Madeleine Stegius: "Jag börjar växla upp"

Hon var flitig målskytt i Elitettan och beredd på omställningen när Djurgården tog klivet upp. Nu har nykomlingen passat segertåget och Madeleine Stegius fått upp ångan också i högsta serien.
Sju poäng på de tre senaste matcherna för Djurgården, två mål av Madeleine Stegius. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

– Det känns som att jag börjar växla upp. Jag känner mig rappare och får förtroende, då kommer lägena, säger hon till damfotboll.com.

Under landslagsuppehållet huserar Djurgården på sjätte plats med tre segrar. Madeleine Stegius ser tillbaka på sju matcher där laget börjat visa vad de går för.
– Vi fick tuffast möjliga start (Eskilstuna och Rosengård, reds. anm.) men spelade ändå bra i de matcherna och fick en boost för självförtroendet. På slutet har vi spelat bra fotboll, är tekniskt skickliga och vet vad som krävs, säger hon.

– Det är ingen här som tänkt på att vi är en nykomling, vårt mål är att ligga i mitten.

Att hålla en jämn nivå över 90 minuter kan vara en nog så svår uppgift. Djurgården har släppt in elva mål och behöver sina anfallsspelare som stått för samma antal fullträffar.
Madeleine Stegius är en av dem, riktig målspruta med 39 mål de två senaste säsongerna. Mycket har hänt sedan hon och DIF spelade allsvensk fotboll senast, för fyra år sedan.
– Då var jag 17 år, skulle vara där för att se och lära och hade nyss kommit från Tyresö. Sedan dess har jag kunnat fokusera på min utveckling och växt väldigt mycket som fotbollsspelare. Jag är fortfarande ung men ändå med rutin.

Hur viktigt var det för dig att återvända till Damallsvenskan i år?
– Målet har varit att gå upp med Djurgården men också att samla erfarenhet för att bli en ledande spelare. Vi ska etablera oss och för min del handlar det om att fortsätta producera poäng för att hänga kvar.

Mia Jalkerud, med 55 mål under 2014 och 2015 och ledning även i årets interna skytteliga, förtjänar att nämnas i varje resonemang om Djurgårdens offensiv. Även om siffrorna för tidigare år har mindre pejling på förhoppningarna just nu.
– I Elitettan kunde vi göra lite vad vi ville, vi två tillsammans. Nu är backlinje och målvakt flera snäpp bättre och allt går mycket fortare. För att vårt samarbete ska klaffa ännu bättre behöver vi agera och inte reagera tempomässigt.

Och förstås ta vara på möjligheterna?
– Ja, man får inte fler chanser än två, tre gånger per match så det gäller att de sitter. I början var vi väldigt fokuserade på försvarsbiten men nu har vi gått över till att låta oss träna mer på avslut.

Ytterligare en pusselbit när Djurgården går till attack är Carolina Mendes. Det portugisiska nyförvärvet står följdriktigt för något nytt, menar Stegius.
– Hon är väldigt bra på fasta situationer och bra på hörnor när hon är stark på huvudet. Det spelet har vi inte riktigt haft tidigare.

Placering snarare än kraft
Madeleine Stegius har själv nätat dubbelt upp, dessutom i två av segermatcherna. Ett friläge och ett avslut inne i straffområdet hjälpte till att fälla Örebro och Mallbacken. Placering snarare än kraft var den gemensamma nämnaren bakom skotten.
– Jag skjuter inte hårdast, så att sätta dem rätt tillhör mina största styrkor. Med mig och Mia har det ofta varit så att jag spelat fram och hon stått inne i straffområdet och fått passningarna, säger Stegius.

Har du något favoritläge?
– Att placera in den i bortre är inte fel. Men gärna framifrån när jag är felvänd, så att jag kan vända upp snabbt och gå till avslut, säger hon och ler vid minnet av många lyckade strutar.

Desto fler kan det bli, om Stegius hänger med i Djurgårdens ambitioner och etablerar sig på hög nivå.
– Jag jobbar med tekniken för att kunna steppa upp där, kunna leverera passningar och orka spela i högre tempo. Explosiviteten, att vara kvick framåt med bollen på fötterna vill jag också utveckla, säger hon till sist.

FAKTA: Djurgårdens skytteliga 2016
(efter sju matcher)
Mia Jalkerud, 4 mål.
Carolina Mendes, Johanna Rytting Kaneryd & Madeleine Stegius, alla 2 mål.
Hanna Lundqvist 1 mål.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.