Lekande lätt när Linköping krossade Vittsjö

Vittsjö blev ingen match för Linköping som gjorde processen kort med bortalagets eventuella poängförhoppnngar med ett mål av Skyttligaledaren Pernille Harder efter bara fyra minuter. Det skulle bli sju till varav ett hat-trick av Stina Blackstenius.
Stina Blackstenius gjorde äkta hat trick mot Vittsjö. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Total dominans så kan man säga om Linköpings första halvlek mot Vittsjö GIK.Gästerna hade inget att sätta emot när topplaget Linköping drog upp tempot. Ett snabbt mål dessutom sänkte säkert någons små förhoppningar om annan utgång.
Claudia Neto dansade förbi på mittfältet och hittade Pernille Harder med en instick och danskan missar sällan dessa lägen. Hennes elfte mål för säsongen var ett faktum redan efter fyra minuters spel.
En intränad hörnvariant ökade på Linköpings målskörd sex minuter senare. Hörnan från vänster slogs till uppspringande backen Jonna Andersson som i sin tur hittade in till Kristin Minde på väg framåt när Vittsjöförsvaret lyfte. Minde nickade bestämt in 2-0.
Ytterligare en hörna, slagen direkt i mål av Magdalena Ericsson rätt i mål och Linköping gick till halvtidsvila med en 3-0 ledning. Tungt för Vittsjö som inte haft en enda avslutning på mål under 45 minuter.


Jämfört med matchen mot Mallbacken hade Vittsjö flera startspelare på bänken. Sandra Adolfsson, de två nigerianska spelarna Ngozi Okobi och Josephine Chukwunonye samt Nkemjika Ezurike och utan dem klarade inte Vittsjö sätta någon som helst press eller hålla ihop laget i defensiven mot starka Linköping som slog inte av på takten i andra halvlek och målen fortsatte att rulla in.

Stina Blackstenius gjorde både 4-0 och 6-0 och fullbordade med matchens sista mål till 8-0 och ett hat trick. Däremellan stack Kristine Minde i djupet på en långboll från Magdalena Ericsson, som hon snyggt plockade ner och skottet på uppstuds var helt otagbart för Katie Fraine i målet.

Pernille Harder visade klass lite när hon ville och hennes andra mål för kvällen till 7-0 var riktigt snyggt. Vittsjöbacken Iffeoma Dieke rensade undan men Harder snappade upp bollen dribblade, av några motståndare och sköt sedan distinkt och hårt ett skott i krysset bakom Katlynn Fraine, Harders 12:e mål för året.

Ja det var verkligen spel mot ett mål och jag är inte säker men gissar att detta är en av Vittsjös största förluster i Damallsvenskan hittills.
Linköping är i och med de många målen nu i absolut lika dela ledning med FC Rosengård som vann med 4-0 borta mot Umeå IK.

The Observer 2016-06-16 07:51

Den här säsongen är kanske LFC:s sista möjlighet att utmana om SM-guldet på allvar. Att Pernille Harder är förlorad nästa säsong är troligt och om även Blackstenius lämnar (22 mål tillsammans så här långt) så blir det som i de flesta lag, förutom Rosengård förstås. Linköpingspubliken får kanske se Harder när Rosengård kommer på besök 2017? Annars är det upp till bevis för Linköpingsföretagen och LFC att lyfta sig från den ekonomiska botten i DA.

Apropå artikeln ovan: Nej, LFC är faktiskt i ensam ledning i DA på fler gjorda mål (även om måldiff och poäng är lika med FCR). Någon Ikidi ("Vittsjöbacken Ikidi") finns väl inte heller i VGIK. även om hon behövts en dag som igår. Gissar att det var Dieke (Okobi?) som avsågs?

Professorn 2016-06-16 09:40

Varför skulle Harder gå till Rosengård?

Rufus 2016-06-16 11:16

Pernille Harder har sagt, alltsedan hon kom till Sverige och Linköping, att det är kontinenten och klubbarna där som lockar henne. Malmö skulle väl bara bli en "hållplats" på vägen? Fast man vet aldrig - money talks! ;)

The Observer 2016-06-16 14:54

@Professorn Varför Harder till Rosengård? Ja, exempelvis:

  1. Efter fem säsonger i LFC där hon utvecklats till den toppspelare hon är idag är det kanske läge att söka sig någon annanstans?

  2. Större möjlighet att vinna titlar och konstant komma ut i CL-spel

  3. Antagligen betydligt bättre betalt

  4. Att FCR köper spelare av Harders klass närmast reflexmässigt och - tänk vad Marta och Harder skulle kunna åstadkomma tillsammans - sista lyftet mot CL-final?

  5. Vilja att utvecklas ytterligare i ett nytt topplag

  6. Som @Rufus är inne på ovan: En mellanlandning och språngbräda ("skyltfönster") till kontinenten

  7. Närmare till Danmark

Därmed inte sagt att inte hon inte trivs i LFC, för det verkar hon göra! Därmed inte heller sagt att inte också andra Europeiska storklubbar gärna ser henne i sitt lag.

