Kvarnsveden har något i kikaren mot Linköping

Fyra poäng på fyra matcher är vad Damallsvenskans nykomling Kvarnsvedens IK har lyckats prestera så här långt. Inte så märkvärdigt kanske många tycker men sett till hur matcherna utspelat sig så kan man konstatera att Kvarnsveden inte kommer att bli något stryklag i Damallsvenskan.
Tränare Björkgren ger instruktioner till mittfältaren Megan Toohey. Foto:Bildbyrån

Tränaren Jonas Björkgrens tankar kring lagets prestation så här långt är balanserat positiva när han delar med sig av dem för damfotboll.com.
– Vi är inne i en tuff period där vi nyss avverkat två av fyra lag som låg i toppen av Damallsvenskan ifjol och där jag ändå tycker att vi har spelat över förväntan. Spelarna är hungriga och vill mer och så här långt tycker jag att vi gett alla en rejäl fight där ute på plan. Tror ingen direkt känt sig överlägsna oss utan man har fått köra ända in i kaklet för att vinna.

Många, inklusive jag själv, var naturligt osäkra på hur ni, som inte värvat några storspelare utan mest hittat bra lirare ifrån Elitettan, skulle stå er i den hårda konkurrens som är i Damallsvenskan och där man brukar värva hårt för att kunna etablera sig. Det är tidigt ännu men så här långt känns Kvarnsveden som ett slagkraftigt lag, vad är hemligheten?
– Det finns inget hokus pokus bara hårt jobb och det har tjejerna själva ställt upp med. Vi tog ett beslut i höstas när vi såg att vi skulle vinna Elitettan att det var hårt jobb som gällde och att inga dyra värvningar skulle in. De som är nya passar in i modellen, att vara villig att satsa hårt och målmedvetet och göra sitt bästa i Damallsvenskan. Vi är heller inget lag som ligger i skyttegravarna och väntar, vi spelar hellre offensivt med hög press och sist men inte minst så har vi orken över 90 minuter,

Vad måste ni förbättra?
– Spelet inne i boxen. Vi har haft många chanser att göra mål men missat och det har vi inte råd med i Damallsvenskan. Det vi kunde göra lite halvhjärtat ifjol i Elitettan finns inte en chans att slarva med i Damallsvenskan. En match finns kvar i mina tankar och det är den mot Kopparbergs/Göteborg. Vi hade 12-5 i avslut och de vann med 2-0. De var alltså bättre än vi på att förvalta sina chanser, här har vi en del att jobba med.

Hemmapubliken får se er möta starka Linköpings FC i nästa omgång. Ett lag som öser in mål och som inte släppt någon poäng ännu och som väl får ses som favorit i mötet med Kvarnsveden. Hur går tankarna inför matchen?
– Det blir en angenäm uppgift att möta LFC som jag ser att vara Sveriges mest formstarka lag just nu. Jag har precis lagt Eskilstuna-matchen till handlingarna och inte tänkt annat egentligen än att jag som tränare verkligen får en test på mina taktiska kunskaper. Om vi kan hålla tätt lite längre kan det tala för oss och möjligen få motståndarna att börja fundera. Hemmapubliken är ett plus och jag hoppas att många kommer inte minst för att se, ”elvispen” på mitten, Megan Toohey som lär få en grannlaga uppgift på mittältet mot Linköping, säger Jonas - utan att avslöja mer om sitt taktiska upplägg.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.
Sanne Troelsgaard prickade rätt för Rosengård. FOTO: Josefine Loftenius/Bildbyrån

Rosengård triumferade till cuptitel

En silvermedaljör från EM ordnade guld till FC Rosengård i Svenska Cupen. Sanne Troelsgaard slog till med matchens enda mål på Linköping Arena.

Anna Oskarsson mot startplats i cupfinalen

Sommaren innebar flera förändringar för Linköpings FC och för Anna Oscarsson som nyss anslutit till serieledaren. I cupfinalen mot FC Rosengård kan hon göra debut från start.

Handen full med onsdagsmatcher

En vardagsomgång med några riktiga guldkorn. Serieledaren Linköpings FC testar målskyttet på nytt mot försvarsstarka Piteå IF och Vittsjö GIK har ett viktigt derby mot Kristianstads DFF.

Anna Björk Kristjansdottir: Gillar att vi försöker spela fotboll

Limhamn Bunkeflo ligger bra till för att bli den bästa nykomlingen på länge. Både spelet och resultaten skvallrar om ett lag som vågar ta plats i de stora sammanhangen. – Jag gillar att vi försöker spela fotboll, det är idén, säger Anna Björk Kristjansdottir.
Catrine Johansson och Kopparbergs/Göteborg befinner sig i utsatt läge.

Catrine Johansson: Något nytt att tackla

Efter elva år i klubben har hon varit med om det mesta. Ändå är den ovissa tillvaron för ett absolut bottenlag otrampad mark för Catrine Johansson. En upplevelse som Kopparbergs/Göteborg FC:s försvarare helst skulle slippa.

Motigt för tätlagen i Elitettan

Den första omgången efter sommaruppehållet blev tuff för topplagen och de allra flesta tappade poäng. Mest uppseendeväckande var att serieledande Växjö DFF gick på pumpen efter en lång svit utan förlust.

Kosovare Asllani in – Jessica Samuelsson ut från Linköping

Inte bara en utan två stora truppförändringar hade Linköpings FC sparat till näst sista dagen av transferfönstret. Kosovare Asllani kommer in som en stor förstärkning, Jessica Samuelssons flytt blir en försvagning på motsvarande sätt.

Caroline Seger klar för Rosengård

En illa bevarad hemlighet läckte ut genom mediauppgifter under onsdagen och bekräftades senare av FC Rosengård. Där kommer Caroline Seger att fortsätta sin fotbollskarriär under hösten.

Danmark smider medan järnet är varmt

EM är över, nästa uppgift för de europeiska landslagen blir VM-kvalet med start i september. Silvermedaljören Danmark har dock sett till att planera in en högoktanig träningsmatch först.

AIK inte närmare toppen

AIK är främsta utmanare till lagen som vill avancera i Elitettan. Med tisdagsmatchen mot Uppsala kom man dock inte närmare, tappade istället dyrbara poäng efter 2-3-förlust på bortaplan mot Uppsala.

Nederländerna överst på Europatronen

En sprakande fotbollsfest med massor av spelvändningar och lyckade initiativ. Nederländerna hade de flesta och sista i andra halvlek och vann välförtjänt med 4-2 över ett kämpande Danmark.

Danmark till final mot Nederländerna

Efter 120 mållösa minuter, via en nervös förlängning fördelades den första finalplatsen på straffar. Där tog Danmark omgående greppet och släppte aldrig in Österrike i den dramatiska handlingen igen. En begeistrad hemmapublik såg Nederländerna besegra England med 3-0.