Rosengård vann utan att glänsa i Eskilstuna

Toppmatchen i Damallsvenskan dominerades klart av Rosengård, trots att Eskilstuna United periodvis hade bra kontringar. Rosengård tog omedelbart tag i taktpinnen och de dröjde nästan tre minuter innan Eskilstuna hade lagets första riktiga anfall. Malmölaget avgick med segern 1-0. Den dominerande spelaren på planen var Anita Asante som tillammans med övriga mittfältare i Rosengård var mycket bättre än Eskilstunas fem spelare på mitten.
Sara Björk Gunnarsdottir, gjorde sin sista match för Rosengård och blir omkramad av lagkamraterna. Foto: Bildbyrån

Den klart farligaste spelaren i Eskilstuna var som vanligt Mimmi Larsson, som i 34:e minuten hade öppet mål, men som ur dålig vinkel inte kunde styra in bollen i mål.

Under långa perioder var det ganska händelsefattigt då Rosengård föreföll tro att man till sist skulle få till ett bra avslut. Marta sköt liksom flera andra från långt håll utan att träffa rätt. Marta hade också goda inlägg som dock oftast togs om hand av Louise Quinn och Glodis Perla Viggosdottir den senare landsmaninna Sara Björk Gunnarsdottir var mycket slitstark och vann de flesta närkamper.

Andra halvlek fortsatte med avvaktande spel, men i 61:a minuten nådde ett långt inlägg från egen planhalva fram till Marta, som utan större besvär sprang ifrån Nathalie Björn och Malin Diaz. Marta avslutade med att tunnla Emilie Lundberg, som blev helt ställd. Ett mycket snyggt mål av Marta.

United försökte förgäves ta hand om spelet, men både frisparkarna och hörnorna misslyckades man med, trots att lagets andra nickspecialist Vaila Barsley kom in i 83:e minuten.
Sammanfattningsvis ett säkert spel från topplaget Rosengård utan att lyckas avgöra matchen förrän domaren blåste av efter 93 minuter. Eskilstuna ser ut att hamna i mitten på Damallsvenskan och har väldigt svårt att göra mål just nu.

Text: Kjell Larsson

The Observer 2016-06-23 23:11

Visserligen var lagen som tvåa och trea grannar i tabellen, men att tala om "toppmatch" blir ändå lite missvisande när det skiljer nio poäng efter nio omgångar. Då bör det vara klasskillnad, vilket ju också stämde.

I många tidigare matcher har Rosengård gjort ledningsmål mycket tidigt och i samtliga senast i första halvlek. Idag höll United emot en timme, inte illa. Samtidigt är just en uddamålsvinst typisk för ett topplag som inte glänser. Det finns kvaliteter som gör att de vinner även matcher som denna. United lider fortfarande svårt av spelartappet från förra säsongen, både på mittfältet och i anfallet.

Om någon landslagsaktuell stärkte sina aktier? Njae, mycket tveksamt.

Om United är ett av flera lag som "överraskat" (?) negativt i årets DA, så finns det "överraskande" positiva hos nykomlingarna, främst Djurgården. Å andra sidan är ju även United relativa nykomlingar, vilket kanske är lätt att glömma efter deras starka fjolårssäsong. Medalj kan det nog ändå bli i år också - vackert så!

Professorn 2016-06-24 11:29

Trist match-Rosengård borde prestera bättre.

Martin 2016-06-24 12:13

"Rosengård vann utan att glänsa" är en rubrik man brukar kunna sätta efter i princip alla deras matcher. Nu tappar de alltså den spelare som var avgörande i att de vann mittfältskampen och som dessutom slog den matchavgörande passningen och det ska bli mycket intressant att se om och i så fall hur tappet påverkar Rosengård som ju inte har seriens bredaste trupp för att uttrycka sig milt.

Jag står fast vid min åsikt att Rosengård segrat ihjäl sig, ständiga uddamålsvinster efter hackande spel gör att det ser oinspirerat ut. Det verkar ju bara vara när man möter LFC som laget förmår att plocka fram det sista i energireserven och förr eller senare kommer det att straffa sig med ett onödigt poängtapp som följd.

Även om också LFC gjort mindre bra matcher i årets serie så känns de ju mycket hungrigare som lag vilket inte är så konstigt med den svaga 4:e platsen ifjol och då man spelare för spelare inte är märkbart sämre än Rosengård så kan denna hunger mycket väl bli den avgörande faktorn när serien ska summeras.

Rainer Fussgänger 2016-06-24 15:39

Jag var på plats i går och jag tror att Rosengård kommer att vinna ytterligare ett SM-guld. Marta bevisade ännu en gång vad hon fortfarande är kapabel på att uträtta.

