Rosengård vann utan att glänsa i Eskilstuna

Toppmatchen i Damallsvenskan dominerades klart av Rosengård, trots att Eskilstuna United periodvis hade bra kontringar. Rosengård tog omedelbart tag i taktpinnen och de dröjde nästan tre minuter innan Eskilstuna hade lagets första riktiga anfall. Malmölaget avgick med segern 1-0. Den dominerande spelaren på planen var Anita Asante som tillammans med övriga mittfältare i Rosengård var mycket bättre än Eskilstunas fem spelare på mitten.
Sara Björk Gunnarsdottir, gjorde sin sista match för Rosengård och blir omkramad av lagkamraterna. Foto: Bildbyrån

Den klart farligaste spelaren i Eskilstuna var som vanligt Mimmi Larsson, som i 34:e minuten hade öppet mål, men som ur dålig vinkel inte kunde styra in bollen i mål.

Under långa perioder var det ganska händelsefattigt då Rosengård föreföll tro att man till sist skulle få till ett bra avslut. Marta sköt liksom flera andra från långt håll utan att träffa rätt. Marta hade också goda inlägg som dock oftast togs om hand av Louise Quinn och Glodis Perla Viggosdottir den senare landsmaninna Sara Björk Gunnarsdottir var mycket slitstark och vann de flesta närkamper.

Andra halvlek fortsatte med avvaktande spel, men i 61:a minuten nådde ett långt inlägg från egen planhalva fram till Marta, som utan större besvär sprang ifrån Nathalie Björn och Malin Diaz. Marta avslutade med att tunnla Emilie Lundberg, som blev helt ställd. Ett mycket snyggt mål av Marta.

United försökte förgäves ta hand om spelet, men både frisparkarna och hörnorna misslyckades man med, trots att lagets andra nickspecialist Vaila Barsley kom in i 83:e minuten.
Sammanfattningsvis ett säkert spel från topplaget Rosengård utan att lyckas avgöra matchen förrän domaren blåste av efter 93 minuter. Eskilstuna ser ut att hamna i mitten på Damallsvenskan och har väldigt svårt att göra mål just nu.

Text: Kjell Larsson

The Observer 2016-06-23 23:11

Visserligen var lagen som tvåa och trea grannar i tabellen, men att tala om "toppmatch" blir ändå lite missvisande när det skiljer nio poäng efter nio omgångar. Då bör det vara klasskillnad, vilket ju också stämde.

I många tidigare matcher har Rosengård gjort ledningsmål mycket tidigt och i samtliga senast i första halvlek. Idag höll United emot en timme, inte illa. Samtidigt är just en uddamålsvinst typisk för ett topplag som inte glänser. Det finns kvaliteter som gör att de vinner även matcher som denna. United lider fortfarande svårt av spelartappet från förra säsongen, både på mittfältet och i anfallet.

Om någon landslagsaktuell stärkte sina aktier? Njae, mycket tveksamt.

Om United är ett av flera lag som "överraskat" (?) negativt i årets DA, så finns det "överraskande" positiva hos nykomlingarna, främst Djurgården. Å andra sidan är ju även United relativa nykomlingar, vilket kanske är lätt att glömma efter deras starka fjolårssäsong. Medalj kan det nog ändå bli i år också - vackert så!

Professorn 2016-06-24 11:29

Trist match-Rosengård borde prestera bättre.

Martin 2016-06-24 12:13

"Rosengård vann utan att glänsa" är en rubrik man brukar kunna sätta efter i princip alla deras matcher. Nu tappar de alltså den spelare som var avgörande i att de vann mittfältskampen och som dessutom slog den matchavgörande passningen och det ska bli mycket intressant att se om och i så fall hur tappet påverkar Rosengård som ju inte har seriens bredaste trupp för att uttrycka sig milt.

Jag står fast vid min åsikt att Rosengård segrat ihjäl sig, ständiga uddamålsvinster efter hackande spel gör att det ser oinspirerat ut. Det verkar ju bara vara när man möter LFC som laget förmår att plocka fram det sista i energireserven och förr eller senare kommer det att straffa sig med ett onödigt poängtapp som följd.

Även om också LFC gjort mindre bra matcher i årets serie så känns de ju mycket hungrigare som lag vilket inte är så konstigt med den svaga 4:e platsen ifjol och då man spelare för spelare inte är märkbart sämre än Rosengård så kan denna hunger mycket väl bli den avgörande faktorn när serien ska summeras.

Rainer Fussgänger 2016-06-24 15:39

Jag var på plats i går och jag tror att Rosengård kommer att vinna ytterligare ett SM-guld. Marta bevisade ännu en gång vad hon fortfarande är kapabel på att uträtta.

