Ekonomin i gungning när Kristianstad går för första segern

Nattsvarta rubriker och ekonomiskt trångmål är verkligheten i Kristianstads DFF:s ständiga arbete att få intäkterna att matcha kostnaderna. Sportsligt sett finns en del att reda ut, bottenplatsen gäller inför bortamatchen mot Eskilstuna United.
Alice Nilsson, lagkapten i Kristianstads DFF. Foto: Bildbyrån

– Vi behöver täppa till lite bakåt. Sen har vi en hel del bra chanser, har gjort mål i varje match men vi måste hålla ihop hela vägen, säger Alice Nilsson.

Det gyllene läget till säsongens första seger uppstod med ett sent mål i Skånederbyt mot Vittsjö GIK. Kvitteringen kom på övertid, senast mot Kopparbergs/Göteborg var Kristianstad så nära full poäng som en räddad nick i slutminuterna.

Två poäng efter fem matcher placerar laget längst ner i tabellen. Lagkaptenen håller humöret uppe och vill också komma med mer i spelet från sin position centralt.
– Vi har inte hittat rätt på mittfältet, kanske fått till det lite bättre i de två sista matcherna. Vi behöver få med någon mer upp i offensiv box och samtidigt hålla balansen, spela mer genom mittfältet, säger hon.

Alice Nilsson gör säsong nummer 14 i klubben, den första i kaptensbindeln. Rött kort i seriepremiären var en ovanlig syn.
– Jag är ganska lugn både på och utanför planen. Sen var jag avstängd i nästa match, jag vill inte sitta bredvid igen, säger hon.

Lika bestämt har Nilsson avvisat alla planer om att ta karriären vidare utanför Kristianstads stadsgräns.
– Jag trivs bra i laget och med allt runtomkring. De två senaste åren har det lossnat, jag jobbar för att utvecklas och vill bli bättre på att ta snabba beslut och agera offensivt med boll.

Kamp för att säkra ekonomin
Klubbhjärtat talar, men yttre faktorer oroar. Kristianstads DFF har sin vardag i högsta serien sedan 2008 och för en intensiv kamp för att säkra ekonomin.

Sänkta spelarlöner i vintras, elitlicensen granskas - i förra veckan var beskedet i Kristianstadsbladet att 1,5 miljoner behöver komma in på kontot fram till sommaren för att undvika konkurs.
– Som det känns har det inte påverkat oss spelare negativt. Vi brinner för det och vill fortsätta leva, säger Alice Nilsson som var budbärare i den video som publicerades på KDFF:s hemsida i fredags.

Spelare i alla åldrar, från ungdomslag till elit samlades på hemmaplanen Vilans IP:s gräs för att visa på bredden i verksamheten och uppmana till stöd och bidrag.
– KDFF är en klubb med familjär stämning, det är jobbigt när ekonomin inte är hundra procent.

Vad har ni fått för reaktioner på videon?
– En del positivt hittills, de får upp ögonen för att det finns tjejer i klubben som man vill ska fortsätta spela, säger Alice Nilsson.

Skulle det hänga på arbetsinsatsen från de allsvenska spelarna vore konkurshoten bortblåsta. Alice Nilsson berättar om engagemang som tar upp många lediga stunder.
– Alla spelare är igång, med bland annat spontanidrott och sommarcamp. Jag viill själv engagera mig ännu mer i klubben, säger 22-åringen som har en fulltecknad kalender för närvarande.

De sista veckorna på examensjobbet som gör henne till färdigutbildad biomedicinsk analytiker blandas med träning och tankar om framtiden.
– Jag har sommarjobb på sjukhuset, sen får vi se. Det är svårt att ha ett heltidsjobb vid sidan av fotbollen, det är också många spelare som tränar ungdomslag där jag kan hjälpa till, säger Alice Nilsson.

Måndag 19.00 Eskilstuna United - Kristianstads DFF

Läs mer
mia.e. 2016-05-29 11:06

Det här är fotboll, tack och lov: ett rent blad när man kliver ut på planen.

En spännande match i dag. Jag unnar båda lagen segern! :)

/---/

Rufus 2016-05-23 21:16

@ mia.e.! Jag gillar din mycket personliga och dramatiska touch i inlägg som detta här ovan! Om fler följde ditt exempel skulle diskussionsfrekvensen och debattlustan höjas väsentligt. Keep it up! :)

mia.e. 2016-05-29 10:45

Hmm...? Min "personliga och dramatiska touch"... :) I inlägg el kommentarer.
Jag tror att jag passar den.

Men det är en intressant fråga ändå där i sammanhanget : varför kommenterar inte fler - om bara med några korta ord för att tala om "vi finns här", "vi läser och följer", "vi gillar fotboll och tycker att det är en viktig sport med många intressanta frågor som vi också tänker på" - och framför allt: varför kommenterar inte fler tjejer artiklar och matchreferat? Varför kommenterar inte tjejer spontant fotboll, särskilt damfotboll då, någonstans alls i media, egentligen?

Varför syns så få tjejer i kommentatorsfälten och på diskussionssidor - "i en spontan och offentlig diskussion", eller i en öppen och synlig diskussion med andra ord - om deras egen sport, damfotbollen? Jag tror det behövs.

mia.e. 2016-05-29 11:00

Sedan undrar jag lite över den där "Läs mer"-länken i artikeln... När jag skrev min post klockan 16:15, rätt så nära matchstart, till den här artikeln som är en påannonsering (tiden för matchen i slutet där) om KDFF:s kommande match, som jag ser postades av Hasselgren kl 10:35 samma dag, alltså rätt så många timmar före, då fanns inte den "läs mer"-länken med i artikeln. Har den lagts till EFTER matchen, när det är klart att Kristianstad förlorat matchen mot Eskilstuna United??

Huvudartikelns rubrik, som handlar om en kommande match:
"Ekonomin i gungning när Kristianstad går för första segern"
och tilläggslänkens, den artikelns, rubrik:
"Kristianstads DFF under luppen i Licensnämnden"
... som ev. lagts till efter matchen, där laget har förlorat? (I alla fall är det sannolikt då, om den lagts till så sent, efter match, som folk läser artikeln igen - och erbjuds lite extra läsning till en förlorad match då...)

Eller kanske missade jag länken vid första läsningen, det är ju möjligt, när den finns där nedanför texten. Men i alla fall...

Jag tycker att det vore bättre skilja artiklar om ekonomi och artiklar om specifika matcher åt - om man vill skriva i damfotbollens bästa intresse? Om man vill hjälpa KDFF att försöka lösa sin svåra situation? Annars gör man kanske matchen för dagen, matchresultaten för en match, till ett "omen" om en ekonomisk framtid?

De har ingenting med varandra att göra - om man inte knyter ihop dem till varandra.

Många klubbar har tufft nog ändå. Ekonomiartiklar och matchartiklar för sig, tycker jag.
Eftersom tjejerna på planen genom matchen i sig, enskilda matcher, inte kan göra något åt den ekonomiska situationen.

Coach 2016-05-25 17:38

Å Rufus "dog", bra inlägg mia.e

mia.e. 2016-05-29 11:03

Tack till Coach.

(Fast ibland blir man ju lite för "dramatisk", så jag har redigerat kommentarna lite.)

:)

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.