Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

– Vi ska ha realistiska krav och förhoppningsfulla förväntningar. Ambitionen är att ta oss till kvartsfinal, hamnar du där kan allt hända, sade förbundskaptenen.

På vägen fram till det förra världsomspännande mästerskapet brottades Sundhage och blågult med skadeoro och många kamper mot klockan. I samband med OS-uttagningen hittade hon undantaget i en annars frisk trupp.
– Vi har chansat med en spelare, Emilia Appelqvist. Efter operationen har hon gjort precis allt rätt i sin rehab. Nu slipper vi frågor om status på olika spelare och kan prata om kvalitet istället.

Det blev 18 spelare plus fyra reserver med låg skrällkvot som Sundhage slutligen plockade ut från podiet i Halmstad Arena.
För de insatta kunde hon knappast överraska, bruttotruppen var bekant sedan två veckor. I det slutliga urvalet återfanns åtminstone ett par namn som var vanskliga att inkludera i spekulationerna för några månader sedan.

Linköpingsbacken Jonna Andersson slog sig in med sin vänsterfot. Hanne Gråhns på högerkanten symboliserar med förbundskaptenens ord laganda och att göra sitt bästa, det räckte till en reservplats.

Stina Blackstenius som varit med i de stora sammanhangen sedan september ifjor kan se fram emot mästerskapsdebut som en av fem anfallare.
– En dröm som man har haft sedan man var liten, sade hon i en andhämtning från allt autografskrivande.

– Jag har gjort en bra säsong i Linköping, vill behålla formen som jag har nu, fortsatte Blackstenius som öser in mål i klubblaget för närvarande.

Pia Sundhage konstaterade att Blackstenius haft bra utbyte av landslagserfarenheterna i EM- och OS-kvalet.
– Hon har lyft sig till nästa nivå. Situationen där du rycker förbi spelare gick kanske bra i U19, men hon har lyckats göra det i A-landslaget också. En perfekt inhoppare, spelar man bra fotboll får man vara med i startelvan också.

I sista stund försvann Pauline Hammarlund från diskussionen om det främsta forwardsledet.
– Det var svårt. Jag gillar hennes spelstil och hennes egenskaper. Vi har fått gå på olikheter, sade Sundhage och motiverade med det hur Fridolina Rolfö kom med.

Tätt matchschema ger rotation
Fram till 24 timmar innan första matchstart kan byten ske från hela bruttotruppen, efter det är det reserverna som får ersätta eventuella skadetillbud.

En utmaning för de 18 och för lagledningen som väljer kombinationer lär matchschemat bli, var tredje dag ska Sverige i elden.
– Det kommer inte att bli samma startelva två matcher i rad någon gång. Och för att vi ska orka att spela anfall och försvar och alla omställningar måste våra forwards jobba mycket i försvaret. Det skiljer litegrann från hur vi har jobbat tidigare i det här landslaget, men det är bara att inse att det kostar energi.

Schelin ser Sverige slå ur underläge
Mest olympisk rutin har Lotta Schelin som minns ända tillbaka till Sveriges senaste medaljmatch. Det har hänt en hel del sedan hon hoppade in en kvart i bronskampen mot Tyskland (0-1) 2004.
– Att ta medaljer med landslaget är målsättningar man alltid sätter upp. Då var det så nytt och jag tänkte att vi tar det nästa gång. Men det är inte så enkelt, sade Schelin som ser sitt fjärde OS an med tillförsikt.

– Vi har jobbat med 4-3-3 under ganska lång tid och det sitter. Från OS-kvalet vill vi ha en mindre förutsägbar offensiv. Sen går vi kanske mindre in med med delat favoritskap än vad vi gjorde till VM. Vi har en bra trupp, har något att bygga på och kan bli farliga.

Martin 2016-06-29 01:27

Tycker återigen att det skickar väldigt taskiga signaler till övriga spelare när påståendet om att man inte skulle göra samma misstag som inför VM och chansa med spelare nu visat sig vara snack när det gällde personliga favoriter (Schough och Appelkvist). Då jag förstås vill det ska gå så bra som möjligt för vårat svenska Damlandslag så hoppas jag mitt intryck av Schough under cupsemifinalen var fel och att hon inte saknade både snabbhet och bolltouch efter skadeuppehållet. Jag tyckte för övrigt att Hammarlund såg vassare ut i seriemötet på samma arena där hon trots en väldigt otacksam roll med mycket defensivt slit gjorde en mycket bättre insats.

