LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Fredrik Hasselgrens bild
Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.

Elitettan efter en dryg tredjedel: Limhamn Bunkeflo är obesegrat och leder med tre poäng och en match mindre spelad.
– Det är både vad vi hoppats på och vad vi hade tänkt, säger Michaela Johnsson i ledarlaget som fortfarande har mycket spänning framför sig.

Tvåan Hovås Billdal har det offensiva laget heller inte stött på ännu, trean Hammarby gästar på söndag.
– Hammarby har värvat en hel del spelare, men så ser det ut i Stockholmsfotbollen. De byter mycket spelare men känner varann ändå. Resultaten har gått lite upp och ner men det är ett bra lag.

Formkurvan för Malmölaget är lätt att tolka, attackerna svåra att stå emot. Aldrig mindre än tre mål i någon match har tagit LB07 till toppen.
– Det gäller att ha en hög lägstanivå. Visst, vi är ett ungt lag men många har spelat på den här nivån i två-tre år och vet att det inte går med så mycket nerver, säger Johnsson.

Hon är hemvändaren som prickar rätt igen efter motgångar, elva mål på nio matcher. Skytteligaledaren spelade i LB07 även 2014, innan hon kastade loss på en proffsresa till Heerenveen.

En knäskada kapade fjoråret halvvägs, efter operation överraskade 24-åringen med att vara tillbaka till premiären och dessutom slå till med hög kvalitet i sina avslut.
– Jätteskönt, det lossnade ganska tidigt. Heerenveen var en upplevelse, kul att möta spelare och lag man inte vet så mycket om. Jag ångrar inget, även om jag åkte på en del skador, säger Michaela Johnsson som verkligen fick pröva sin offensiva ådra i Holland.

– De tänker offensivt, gör mycket mål men släpper samtidigt in många också.

Dubbla hattrick i varierat anfallsspel

De nyvunna kunskaperna har gjort Johnsson till en ännu mer värdefull del av LB07:s spel. Dubbla hattrick under våren, det ena på ett rivigt inhopp mot Kalmar.
– Jag började på bänken, kom in och gjorde tre mål på tio minuter. Två av dem var riktigt snygga, ler den djupledssatsande forwarden och pekar på fler hot bland lagkamraterna.

– De jag främst har spelat med är Olivia (Welin) och Johanna (Ejdelind), två helt olika spelartyper. När jag spelar med Johanna blir jag den mottagande, hon är framförallt snabb. Med Olivia håller hon i bollen och jag går i djupet. Sen gör vi lite olika från match till match, vi har ett varierat anfallsspel och är inte bundna av ett sätt att spela.

Håller taktiken när ni möter Hammarbys stabila försvar (sex insläppta mål på tio matcher)?
– Jag är inte speciellt orolig, när vi mötte Sirius hade de bara släppt in ett mål och vi gjorde tre. Fokuserar vi på vårt eget spel ska det gå vägen. Vi vill vara bollförande och styra tempot själv. Sen kan vi sätta in en extra växel, det är en styrka att ha den viljan, säger Michaela Johnsson och får fullt matchfokus i samtalet.

– Vinner vi kan vi rycka ifrån ytterligare, det spelar stor roll.

Söndag 15.00 LB07 - Hammarby IF