Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Utdelning först i matchminut 86, sak samma för Linköping som återtog serieledningen, fyra plusmål bättre än Rosengård

I samma stund surt för KGFC, vars försvarsplan så när höll till poängskräll på bortaplan.

Linköping började med att sätta press och var nära att få träff med en blandning av skott utifrån och instick till lägen i straffområdet.

Claudia Neto iscensatte ett kvickt passningsspel med rätt adress medan anfallstrion Stina Blackstenius, Pernille Harder och Fridolina Rolfö löpte uppoffrande för varandra.


Mer än spel mot ett mål dock, Kopparbergs/Göteborg presenterade sin offensiva tanke när Pauline Hammarlund och Sara Lindén hittade varandra på topp efter en kontring. Lindén snurrade upp två försvarare och LFC fick lita till målvakten Caisa Anderssons reflexer för att freda sig.

I Magdalena Ericssons frånvaro hade hemmalaget flyttat ner flexibla Kristine Minde i backlinjen, med uppsikt och snabbhet höll hon lugnet så att Linköping kunde behålla sitt spelmässiga övertag och desto mer fokus framåt.

Ett skott från Rolfö strök stolpen, Blackstenius nickade över och Harder avslutade första 45 med att pricka ribban. En händelserik men mållös halvlek där gästerna återtog lite av initiativet sista kvarten.

När Linköping fick med ytterbackarna Jonna Andersson och Jessica Samuelsson i attackerna ökade trycket igen mot Loes Geurts och KGFC:s försvarslinje.

Ledningsmålet fortsatte dock att hägra, ovant för ett lag som nätat varje gång sedan seriefinalen ifjor.

Kopparbergs/Göteborg ställde upp lugnt och samlat. Starkt hemjobb på många håll, från utmärkta mittbackarna Freja Hellenberg och Beata Kollmats till alerta målvakten Loes Geurts gav frustrerade anleten hos skottvilliga motståndare.

Stina Blackstenius sköt strax utanför och slog handen i konstgräset. Linköping hade 24-3 i avslut, men det kändes som förgjort vid fler tillfällen än när forwarden strax efteråt missade tillslagsvinkeln på ett friläge.

Avslutningen påminde om det pågående herrmästerskapen i ett avseende - ett sent förlösande mål. Samarbete mellan matchens mest offensiva karaktärer, Harder passade Blackstenius när bortaförsvaret för en gångs skull var bortkollrat.

Det avgörande målet betyder fortsatt intensiv dramatik i toppstriden, 28 poäng för både Linköping och Rosengård. En bra bit bakom blev KGFC kvar på sista medaljplatsen med 15 poäng, en efter trean Eskilstuna.

The Observer 2016-06-27 22:33

Det var två helt olika matchplaner som möttes: LFC:s offensiva och KGFC:s defensiva och kontringsinriktade. Det var nästan den senare lyckades. Rehn spelade, likt en Lagerbäck, sitt lag efter sina resurser och motstånd. För Sjögren fanns knappast något alternativ till att fortsätta anfalla. Oavgjort hade framstått som ett nederlag för LFC givet tabelläget.

LFC:s universalverktyg Kristine Minde fick agera mittback i halvskadade Magdalena Ericssons frånvaro och den senare saknades faktiskt inte. Bra betyg till Minde.

Pernilla Larsson tillät rätt mycket och det slog väl ungefär lika till båda lagen.

Nu är närmaste lag United 12 poäng bakom LFC och FCR med lika många omgångar kvar. Det verkar mycket osannolikt att någon kommer att fånga in guld- och silverlaget i DA 2016. Till skillnad från förra säsongen står striden bara mellan två lag.

I nedre halvan av tabellen blir det intressantare. KIF Örebro hoppade upp från elfte till sjunde plats på en vinst och Mallbacken kan göra något liknande när de möter KIF i helgen......

Rufus 2016-06-28 01:14

Uj, uj, uj - säger vi inför den kommande slutstriden mellan lagen nedanför suveränerna LFC och FCR! Vilken dramatik när en enda seger kan avgöra allt, från hopp till förtvivlan och viceversa. Många våndor kommer att genomlevas i Kristianstad, Mallbacken, Vittsjö och Umeå i höst.

Rainer Fussgänger 2016-06-28 10:14

Om det hade behövts ett bevis att LFC år 2016 är ett topplag, så kom det igår. Att ihärdigt mala på och göra mål i den 86:e Minuten, respekt. Jag såg andra halvleken och LFC verkade inte greppas av panik att slutsignalen kom allt närmare och Rosengård skulle kunna glida iväg.

Snart kommer Lotta och jag undrar vem som ska till bänken i FCR:s lagbygge. Just nu skulle jag säga Lieke Martens blir joker.

Håller med föregående talare att vi kanske får den tuffaste bottenstrifen någonsin. Men Umeå har Problem, vi får inte förbise att deras vinst i Stockholm var ett resultat av en blandning av fantastiskt uppoffring i försvaret, Djurgårdens oförmåga att komma till vassa avslut och rätt så tursamma mål. Det lär sällan gå i lås samtidigt.

Men Kvarnsveden, Mallbacken, Kristianstad, Vittsjö, Örebro och kanske till och med Djurgården spelar om platserna 6-11.

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com

Idag den första juli är detta den enda och sista information som kommer ut på damfotboll.com. Vi lägger ner vår verksamhet och 17 år som en ständigt uppdaterad sida om svensk och internationell damfotboll går i graven.

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.