvedens IK

Fjolårets bästa lag i Elitettan står inför en mycket svår uppgift. Som nykomling brukar det vara svårt att hävda sig i Damallsvenskan. Tidigare exempel är alldeles för många för att ignorera. Tränaren Jonas Björkgren har fått ut mycket av laget och hoppas med några få värvningar göra en bra debut i högsta serien. Men det ska sägas att man sätter tilltro till ordspråket att motivation slår klass därav att inte en enda spelare kommer från högsta serien.
De fyra nyförvärven, samtliga hämtade ifrån Elitettan symboliserar detta. Vi talar om Robyn Decker (Hovås/Billdal), Caroline Lundberg (Sirius), Johanna Axfeldt (Älta) och Lina Lundqvist, (QBIK). Och frågan är väl om det kommer att räcka. Laget är samspelt och imponerade när man vann Elitettan 2015.
Elitettans skyttedrottning Tabitha Chawinga får sällskap av tidigare Sirius-spelaren Caroline Lundberg på topp. Med sina 49 mål ifjol är Tabitha redan ett hett villebråd för andra klubbar och får räkna med bli hårt bevakad i Damallsvenskan. Får se om laget och kollektivet Kvarnsveden klarar den tuffa uppgiften att bli ett etablerat lag i Damallsvenskan. Man slåss ur underläge redan från start och tipset blir att det blir respass till Elitettan nästa säsong.

Text: Fredrik Hasselgren & Anette Börjesson

Coach 2016-04-14 09:02

Tabitha Chawinga, kommer inte ha ngn överman i Allsvenskan heller, överlägsen i snabbhet balans och fysik, kommer att, trots stort övertag i spelet och bollinnehav av motståndarna, skapa hav av ytor bakom 4backslinje, som gjort för Tabitha..
15 kassar är hon god för, även på den hör nivån

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.