Utmaningen - erbjudandet som lockade Lotta mest

Det som inget annat svenskt lag kunde erbjuda mer av var utmaningen att fortsätta ta ytterligare steg internationellt och Lotta Schelin är inte mätt på framgång. Idag presenterades Sveriges sämst bevarade hemlighet Lotta Schelin som FC Rosengårds nästa nyförvärv. Ett stjärnspäckat lag får ännu mer guldglans när världsstjärnan, landslagsforwarden Lotta Schelin, en av svensk fotbolls allra största profiler återvänder till Damallsvenskan.
Lotta Schelin med nya klubbtröjan. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Trefaldiga Champions League-vinnaren Schelin vet vad som krävs och lär inte slå av på takten för att hon flyttar hem till Sverige och Damallsvenskan. FC Rosengård tar på nytt sikte internationellt och med Lotta i laget får man ytterligare tyngd i ett lag som på papperet också ser ut att innehålla allt flera svenska toppspelare.
– Att komma tillbaka till svensk fotboll var en trigger för mig men jag när inga tankar på att trappa ner, tvärtom. Att det blev FC Rosengård vilar helt på fotbollsmässiga grunder. Jag är inte klar med min karriär, jag har mer att ge och med Rosengård kan jag även i fortsättningen vara med på de stora scenerna.

Att FC Rosengård även nästa år är klara för Champions League vet vi hur ser du på möjligheterna att själv bidra både med erfarenhet av att ha vunnit samt hur din tidigare franska klubb Olympique Lyonnias har jobbat för att nå sina stora framgångar i Europa?
– Jag vet vad som krävs och har under mina åtta år erfarenhet av hur Lyon jobbat för att nå framgång.
Tittar man på FC Rosengård är de ett av Europas bästa lag men man kan väl säga att de inte riktigt haft marginalerna med sig i Champions Leaguespelet. Men ambitionerna finns och jag är gärna med på resan, säger Lotta vars kontrakt med Rosengård sträcker sig till november 2018.

Möjligen kan värvningen av Lotta Schelin även bidra till att svänga på publikpendeln en aning. Att Eskilstuna har fler åskådare än mästarlaget kan ha en förklaring men nog borde flera Malmö-bor kunna lockas till ett lag som har både Marta och Sveriges största profil Lotta Schelin i laget.
– Vi jobbar hårt med att nå ut och få mer publik till matcherna och självklart när vi en förhoppning om att malmöpubliken ska komma för att se en av Sveriges största profiler spela för oss. Dessutom tror vi att Lotta kan hjälpa till att öka publiksnittet totalt i Damallsvenskan, då många kommer för att se henne även när vi spelar bortamatcher, säger FC Rosengårds klubbdirektör Klas Tjebbes.

Tränare Jack Majgaard Jensen är nöjd med värvningen och ser Lotta som en spelare som gör FC Rosengård till ett mindre förutsägbart lag i offensiven framöver.
– Efter vårt uttåg i Champions League satt vi och försökte analysera vad för typ av spelare vi behöver inför framtida utmaningar. Therese Sjögran visste förstås mycket mer om Lottas kvalitéer än vad jag gör som bara sett henne i några landskamper. Lottas snabba djupledsspel kommer tillföra ytterligare spets och bredd i vårt anfallsspel, jag är mycket nöjd.

Lotta Schelins meriter är många. Hon har gjort 164 landskamper och 82 mål, samt fått Diamantbollen fyra gånger. Ett VM-brons 2011 finns i prisskåpet, hon saknar ett svenskt mästerskap men när Lotta nu återvänder till Sverige och spel i FC Rosengård efter åtta år i Olympique Lyonnais så kan den medaljen snart vara på plats ibland övriga utmärkelser i bokhyllan.
EM-kvalet står på paus och Sverige leder gruppen före Danmark och det ska mycket till att Sverige ska missa EM i Holland 2017.
Innan dess väntar OS i Rio i augusti men efter att på onsdagen ha bekräftat att hennes nya svenska klubb heter FC Rosengård väntar först en kort semester för Lotta Schelin.
– Jag åker tillbaka till södra Frankrike för lite semester innan uppladdningen med tuff träning inför OS börjar. Jag är spelklar för Rosengård den 15 juli och de spelar hemmamatch den 16 och vi får väl se om min debut i laget blir då eller efter OS, säger Lotta och fyrar av ett stort leende.

mia.e. 2016-06-08 17:18

När man hör Lotta Schelin motivera förstår man ju hennes val. Hon vill hem till Sverige och har spelat i Europa, vill ännu få ut mesta möjliga av tiden framåt genom fotbollen. Sedan tänker jag att hon ju känner flera spelare, genom att ha spelat med dem, i och kring laget redan, Lina Nilsson, Emma Berglund, Therese Sjögran. Marta och andra har hon ofta träffat i matcher internationellt.