Appelkvist känns som en lojal lagspelare men det är ju inte en spelare som vinner matcher åt sitt lag och jag ställer mig mycket tveksam till varför man ska chansa med en sån spelartyp. Hade det handlat om en defensiv klippa i backlinjen eller nåt d y l hade jag förstått men nu känns det bara fel.

Rainer Fussgänger 2016-06-29 10:02

'En perfekt inhoppare, spelar man bra fotboll får man vara med i startelvan också.'

Stina Blackstenius är just nu Sveriges i särklass målfarligaste spelare.

Och hon platsar alltså inte in i Sveriges startelva utan är en perfekt infoppare.

Jag håller för övrigt inte med att Stina har höjt sig en nivå från F19-EM. Hon hade precis den nivån under F19-EM. DSet var just därför hon totaldominerade F19-EM som Ingen annan har gjort de senaste åren.

Motigt för tätlagen i Elitettan

Den första omgången efter sommaruppehållet blev tuff för topplagen och de allra flesta tappade poäng. Mest uppseendeväckande var att serieledande Växjö DFF gick på pumpen efter en lång svit utan förlust.

Kosovare Asllani in – Jessica Samuelsson ut från Linköping

Inte bara en utan två stora truppförändringar hade Linköpings FC sparat till näst sista dagen av transferfönstret. Kosovare Asllani kommer in som en stor förstärkning, Jessica Samuelssons flytt blir en försvagning på motsvarande sätt.

Caroline Seger klar för Rosengård

En illa bevarad hemlighet läckte ut genom mediauppgifter under onsdagen och bekräftades senare av FC Rosengård. Där kommer Caroline Seger att fortsätta sin fotbollskarriär under hösten.

Danmark smider medan järnet är varmt

EM är över, nästa uppgift för de europeiska landslagen blir VM-kvalet med start i september. Silvermedaljören Danmark har dock sett till att planera in en högoktanig träningsmatch först.

AIK inte närmare toppen

AIK är främsta utmanare till lagen som vill avancera i Elitettan. Med tisdagsmatchen mot Uppsala kom man dock inte närmare, tappade istället dyrbara poäng efter 2-3-förlust på bortaplan mot Uppsala.

Nederländerna överst på Europatronen

En sprakande fotbollsfest med massor av spelvändningar och lyckade initiativ. Nederländerna hade de flesta och sista i andra halvlek och vann välförtjänt med 4-2 över ett kämpande Danmark.

Danmark till final mot Nederländerna

Efter 120 mållösa minuter, via en nervös förlängning fördelades den första finalplatsen på straffar. Där tog Danmark omgående greppet och släppte aldrig in Österrike i den dramatiska handlingen igen. En begeistrad hemmapublik såg Nederländerna besegra England med 3-0.
Jodie Taylor (t.v.) och Stephanie Houghton tränar inför semifinalen. FOTO: Toussaint Kluiters/Reuters/Bildbyrån

Semifinaldags – håller Jodie Taylors målform mot Nederländerna?

Åtminstone en av semifinalerna blir en publikfest, i storleksordningen 27 000 supportrar och orange så det svämmar över på läktaren. Men det finns ett motståndarlag med en effektiv målskytt som gärna ställer till det på den utsålda arenan.
Jubel för Österrike som slog ut Spanien. FOTO: Florian Ertl/GEPA Pictures/Bildbyrån

Danmark, Österrike och England hänger på till semifinal

Danmark chockslog ett tilltufsat Tyskland. Österrike plockade bort Spanien efter straffläggning. England hade sin sylvassa striker Jodie Taylor redo i den sena kvällsmatchen och fullbordade semifinalfyran genom att betvinga Frankrike.
Pia Sundhage blev intervjuad på en pressträff. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage höll tacktal till spelare och ledare

Sen fredagskväll på spelarhotellet. Ett nedstämt landslag fick några timmar och en middag tillsammans innan hemresan. Då tog Pia Sundhage till orda inför gruppen.
Deppigt efter slutsignalen för Hedvig Lindahl. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Hedvig Lindahl: Fick en lektion av Lieke Martens

Matchen började rinna Sverige ur händerna efter 0-1. Eller några minuter tidigare om man lyssnade på Hedvig Lindahl. – Ett mål hänger i luften och det kommer, sade hon.

