Kristianstad närmast segern mot serietrean

Kopparbergs/Göteborg FC kom med sina vassa forwards i gott slag. Lördagsmatchen, 1-1 på Vilans IP hamnade dock i historiken av fajter som berättar hur svårt KGFC har att bortaslå Kristianstads DFF.

– Ofta är det en tråkig känsla att åka härifrån. Vi hade velat ändra på det, men nej. Känslan finns kvar, sade Sara Lindén.

Oavgjort var förvisso en liten framgång för KGFC som gått poänglöst i fem år på Kristianstads naturgräs. Loes Geurts stod för den verkliga räddningen när hon sträckte ut och stoppade en målmedveten nick från Ida Guehai i slutminuterna.

Så dags var stämpeln som sprakande formlag tämligen utsuddad från bortalagets taktiktavla.

Det började visserligen bra med fart från mittplan, Elin Rubensson slog passningen in i i straffområdet till Adelina Engman. Engman, som värvades till KGFC förra året och då inte kunde leva upp till sitt rykte som målspruta (tre mål), ser ut att trivas allt bättre på högerkanten och rullade in sin första fullträff under 2016.

Mål efter fem minuter, men det lossnade aldrig för bortalaget. Ledningen fungerade blott som hävstång i en kvart med skickligare passningsspel och bättre kombinationer.
– Taktiken var att slå lite längre bollar på oss forwards. Vi har inte spelat på naturgräs tidigare i år och ville inte råka ut för överraskningar, sade Sara Lindén.

Kristianstad tryckte upp men slog den sista passningen bort ifrån händelsernas centrum. När kvitteringen kom efter 25 minuter hade hemmalaget skiftat tankesätt.

Amanda Edgren ledde kontringen på offensiv planhalva och Jenni Danielsson valde skottalternativet istället för att lägga vidare. Från halvmånen ställde hon Geurts, lågt och välplacerat med distinkt tillslag till 1-1.

Ställningen var oförändrad i paus men Kristianstad blev försvagat vid sidlinjen när Elisabet Gunnarsdottir åkte upp på läktaren efter meningsskiljaktigheter med ett överlag petigt domarteam.

Därifrån såg hon KDFF:s defensiva uppställning hålla tätt för anstormningen som aldrig kom. Sara Lindéns samarbete med Pauline Hammarlund tvingade iallafall fram precisionsbrytningar från Sif Atladottir och rätt ställda offsidefällor.
– Vi har höga pressmoment och oerhört duktiga spelare som hanterar risken när Sara (Lindén) är nära att hitta ytan. Jag satte mig i bra linje för offsiderna. En av dem var tveksam och kunde blivit farligt läge, sade tränaren.

Med en ribbnick från Edgren och Johanna Rasmussens distansavslut var KDFF närmare segermålet och en efterlängtad trepoängare. Tempot ebbade ut i båda läger, hemmalaget hade Ida Guehai redo för ännu ett inhopp som skulle skaka om.

Fler och fler bitar börjar falla på plats, en pinne räcker inte för att ta Kristianstad från nästjumboplatsen.
– Vi spelar bra i första halvlek, där har vi mest på gång, sade Johanna Rasmussen efteråt.

Hur nära är ni att vinna?
– Med lite tur kunde det sett annorlunda ut, vi är ju millimeter ifrån, fortsatte hon med riktning Guehais chans i slutskedet.

När KGFC tog sikte på hemresan var poängen hyfsad färdkost.
– Om man tittar historiskt kanske man får vara glad. En poäng är väl bättre än ingen, sade Stefan Rehn.

The Observer 2016-05-14 19:27

Att KDFF skulle få det svårt i årets DA är kanske inte så förvånande. Inte ens tränaren tippade dem som vinnare av DA, vilket hon gjort, möjligen på pin kiv, ett antal gånger tidigare på upptaktsträffen. Bra spelare, men ändå jämntjockt och utan spets.

Nästan samma kan märkligt nog sägas om KGFC som inte heller i år verkar få till det för att bli ett konstant topplag. Hammarlund är väl hoppet och kanske går man och väntar på frälsaren Schelin?

Martin 2016-05-15 16:33

Även om man kan ana att KDFF-tränaren har temperament så blev jag lite fundersam när jag hörde hon blivit utvisad ... det klarnade dock rätt snabbt när jag läste mig till att det var Alicia Westman som dömde för där vet ju vi LFC-fans (och säkert fans till övriga lag hon dömt) att petig är ett understatement av astronomiska mått.

Precis som 'The Observer' hade jag väl på känn att det kan bli tufft för KDFF i årets serie, särskilt då de båda nykomlingarna visat upp ett riktigt piggt spel som gör att jag ser dom som starkare än Kristianstad. Man känns överlag väldigt trubbiga och om inte Guehai har förtroende/ork att spela från start så tappar man ju offensiv kraft under stora delar av matcherna.

Göteborg känns väldigt ojämnt men har en högstanivå som mycket väl kan göra att de blir avgörande på ett eller annat sätt för var pokalen hamnar när serien ska summeras. Får man jobba med sina nuvarande spelare några säsonger samt spetsa till laget (varför inte med en Schelin) så kommer man på sikt bli ett lag för den absoluta toppen.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.