Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

– Vi ska ha realistiska krav och förhoppningsfulla förväntningar. Ambitionen är att ta oss till kvartsfinal, hamnar du där kan allt hända, sade förbundskaptenen.

På vägen fram till det förra världsomspännande mästerskapet brottades Sundhage och blågult med skadeoro och många kamper mot klockan. I samband med OS-uttagningen hittade hon undantaget i en annars frisk trupp.
– Vi har chansat med en spelare, Emilia Appelqvist. Efter operationen har hon gjort precis allt rätt i sin rehab. Nu slipper vi frågor om status på olika spelare och kan prata om kvalitet istället.

Det blev 18 spelare plus fyra reserver med låg skrällkvot som Sundhage slutligen plockade ut från podiet i Halmstad Arena.
För de insatta kunde hon knappast överraska, bruttotruppen var bekant sedan två veckor. I det slutliga urvalet återfanns åtminstone ett par namn som var vanskliga att inkludera i spekulationerna för några månader sedan.

Linköpingsbacken Jonna Andersson slog sig in med sin vänsterfot. Hanne Gråhns på högerkanten symboliserar med förbundskaptenens ord laganda och att göra sitt bästa, det räckte till en reservplats.

Stina Blackstenius som varit med i de stora sammanhangen sedan september ifjor kan se fram emot mästerskapsdebut som en av fem anfallare.
– En dröm som man har haft sedan man var liten, sade hon i en andhämtning från allt autografskrivande.

– Jag har gjort en bra säsong i Linköping, vill behålla formen som jag har nu, fortsatte Blackstenius som öser in mål i klubblaget för närvarande.

Pia Sundhage konstaterade att Blackstenius haft bra utbyte av landslagserfarenheterna i EM- och OS-kvalet.
– Hon har lyft sig till nästa nivå. Situationen där du rycker förbi spelare gick kanske bra i U19, men hon har lyckats göra det i A-landslaget också. En perfekt inhoppare, spelar man bra fotboll får man vara med i startelvan också.

I sista stund försvann Pauline Hammarlund från diskussionen om det främsta forwardsledet.
– Det var svårt. Jag gillar hennes spelstil och hennes egenskaper. Vi har fått gå på olikheter, sade Sundhage och motiverade med det hur Fridolina Rolfö kom med.

Tätt matchschema ger rotation
Fram till 24 timmar innan första matchstart kan byten ske från hela bruttotruppen, efter det är det reserverna som får ersätta eventuella skadetillbud.

En utmaning för de 18 och för lagledningen som väljer kombinationer lär matchschemat bli, var tredje dag ska Sverige i elden.
– Det kommer inte att bli samma startelva två matcher i rad någon gång. Och för att vi ska orka att spela anfall och försvar och alla omställningar måste våra forwards jobba mycket i försvaret. Det skiljer litegrann från hur vi har jobbat tidigare i det här landslaget, men det är bara att inse att det kostar energi.

Schelin ser Sverige slå ur underläge
Mest olympisk rutin har Lotta Schelin som minns ända tillbaka till Sveriges senaste medaljmatch. Det har hänt en hel del sedan hon hoppade in en kvart i bronskampen mot Tyskland (0-1) 2004.
– Att ta medaljer med landslaget är målsättningar man alltid sätter upp. Då var det så nytt och jag tänkte att vi tar det nästa gång. Men det är inte så enkelt, sade Schelin som ser sitt fjärde OS an med tillförsikt.

– Vi har jobbat med 4-3-3 under ganska lång tid och det sitter. Från OS-kvalet vill vi ha en mindre förutsägbar offensiv. Sen går vi kanske mindre in med med delat favoritskap än vad vi gjorde till VM. Vi har en bra trupp, har något att bygga på och kan bli farliga.

Martin 2016-06-29 01:27

Tycker återigen att det skickar väldigt taskiga signaler till övriga spelare när påståendet om att man inte skulle göra samma misstag som inför VM och chansa med spelare nu visat sig vara snack när det gällde personliga favoriter (Schough och Appelkvist). Då jag förstås vill det ska gå så bra som möjligt för vårat svenska Damlandslag så hoppas jag mitt intryck av Schough under cupsemifinalen var fel och att hon inte saknade både snabbhet och bolltouch efter skadeuppehållet. Jag tyckte för övrigt att Hammarlund såg vassare ut i seriemötet på samma arena där hon trots en väldigt otacksam roll med mycket defensivt slit gjorde en mycket bättre insats.

Appelkvist känns som en lojal lagspelare men det är ju inte en spelare som vinner matcher åt sitt lag och jag ställer mig mycket tveksam till varför man ska chansa med en sån spelartyp. Hade det handlat om en defensiv klippa i backlinjen eller nåt d y l hade jag förstått men nu känns det bara fel.

Rainer Fussgänger 2016-06-29 10:02

'En perfekt inhoppare, spelar man bra fotboll får man vara med i startelvan också.'

Stina Blackstenius är just nu Sveriges i särklass målfarligaste spelare.

Och hon platsar alltså inte in i Sveriges startelva utan är en perfekt infoppare.

Jag håller för övrigt inte med att Stina har höjt sig en nivå från F19-EM. Hon hade precis den nivån under F19-EM. DSet var just därför hon totaldominerade F19-EM som Ingen annan har gjort de senaste åren.

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.