Linköping vinner igen i Piteå

Östgöta-expressen rullar vidare. Genom mål av Stina Blackstenius, Renée Slegers, Pernille Harder och Kristine Minde vann Linköping med 4-1 borta på LF Arena i Piteå. Inför endast 742 åskådare tog hemmalaget ledningen genom Tempest-Marie Norlin. Efter två förluster 2014 och 2015 vinner Linköping igen i Norrbotten.
Linköpings Pernille Harder blir tacklad av Piteås Elin Bragnum. Foto: Bildbyrån

Linköping började med sin stora stjärna Pernille Harder på bänken. Istället fick norska Kristine Minde förtroendet att spela från början igen. I den sjunde matchminuten var gästerna nära att ta ledningen när Fridolina Rolfö troligtvis försökte sig på ett inlägg från vänster som dock kom för nära Hilda Carléns mål och toucherade ribban.
På andra sidan föll strax därefter matchens första mål. En långboll ur Piteå-försvaret hamnade på Linköpings vänsterkant där Jonna Andersson nickade bollen mitt in i banan. Felicia Karlsson tackade för det och passade snabbt vidare till Tempest-Marie Norlin som hade lite tur att bollen fick in i mål. 1-0 till hemmalaget som ju har ett bra facit hemma mot Linköping de senaste åren. 2014 vann man med 1-0, 2015 med 2-0.

Trots att Linköpings FC hade mer boll och säkerligen mer av matchen kom tabelltvåan ändå inte till många heta chanser. Piteå spelade icke oväntat återhållsamt och försiktigt på hemmaplan, men var definitivt med i spelet.

Det visade sig inte minst i 51:a minuten efter att Felicia Karlsson lyckades sysselsätta två Linköpings-försvarare på högerkanten och andra bollen hamnade hos Irma Helin. Helin tvekade inte och sköt mot ribban.

Matchen tog nu fart igen, på andra sidan kom Jonna Andersson in i Piteås straffområde och hennes hårda skott gick knappt förbi bortre stolpen, bara två minuter efter Piteås stora chans.

I den 58:e minuten bytte Martin Sjögren in Pernille Harder för Claudia Neto. Och även om man i början inte såg mycket av henne så var det hennes snabba passning i den 69:e matchminuten som Stina Blackstenius kunde rulla in till 2-1 för bortalaget. Ett snabbt anfall med snabba ryck - Rolfö till Harder - Harder in i mitten till Blackstenius.

Nu verkade matchen avgjord till Linköpings fördel, men LFC-målvakten Cajsa Anderssons tabbe i 70:e minuten borde ha lett till en kvittering för Piteå. Andersson ville helt ohotad sparka ut bollen och träffade Piteås Nina Jakobsson som endast stod ett tiotal meter framför henne. Jakobsson hade plötsligt den stora chansen, men missade öppet mål och sköt förbi högre stolpen. En chans som hon säkerligen kommer att gå igenom ett antal gånger i dag och i natt.

Och med nio minuter kvar att spela var det Pernille Harder som avgjorde matchen för Linköping. Jessica Samuelsson lyckades ta sig förbi på sin högerkant och passade in i straffområdet där Harder sköt nästan direkt in i mål. Knappt två minuter senare utökade Kristine Minde till 4-1 när hon bröstade in bollen efter inlägg från vänster av Jonna Andersson.

Linköping vinner helt förtjänt om kanske med ett mål för mycket. Trots en bra laginsats visade det sig även att det är Pernille Harder som ofta gör skillnad för Linköping och ser till att LFC kan följa efter i Rosengårds spår. För drygt två timmar intar Linköping serieledningen.

Vittsjö hemma är nästa för Linköping medan Piteå ännu en gång får resa söderut för att möta KIF Örebro på Behrns arena.

The Observer 2016-06-11 19:27

PIF har lyft sig en bit de senaste åren. Just i år verkar även LFC ha gjort det. Då tänker jag inte i första hand på 25 målbollar på åtta matcher, utan på att man visat att man kan komma igen efter inledande underlägen, senast mot Rosengård och nu mot PIF. Detta har under flera säsonger tidigare varit en av LFC:s akilleshälar. Samtidigt riskerar LFC mycket att försätta sig i underläge. Mot fel lag kan det bli fatalt. Piteå kunde varit ett sådant lag. Slegers snabba replik till 1-1 kan inte överskattas. Hon gör inte många mål, men viktiga.

Sedan går det inte att förneka att LFC blir ett säkrare och farligare lag med Harder på plan. Hon har, tillsammans med Kvarnsvedens Chawinga och Marta, en extra dimension i spelet som få (inga?) spelare i DA kan matcha.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.