Snart kommer Lotta Schelin och jag är säker på att man hittar en bra ersättare till Sara Björk.

Det kommer att hända saker under kommande transferfönster, förhoppningsvis kan LFC behålla alla sina stjärnor och ge Rosengård en match fram till sista omgången.

fair play 2016-06-24 17:46

Finns det överhuvudtaget spelare i Rosengård, utöver Marta då, som kan "glänsa"?
Tror inte det, därmed det laget som har Marta då det laget vinner Damallsvenskan!
Därför är hon värd 300k/månaden och säkert mycket mer än så.
Att snacka om "klasskillnad" i damfotboll är som att beskriva skillnad mellan mjölk och filmjölk!
Tänk bara på om Mimmi Larsson kunde använda båda av sina fötter då skulle ståt oavgjort!
Eller om Björn /18år/ och Diaz /22år/ var lite snabbare, trots sin ålder, och hunnit ikapp en 30-årig Marta?!

The Observer 2016-06-24 18:21

Minsann! Det kommer att hända saker under transferfönstret, förutspår @Rainer. Vad vet han som vi andra inte vet, eller är det bara en allmän gissning (som naturligtvis kommer att besannas - något händer ju alltid...)? Gissar han t o m att spelare skulle lämna LFC ("behålla alla sina stjärnor") under pågående säsong? Nja, det tror jag inte - särskilt med nuvarande tabelläge.

@fair play: Tänk vad enkelt det är - har man Marta vinner man DA! Menar du att hon faktiskt har "300k/månaden" eller bara att hon är VÄRD det? Varför inte i så fall dra till med tusen miljoners biljoner? Hon hade runt 160 000/mån i Tyresö. Skulle hon nu ha det dubbla? Fantastiskt! Det där med mjölk och filmjölk förstod jag inte, sorry...

Det finns de som tror att FCR (eller möjligen LFC) "går rent" mot alla lag resten av serien. I så fall skulle FCR nå 64 poäng (alternativt LFC). En liten jämförelse: Umeå IK hade under sina sju guldsäsonger från 2000 och till 2008 ett snitt på ca 60 poäng. LdB/FCR har med sina fem guld ett poängsnitt på knappt 54. Vad säger då detta? Jo, att nå 64 poäng är extremt svårt. FCR skulle i ett huj höja sig med tio poäng från sitt snitt - är de så bra - med eller utan Marta? Hand upp alla som tror på det!

Professorn 2016-06-25 09:03

Alla vill att LFC ska vinna SM-guld. Det märks när man pratar med motståndarnas supportrar ( ja, inte Rosengårds förstås). Folk är trötta på R:s dominans.
Det är dags att passionen segrar över pengarna.

Martin 2016-06-25 11:13

Jag är helt klart inne på The Observers linje att det känns otänkbart att FCR eller LFC skulle gå rent genom serien mot övriga lag, dels för att det ändå är mer än halva säsongen kvar men framförallt för att det finns bra motstånd kvar att möta.

Ska man se något som talar för det enda eller andra laget så har FCR en liten fördel i att LFC har en fruktansvärt svår avslutning på serien med först FCR hemma följt av Mallbacken borta samt Eskilstuna hemma. Å andra sidan har LFC ett mentalt övertag på Rosengård på Linköping Arena där man ju oftast plockat 3 poäng när lagen möts.

Jag hoppas också att LFC kan känna stödet från övriga lags supportrar (utom FCR:s) för som Professorn säger så är väldigt många rejält trötta på FCR:s dominans och gärna skulle se dom puttas ner från tronen.

The Observer 2016-06-25 11:49

Jodå, ett antal spelare, tränare och experter säger att LFC är det bästa laget, med betoning på laget. Om det finns någon poetisk rättvisa skulle det också leda till SM-guld.

LFC har höjt sig från tidigare. Ett exempel är att man blivit jämnare och hittills undvikit bottennapp som varit problemet tidigare år. Truppen är i stort intakt från föregående år. Satsning på tre anfallare har gett utdelning.

Rosengård är kanske inte i första hand dimensionerade för DA, utan CL. Man räknar nog med SM-guld som ett delmål mer än slutmål. Kanske är DA mest en lång träningsturnering? Med nuvarande trupp skulle sannolikt LFC gå långt i CL också. De sumpade den chansen förra säsongen. Prognosen för United som blev tvåa i fjol är inte direkt lysande för CL-spel.

Pengar är bra. Passion är också bra. Pengar + passion = bäst?

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.