Snart kommer Lotta Schelin och jag är säker på att man hittar en bra ersättare till Sara Björk.

Det kommer att hända saker under kommande transferfönster, förhoppningsvis kan LFC behålla alla sina stjärnor och ge Rosengård en match fram till sista omgången.

fair play 2016-06-24 17:46

Finns det överhuvudtaget spelare i Rosengård, utöver Marta då, som kan "glänsa"?
Tror inte det, därmed det laget som har Marta då det laget vinner Damallsvenskan!
Därför är hon värd 300k/månaden och säkert mycket mer än så.
Att snacka om "klasskillnad" i damfotboll är som att beskriva skillnad mellan mjölk och filmjölk!
Tänk bara på om Mimmi Larsson kunde använda båda av sina fötter då skulle ståt oavgjort!
Eller om Björn /18år/ och Diaz /22år/ var lite snabbare, trots sin ålder, och hunnit ikapp en 30-årig Marta?!

The Observer 2016-06-24 18:21

Minsann! Det kommer att hända saker under transferfönstret, förutspår @Rainer. Vad vet han som vi andra inte vet, eller är det bara en allmän gissning (som naturligtvis kommer att besannas - något händer ju alltid...)? Gissar han t o m att spelare skulle lämna LFC ("behålla alla sina stjärnor") under pågående säsong? Nja, det tror jag inte - särskilt med nuvarande tabelläge.

@fair play: Tänk vad enkelt det är - har man Marta vinner man DA! Menar du att hon faktiskt har "300k/månaden" eller bara att hon är VÄRD det? Varför inte i så fall dra till med tusen miljoners biljoner? Hon hade runt 160 000/mån i Tyresö. Skulle hon nu ha det dubbla? Fantastiskt! Det där med mjölk och filmjölk förstod jag inte, sorry...

Det finns de som tror att FCR (eller möjligen LFC) "går rent" mot alla lag resten av serien. I så fall skulle FCR nå 64 poäng (alternativt LFC). En liten jämförelse: Umeå IK hade under sina sju guldsäsonger från 2000 och till 2008 ett snitt på ca 60 poäng. LdB/FCR har med sina fem guld ett poängsnitt på knappt 54. Vad säger då detta? Jo, att nå 64 poäng är extremt svårt. FCR skulle i ett huj höja sig med tio poäng från sitt snitt - är de så bra - med eller utan Marta? Hand upp alla som tror på det!

Professorn 2016-06-25 09:03

Alla vill att LFC ska vinna SM-guld. Det märks när man pratar med motståndarnas supportrar ( ja, inte Rosengårds förstås). Folk är trötta på R:s dominans.
Det är dags att passionen segrar över pengarna.

Martin 2016-06-25 11:13

Jag är helt klart inne på The Observers linje att det känns otänkbart att FCR eller LFC skulle gå rent genom serien mot övriga lag, dels för att det ändå är mer än halva säsongen kvar men framförallt för att det finns bra motstånd kvar att möta.

Ska man se något som talar för det enda eller andra laget så har FCR en liten fördel i att LFC har en fruktansvärt svår avslutning på serien med först FCR hemma följt av Mallbacken borta samt Eskilstuna hemma. Å andra sidan har LFC ett mentalt övertag på Rosengård på Linköping Arena där man ju oftast plockat 3 poäng när lagen möts.

Jag hoppas också att LFC kan känna stödet från övriga lags supportrar (utom FCR:s) för som Professorn säger så är väldigt många rejält trötta på FCR:s dominans och gärna skulle se dom puttas ner från tronen.

The Observer 2016-06-25 11:49

Jodå, ett antal spelare, tränare och experter säger att LFC är det bästa laget, med betoning på laget. Om det finns någon poetisk rättvisa skulle det också leda till SM-guld.

LFC har höjt sig från tidigare. Ett exempel är att man blivit jämnare och hittills undvikit bottennapp som varit problemet tidigare år. Truppen är i stort intakt från föregående år. Satsning på tre anfallare har gett utdelning.

Rosengård är kanske inte i första hand dimensionerade för DA, utan CL. Man räknar nog med SM-guld som ett delmål mer än slutmål. Kanske är DA mest en lång träningsturnering? Med nuvarande trupp skulle sannolikt LFC gå långt i CL också. De sumpade den chansen förra säsongen. Prognosen för United som blev tvåa i fjol är inte direkt lysande för CL-spel.

Pengar är bra. Passion är också bra. Pengar + passion = bäst?

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.