Catrines kanon inledde målfesten i Göteborg

Söndagens fulla omgång började med full pott för Kopparbergs/Göteborg FC. Catrine Johanssons slog till från långt håll, ett inlägg som tog skruv och öppnade målskyttet för ett anfallsglatt hemmagäng, Umeå IK fick 2-5 i baken på försöken att lyfta laget.

Catrine Johansson befann sig ute vid sidlinjen när hon såg en möjlighet att dra på från knappt 30 meter.

Ett svårfunnet tillslag under hennes tio år i klubben, via händerna på UIK-målvakten Tove Enblom som tog fel i bedömningen av bollbanan nådde praktträffen nät till 1-0.
– Ska jag vara ärlig var det ett inlägg helst, jag skulle dra den till ”Pallo” (Pauline Hammarlund) och den går på mål, log Johansson till damfotboll.com.

KGFC hade det mesta av spelet på konstgräset och fortsatte att komma till skott.

Lagkaptenen Elin Rubensson gnistrade som bollvinnare i en självklar ledarroll. Hon hade ett finger med i det mesta framåt och duckade inte för hemjobbet mot Umeås bästa, Rita Chikwelu.

I upptakten till 2-0-målet slog tidigare UIK-backen Elin Landström inlägget som Pauline Hammarlund mötte med huvudet.

Umeå gav inte upp, försökte komma till med långbollar. Utan Chikwelu i anfallen som jobbade fram fasta situationer och avslutslägen hade gästerna fallit ännu mer platt, Jenny Hjohlman saknades stort med en stukad fot.
– Vi får inget djupledsspel utan henne, sade Maria Bergkvist som fick möblera om.

Längst fram kamperade Elin Bäckström och Hanna Sandström, skapade tillsammans en blockerad möjlighet med halvtimmen spelat.

Chikwelu stoppades i samma bortatryck av Loes Geurts innan hemmalaget vände spelet på nytt.
– De gjorde mål på allt. Det blev tokigheter i försvarsspelet och vi släpper till lägen som vi inte brukar, sade UIK-tränaren.

Sara Lindén tog med sig bollen och passade Andrine Hegerberg till 3-0. Umeå stack emellan när Selina Henriksson nickade in Sarah Mellouks frispark.

KGFC tvingades byta ut Beata Kollmats efter en sammanstötning med smäll mot huvudet vilket gjorde att Johansson bytte ytter mot inner i backlinjen och debutanten Marika Bergman Lundin kom in.
– Jag vet inte vet om hon fyllt 17 än, men hon har attityd, sade Stefan Rehn och lugnade sedan om Kollmats uttåg.

– Vi ändrar lite i halvtid, spelar bra försvar och anfallsspelet är väldigt varierat.

Två måls övervikt påverkade matchen mer än kvitteringsjakt, Elin Rubensson utnyttjade hål på kanten och Hammarlund forcerade in sitt andra mål i tät kamp med en försvarare.

Comeback för Lina Hurtig
Snart gjorde starkt spelande forwarden Sara Lindén 5-1.

Umeås chans att vända var helt utarmad, mer lovande ting pågick i uppvärmningsytan där skadeförföljda Lina Hurtig höll till.

Med kvarten kvar var hon redo att kliva ur skuggan för årsdebut och hann bland annat med passningspoängen till Amanda Berglunds sista reducering.
– Man behöver bara titta vad hon gör på en kvart, det är riktigt bra och hon har egentligen bara tränat fotboll i en vecka, sade Bergkvist.

För KGFC pekar formkurvan uppåt, förlust i premiären följt av oavgjort och två vinster. Förutom fem mål hade hemmalaget ett par undanvinkade straffsituationer vid storsegern.
– Vi fick till spelet på alla möjliga sätt. Tidigare kanske vi har kommit upp men inte fått till sista tredjedelen eller inte kunnat vända spelet, sade Catrine Johansson.

– På varje träning har vi bestämt oss i laget. Vi ska gå in med attityd och jobba tillsammans, det börjar synas nu att det funkar, sade hon till sist.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.