Antonia om sprucken USA-dröm och diabetes

Fotbollsproffset Antonia Göransson skrev i vintras på för det amerikanska laget Seattle Reign FC, på USA:s västkust. Planen var att Antonia skulle spelat denna säsong men efter en tids hängighet fick hon diagnosen diabetes typ 1 varpå Antonia kom överens med klubben om att bryta kontraktet. Här beskriver Antonia för damfotboll.com känslorna som smög sig på henne.
Antonia Göransson, då i Vittsjötröja inom kort spelar hon för Mallbacken. Foto: Bildblyrån (arkiv)

– Jag kände mig trött och hängig, tappade vikt och efter en tid fattade jag att något vara galet. Jag tog kontakt med läkare som kunde konstatera att jag hade diabetes typ 1. Jag fick frågor om det fanns i familjen och visst så är det, min bror har samma sjukdom och i och med det fick man kanske den närmaste förklaringen till varför jag också har det, att det finns en genetisk förklaring tänker jag. Men det kan också vara framkallat av stress säger läkarna som också sade att det var ovanligt att som jag få diabetes typ 1 så sent i livet. Jag vet inte och tänker bara att jag vill bli frisk igen så att jag kan få börja om mitt liv som fotbollsproffs som jag älskar.

Antonia, har totalt 49 landskamper för Sverige och i dessa har hon gjort åtta mål, har både VM, OS och EM på meritlistan. Med ett påskrivet kontrakt fanns inget annat i hennes tankar än att börja spela med sin nya klubb Seattle Reign FC i den amerikanska proffsligan.
– Jag är ju fotbollsspelare, det är mitt jobb och mina tankar kretsade kring att jag vill ge det ett försök och samtidigt att jag skulle göra rätt för mig, jag hade ju ändå skrivit på ett kontrakt. I ärlighetens namn ska jag säga att jag dock inte mådde så bra när jag åkte över till USA men som vanligt försökte jag vara positiv och ignorerade de trötthetskänslor jag hade. Efter min första träning med laget fick jag hjärtklappning som varade i sju timmar, ingen skön känsla kan jag erkänna. Jag satte mig tillsammans med tränaren och snackade igenom situationen. Vi konstaterade att min hälsa vara viktigast och att jag med min nya sjukdomsbild skulle må bättre av att vara hemma och ta det lite lugnt istället för att flyga runt i USA och utsättas för mer stress som det lätt kan bli då det finns så många tidszoner i landet som man påverkas av och som jag kände att jag skulle få lite svårt att hantera, säger Antonia..

Fram till nu har fotbollskarriären gått som på räls för Antonia Göransson, skånskan som blev norrlänning och fick fart på fotbollskarriären i division 1-klubben Alvik. Hennes moderklubb heter dock Sjöbo IF på Österlen och det var där hon började redan som femåring. Familjen drog norrut och där fortsatte Antonia att lira. Hon fick något av ett genombrott då hon i Cup Kommunalfinalen 2006 gjorde båda målen när Norrbotten finalslog Dalarna. Sedan hamnade hon hos LdB FC Malmö men lite speltid gjorde att hon letade ny klubb och hamnade 2008 i Kristianstad. Därefter har klubbarna varit många, från Hamburg, till Potsdam, båda i tyska bundesliga, hem till Sverige och Vittsjö GIK och nästa adress är alltså Mallbacken.

Eftersom transferfönstret är stängt krävs det en dispens ifrån Svenska Fotbollförbundet för att få kunna spela innan fönstret för övergångar öppnar igen i juli.
– Jag bröt ju mitt kontrakt med Seattle under fönstret och har inte spelat för dem men vad jag förstår finns det en liten chans att det ska gå vägen. Mallbacken måste visst skicka in en hel del dokument som ska granskas om det ska gå igenom. Jag tror att det ska gå bra.

Du väljer att gå till ett lag som de flesta tror kommer att få det mycket kämpigt i årets Damallsvenskan. Varför?
– Jag har några kompisar som sagt mycket gott om laget. Jag känner att jag behöver en mjuk omstart och det kan jag få här. Det är lite som jag är van vid från t.ex Vittsjö, en liten mindre ort men med mycket folk som hejar fram sitt lag. Jag ska bo i Sunne, där de flesta andra bor och där har vi det mesta vi behöver. Nära till gymmet, kombihallen och till träningen. I Seattle tog det minst 45 minuter till träningen och jag tycker det är så härligt att slippa de långa resorna. Nu kan jag gå eller cykla och jag känner redan att jag mår bättre.

Du ska också lära dig att hantera en ny livssituation i och med att du har diabetes. Hur klarar du det och hur går tankarna till att fortsätta med din idrott på elitnivå?
– Det är lite konstigt för nu när jag själv är drabbad har jag fått insikt och lärt mig massor om sjukdomen på kort tid. Jag har aldrig funderat över det annars och ändå har min bror samma sjukdom, säger Antonia lite eftertänksamt.
– Men jag är ju van att träna och att äta hälsosamt. Läkarna tror inte att jag kommer att ha problem att lära mig hantera detta. Det blir lite nytt att tänka på och jag som kan vara lite tankspridd ibland måste vara noggrannare framöver. Sen vad gäller idrotten så tänker jag att kunde Pär Zetterberg hantera det under hela sin fotbollskarriär så kan väl jag, och jag vill verkligen ge mig själv en ny chans att bli så bra jag vet att jag kan vara och så får vi se vart det leder lite senare säger Antonia avslutningsvis.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.