Mål i Antonias debut när Mallbacken skrällde

Mallbackens IF bjöd dom över 400 åskådarna på ett soldränkt Strandvallen på en drömöppning hemma mot Piteå. Redan efter fem minuter ledde man med 2–0 och det när domaren Laura Rapp blåste av matchen hade man besegrat norrbottenslaget med 4–0 (3–0). Dessutom gjorde Antonia Göransson ett av målen i sin debut i den gröna dressen.
Antonia Göransson på väg genom Piteå-försvaret. FOTO Anders Andersson

– Vi fick till det med försvars- och det offensiva-spelet, det känns som att vi är på gång och jobbar vi så här kommer det att riktigt bra i år, säger tvåmålsskytten Madelen Janogy efter matchen.

Mallbackens IF hade bara mäktat med fyra mål på de inledande fyra omgångarna. Men hemma mot ett av fjolårets positiva överraskningar Piteå sparade man inte på krutet. Madelen Janogy inledde målfesten redan efter tre minuter, hon tog emot en skarv från Zoe Ness och fick bollen över målvakten. Två minuter senare ökade Anna Green på till 2–0 på en hörna.

– Det var lite oklart, men jag fick en tå på bollen och den gick över deras målvakt, berättar Madelen Janogy om det första målet.

20 minuter efter Madelens första mål kom också det andra. Mallbacken fick en vänsterhörna och då stod hon fri och kunde nicka in den i högra hörnet.
– Det var bara att nicka in den perfekta hörnan, säger Madelen Janogy.

Det kändes som att Mallbacken kontrollerade matchen och starten grundlade mycket hur det skulle gå. Piteå saknade lagkaptenen och mittfältsstjärnan i Josefin Johansson som var hemma och var sjuk och det märktes. 3–0 stod sig halvleken ut och i den andra hände det inte så mycket. Piteås Tempest-Marie Norlin kom runt på vänsterkanten i början på halvleken och fick iväg ett farligt avslut, men det räddade Lee Alexander ut till en resultatlös hörna.


Med en kvart kvar att spela fick Mallbackens senaste nyförvärv i Antonia Göransson göra debut på Strandvallen i den gröna dressen. Hon har tidigare varit på arenan men då som motståndare. Och vilken debut det blev, efter bara tio minuter på planen så presenterade hon sig genom att göra 4–0 och visade direkt att hon verkligen kommer att förstärka laget.

– Jag tänkte vända åt höger, men då jag är vänsterfotad så la jag över den på vänster och la den i bortre. Skönt start i första matchen efter sjukdomen, det var kul, berättar Antonia Göransson och fortsätter:
– Det blev ett kort inhopp, men vi har sagt att ska vi trappa upp det. Då man inte vet vad som kommer hända. Innan inhoppet stegrades det bara (blodsockret), det var nervöst att sitta på bänken och heja på dom andra, men det höll sig stabilt. Nu hoppas jag på mer speltid i nästa match.

Hur upplevde du matchen?
– Kul, men vi tappade boll lite för lätt i den andra halvleken, vi hade tryckt upp med folk och när Zoe Ness gick av (i den 84:e minuten), fick vi inte riktigt fast bollen på topp och de kunde kontra på oss. Hade det varit ett bättre lag så hade de gjort mål. Men defensivt var vi väldigt bra och jag är väldigt stolt över alla i backlinjen och bakåt, vi satte försvarsspelet först och det gjorde att vi var bra offensivt, det här spelet hade vi inte mot Rosengård där vi inte följde vår spelidé, säger Antonia Göransson.

25–åringen kände igen Mallbacken i dagens match.
– När man själv har mött Mallbacken har dom varit ett lag som har varit väldigt kompakt och tuffa att komma igenom. Sen kört 100 när man vinner bollen. Idag var det helt annat Mallbacken, ett lag som man är van att se och möta själv. Så länge vi spelar som nu kan det här gå vägen.

Närmast för Mallbacken väntar Djurgården på bortaplan och Antonia Göransson tror sig vet deras svagheter.
– Dom är duktiga framåt och har många tekniska spelare, det gäller att ligga kompakt, men jag vet dom är sårbara bakåt. Dom har inte den snabbaste backlinjen, där ska vi kunna såra dom, tror Antonia Göransson.

Mittbacken Sara Bergman var också nöjd med matchen.
– Vi kämpande verkligen som ett lag uppifrån och ner. Dessutom gjorde vi fina mål och höll tätt bakåt. Den här segern stärker verkligen självförtroendet och att det var flera som gjorde mål var kul.
Är du nöjd med din egen insats?
– Jag är nöjd, speciellt defensivt, jag låg rätt och vi fick borta bollen. Men det bra samarbetet med de övriga i backlinjen ligger till grund för att det gick bra, säger Sara Bergman.

Madelen Janogy fick slutordet.
– Vi gör en fantastisk match och jobbar verkligen som ett lag och visar att vi ska vara i Damallsvenskan.

I och med segern lämnade Mallbacken över jumboplatsen till Kristianstad och passerade även Umeå IK upp över nedflyttningsstrecket.

Text: Anders Andersson

The Observer 2016-05-15 19:44

Många har sagt det förut, men det förtjänas att sägas igen: på Strandvallen kan allting hända - som idag.....!

Kul att Antonia hittade vinkeln och lika kul att hon talar i "vi-form" om förlusten mot FCR, då hon ju inte ens var klar för Mallbacken :D

Idag fick jäntera in bôllen!

Rufus 2016-05-16 02:04

Starkt gjort av Mallbacken, men hade Piteå glömt spelsystem, taktik och hela faderullan hemma? Utskåpning!

Bland märkligheterna på Strandvallen fanns det faktum att bara 479 betalande hade infunnit sig på den "soldränkta" skogsarenan. Med Mallbackenmått mätt snudd på publikfiasko.

Thorsten Frennstedt 2016-05-19 11:24

Det var den sämsta omgången i Damallsvenskan publikmässigt. Endast 432 i genomsnitt på de sex matcherna. Eftersom både Piteå och Eskilstuna hade bortamatcher kunde de inte rädda snittet utan nu framstod den avskalade verkligheten. Någonstans har jag sett att intresset för Damallsvenskan ökar i år. Det finns ingen anledning för någon att skryta,

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.