Kvarnsveden har något i kikaren mot Linköping

Fyra poäng på fyra matcher är vad Damallsvenskans nykomling Kvarnsvedens IK har lyckats prestera så här långt. Inte så märkvärdigt kanske många tycker men sett till hur matcherna utspelat sig så kan man konstatera att Kvarnsveden inte kommer att bli något stryklag i Damallsvenskan.
Tränare Björkgren ger instruktioner till mittfältaren Megan Toohey. Foto:Bildbyrån

Tränaren Jonas Björkgrens tankar kring lagets prestation så här långt är balanserat positiva när han delar med sig av dem för damfotboll.com.
– Vi är inne i en tuff period där vi nyss avverkat två av fyra lag som låg i toppen av Damallsvenskan ifjol och där jag ändå tycker att vi har spelat över förväntan. Spelarna är hungriga och vill mer och så här långt tycker jag att vi gett alla en rejäl fight där ute på plan. Tror ingen direkt känt sig överlägsna oss utan man har fått köra ända in i kaklet för att vinna.

Många, inklusive jag själv, var naturligt osäkra på hur ni, som inte värvat några storspelare utan mest hittat bra lirare ifrån Elitettan, skulle stå er i den hårda konkurrens som är i Damallsvenskan och där man brukar värva hårt för att kunna etablera sig. Det är tidigt ännu men så här långt känns Kvarnsveden som ett slagkraftigt lag, vad är hemligheten?
– Det finns inget hokus pokus bara hårt jobb och det har tjejerna själva ställt upp med. Vi tog ett beslut i höstas när vi såg att vi skulle vinna Elitettan att det var hårt jobb som gällde och att inga dyra värvningar skulle in. De som är nya passar in i modellen, att vara villig att satsa hårt och målmedvetet och göra sitt bästa i Damallsvenskan. Vi är heller inget lag som ligger i skyttegravarna och väntar, vi spelar hellre offensivt med hög press och sist men inte minst så har vi orken över 90 minuter,

Vad måste ni förbättra?
– Spelet inne i boxen. Vi har haft många chanser att göra mål men missat och det har vi inte råd med i Damallsvenskan. Det vi kunde göra lite halvhjärtat ifjol i Elitettan finns inte en chans att slarva med i Damallsvenskan. En match finns kvar i mina tankar och det är den mot Kopparbergs/Göteborg. Vi hade 12-5 i avslut och de vann med 2-0. De var alltså bättre än vi på att förvalta sina chanser, här har vi en del att jobba med.

Hemmapubliken får se er möta starka Linköpings FC i nästa omgång. Ett lag som öser in mål och som inte släppt någon poäng ännu och som väl får ses som favorit i mötet med Kvarnsveden. Hur går tankarna inför matchen?
– Det blir en angenäm uppgift att möta LFC som jag ser att vara Sveriges mest formstarka lag just nu. Jag har precis lagt Eskilstuna-matchen till handlingarna och inte tänkt annat egentligen än att jag som tränare verkligen får en test på mina taktiska kunskaper. Om vi kan hålla tätt lite längre kan det tala för oss och möjligen få motståndarna att börja fundera. Hemmapubliken är ett plus och jag hoppas att många kommer inte minst för att se, ”elvispen” på mitten, Megan Toohey som lär få en grannlaga uppgift på mittältet mot Linköping, säger Jonas - utan att avslöja mer om sitt taktiska upplägg.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.