LFC vill säkert över allt annat behålla Harder. Hon bär laget på sina axlar, om än inte ensam. Så frågan är om trivsel, prestationer i LFC och sannolikt kommande CL-spel med LFC väger upp punkt 1-7 ovan?

Rufus 2016-06-16 15:30

Väl genomtänkt och nykter genomgång av Pernille Mosegaard Harders kommande karriärval, bäste @The Observer! Det finns många "för" och "emot" i hennes framtidsplaner. Fem säsonger i samma klubb är mycket för vilken spelare som helst, fast nu talar vi inte om Charlotte Rohlin, urtypen för en superlojal spelare i sitt hemmalag.

Det som kan väga tungt i Harders val är vad som brukar kallas "den sociala biten". Det ska vi inte gå in närmare på, men anknytningen till Linköpings FC är stark just därav. Nåväl - den som lever får se, och Pernille Harder lär vi få se och höra mycket om de kommande åren. Hon är det bästa som hänt svensk damfotboll sedan Martas entré och hon kan bli en levande legend inom damfotbollen, en motsvarighet till Pelé et consortes på den andra genussidan.

Professorn 2016-06-16 17:43

Om Harder går till Rosengård kommer jag behöva söka terapi. Det vore fruktansvärt.
Men tack och lov är detta bara spekulationer som jag inte tänker ödsla ngn tid på. Bäst att njuta av det som pågår fullt ut.

Martin 2016-06-16 18:18

Harder känns inte alls som en spelare som skulle gå till en klubb för pengarnas skull, om så vore fallet hade hon försvunnit härifrån för länge sen. Vad gäller Rosengård så blir ju den uppenbara frågan: Varför byta ner sig ?

Vill man ha nära till Danmark så är ju Tyskland ett lika bra alternativ med skillnaden att det är bättre pengar och mer utvecklande i seriespelet. Jag tror dock att det är stor risk att det blir sista säsongen med Magic i LFC men lämnar hon så blir det till Frankrike eller Tyskland och inte till Malmö som ju som sagt vore ett steg bakåt för vår danska superstjärna.

The Observer 2016-06-16 21:22

Visst är det spekulationer om Harder stannar eller går. Men en sådan spelare med sista året på sitt kontrakt kommer naturligtvis att få kvalificerade erbjudanden från flera toppklubbar. Lika väl som det var ett både modigt och smart steg för en ung talang att gå till utlandet och LFC, lika modigt och smart kan det vara att nu gå till en annan klubb. Vad Harder själv lägger i vågskålarna vet ju bara hon.

Min poäng i första inlägget var närmast att i år har LFC en unik möjlighet att nå SM-guld och nästa år kan tåget ha gått (på ett antal år). Ett medaljlag kan man säkert vara även utan spelare som Harder och exempelvis Blackstenius, vilket LFC ju också visat. Den slagstyrka som nämnda spelare har ersätter man inte hur som helst. Rosengård har mer av "köpstrategi" och LFC har mer av "förädlingsstrategi". Båda kan vara framgångsrika, vilket visat sig, men "köpstrategin" går snabbare. Kanske behöver LFC starta en Pernille-fond som man startade en Brasse-fond en gång i tiden?

Professorn 2016-06-16 22:18

Aha, var det din "poäng". Kanske dags att byta namn till Pessimistkonsulten?

The Observer 2016-06-17 07:14

Så, om jag förstår @Professorn rätt, håller du inte med om att LFC har en unik chans till SM-guld i år? Du håller inte heller med om att det finns risk/chans att exempelvis Harder går till en annan klubb till nästa säsong? Eller är det bara så att man inte får prata om det och "spekulera" kring det?

Visst, jag kan absolut tänka mig ett namnbyte, men kanske inte just till det föreslagna - Realisten möjligen istället. Som tack för förslaget vill jag också bidra med några förslag till dig Professorn (namnet verkar sakna koppling till kommentarerna): Optimistnaivisten - eller varför inte bara det kortare och snärtigare: Strutsen?

Professorn 2016-06-17 20:17

Optimistnaivisten, hm, jag vet inte varför det skulle vara naivt att fokusera på hur bra allt är i dagsläget. Strutsen var ännu konstigare: du har väl inte gått på myten om huvudet i sanden?

The Observer 2016-06-17 21:31

Aha, var det din "poäng" - hur bra allt är i dagsläget? Då så - grattis Professorn, nu fick du nästan, men bara nästan, ihop till ett argument! Du kanske ska behålla namnet ändå? Själv är jag egentligen inte så intresserad av att sätta etiketter varken på dig eller andra i kommentatorsfältet.

Nej, om du skrivit om hur bra allt är JUST NU så är det inte varken optimistiskt eller naivt, tvärtom lätt att hålla med om. Saken är bara den att det inte var det mitt inlägg handlade om, utan LFC:s unika chans i år och hur framtiden kan te sig. Om man håller på LFC finns det väl all anledning att, likt ett visst djur, sträcka på halsen och med njutning titta ut över det gröna fältet.

Anette Börjesson 2016-06-17 22:07

Fel av mig

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.