Kosovare Asllani med domarkritik: Hon föll för trycket

Rutinerade Bibiana Steinhaus höll i pipan genom åskådarreaktioner, tuffa dueller och blåste två mål för Nederländerna. Inte alla uppskattade hennes insats i kvartsfinalen.
Lieke Martens och Shanice van den Sanden firar. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lieke Martens: Otroligt stort för oss

Sveriges EM är över, innan det roliga ens hann börja. EM-festen fortsätter dock i Nederländerna, med värdnationen som katalysator. De orangea visade enorm glädje, både över 2-0-segern och triumfens betydelse.
Pia Sundhage begrundar förlusten. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage fick abrupt adjö

De orangea jublade, dansade och ville aldrig sluta fira kvartsfinalsegern. Sverige dröjde sig kvar på planen i Doetinchem av en annan anledning. Pia Sundhage samlade alla spelare i en ring, en av få som fick smälta ett definitivt avsked tillsammans med förlusten.

Sverige utslaget och mållöst

EM tog slut för Sverige, Pia Sundhage har lett landslaget för sista gången. Nederländerna gjorde det viktiga ledningsmålet och utnyttjade sin fart mitt uppe i den blågula måljakten, som blev än mer uddlös efter 0-2.

Sverige återställer försvaret - satsar på Blackstenius och Rolfö på topp

Utifrån intrycken i gruppspelet och Pia Sundhages tankar om att spela ihop en elva har Sverige bästa möjliga uppställning direkt mot Nederländerna. Det betyder bland annat att den taggade anfallsduon Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö får starta.
Hedvig Lindahl och Pia Sundhage på presskonferensen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Kvartsfinalen "kritisk punkt" för Sverige

Vinnaren får bronskänsla och chans att spela om något ännu bättre. För förloraren tar det roliga slut innan det knappt hunnit börja. Tuffare förutsättningar att bolla med än en kvartsfinal i EM får man leta efter.
Lotta Schelin vet vilken mentalitet som gäller i kvartsfinalen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lotta Schelin: Älskar de här situationerna

Match nummer 16 med vinna eller försvinna i landslagströjan. Lotta Schelin har gjort utslagsmatcher förut. – Vi älskar de här situationerna som vi har sett förut, det är nu det börjar på allvar, säger hon.

Kvartsfinalklart i EM – gruppspelet i siffror

Österrike fullbordade överraskningen och vann sin grupp före Frankrike som fick kämpa för kvittering och avancemang. England och Spanien var de väntade lagen vidare i grupp D, även här var det spänning tills slutsignalen.
Lieke Martens ser fram emot att möta Sverige, i Doetinchem. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lieke Martens: Kommer inte vara snäll på lördag

Hon gjorde det första målet för Nederländerna i ett VM-slutspel. EM på hemmaplan gör ännu större profiler av de orangea spelarna, med sin teknik och dribblingskonst är Lieke Martens en given stjärna inför kvartsfinalen mot Sverige.
Nilla Fischer vill spräcka hörn-nollan mot Nederländerna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Nilla Fischer om hörnorna: Sätter vi en får vi större självförtroende

Tunga tillslag, lovvärda löpningar och spelare som nått högt i luften. En sak fattas dock i de svenska hörnplanen – målen.
Lilie Persson ger spelarna träningsfritt för en dag. "Vi ledare får jobba lite". FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lugn torsdag i svensklägret

Sverige skingrar tankarna och släpper på träningsintensiteten inför kvartsfinalen. Under onsdagen hade bara bänkspelarna fotbollspass och torsdagen var helt träningsfri. – Vi har varit igång i många dagar, det var planerat sedan tidigare att vi skulle vara lediga, säger Lilie Persson.
Pia Sundhage sköt över favoritskapet till Nederländerna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage tar OS-bilder till hjälp under EM

Ett gruppspel med ingredienser av att Sverige släppt till chanser och blivit straffat, senare utslagsmatch mot värdnationen. Känns det igen? Pia Sundhage gör gärna OS-kopplingen för att trigga landslaget i och inför Nederländerna.
Lisa Dahlkvist med blicken inställd på Nederländerna och kvartsfinal. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lisa Dahlkvist laddar om för slutspel

Resultatet räckte för att ta Sverige vidare och därmed jämnt. Citaten från spelarna som analyserade och såg framåt under onsdagen fyllde rummet med orangea istället för svarta färger.

Forwardsduon vann mark när Sverige förlorade

Paradoxalt nog var det ett offensivt samarbete som gav Sverige det största och sista hoppet. Före detta Linköpingsduon Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö får fler och fler minuter tillsammans på topp i landslaget med bra utdelning.