Med det sagt tycker jag ändå att Lotta Schelin är en göteborgstjej. Västkusten lånar väl ut Sveriges mest meriterade spelare ett tag då... för att hjälpa upp fotbollen lite där i söder... ;) Bara Lotta Schelin får vara Lotta Schelin med sin egen drajv och röst - och med den integritet det känns som Schelin har i allt. Hör vi Lotta tala skånska, seriöst, utan ett leende eller skratt (åt en nästan hopplös uppgift, för utom-skåningar), i videoklipp från FC Rosengård, då... ... ja, då måste Bronsman & co med assistans av Lottas vänner i Göteborg hastigt fixa någon minibuss, dra ner till Skåne och rädda Lotta, med milt tvång om det behövs, som då väl klart håller på att baxna under ett skånskt assimilationstryck eller något, tänker man... :)

Gott och ha Lotta Schelin tillbaka i Sverige!

The Observer 2016-06-08 17:30

Kul för Schelin och kanske kul för Rosengård. Kanske? Ja, att leva på gamla meriter har många gjort i idrottsvärlden. Att idag kalla Schelin för världsstjärna är väl närmast ett skämt. Hon skulle möjligen hamna på bänken i en andra- eller tredjeuppställning i ett världslag. Av insatser i Lyon på senare tid och i landslaget att döma har Schelin passerat sin högstanivå. En "världsstjärna" kanske borde ha pillat in åtminstone en boll mot mediokert motstånd som Polen och Moldavien senast. Att Rosengård köper henne är kanske mest ett utslag av deras reflexmässiga dammsugning av spelare.

Schelins beslut sägs helt vila på fotbollsmässiga grunder och något ligger det väl i det, men knappast "helt". I själva verket ger det henne möjlighet att bli startspelare igen istället för en förnedrande ökenvandring på bänken i ett annat Europeiskt topplag. Den frågan borde naturligtvis ställts: vilka andra klubbar har haft seriösa bud och - apropå "helt fotbollsmässiga grunder" - det blir väl i alla fall sex nollor i lönekuvertet?

Frågan om publik i DA som tas upp i artikeln förtjänar en egen artikel. Rosengård har siktet inställt på CL-spel och räknar nog med att klippa guldet i DA "på köpet". Motsägelsefullt nog kanske deras köplusta och ekonomi gör det MINDRE intressant att se dem i DA - de "dödar" kanske spänning och intresse som en bieffekt av sin ekonomi och alla "stjärnor" i laget. Inte ens Malmöpubliken verkar särskilt intresserad. Det skulle förvåna mig om Schelins ankomst efter ett tag ändrade på detta. Linköping, som också har CL-ambitioner, försöker sprattla emot FCR, men mycket talar för att de är nöjda med att bli tvåa efter FCR och därmed få spela i CL och - försämra sin ekonomi ytterligare......

Så välkommen tillbaka Schelin! Du valde det förväntade och en lagom utmaning i slutet av karriären..... Hellre en stor fisk i en liten damm än en liten fisk i en stor damm?

mia.e. 2016-06-08 19:23

ALLT är bättre än att leva på rena och skära och tomma elakheter @ The Observer vid 17:30. Helt meningslösa. Vad vinner du av den kommentaren? Känns det bättre nu, efter en jobbig dag, kanske, när du inte kunnat säga vad du velat till någon som finns där du är eller varit under dagen, någon arbetskamrat, någon myndighetsperson? Då öser du lite ilska över människor längre bort istället? Allt är fel och inget är rätt.

Jag hänger inte riktigt med där i sista meningen, vid posten 17.30. Vilken av dem är du, nu då, menar du, The Observer? Är du den stora eller den lilla, som bråkar, i det lilla eller stora utrymmet?

Du kanske måste observera dig själv lite, denna gången?

Jag undrar var "det arga" kommer ifrån. Du ville ha en spelares autograf en gång, men hon hann inte stanna och skriva fler för att hon var tvungen att hinna med en spelarbuss? Där stod du bland de tre nästa på tur, och kände dig dragen vid näsan, när du en gång hunnit så långt i skocken att det var "nästan"...?

The Observer 2016-06-08 20:54

Tack för omtanken och psykoanalysen @mia.e.!

Jag konstaterade senast för några veckor sedan att mia.e har humor när hon 22 maj spekulerade i om jag var Rosengårdsupporter eller till och med medarbetare. Jag tycker humorn finns också i kommentaren kring Lotta Schelin kl 17.18.

Men tänk så snabbt det kan svänga! Nåväl, lite mer allvarligt: vari består mina "elakheter"? Att jag inte oreserverat stämmer in i hyllningskören? Att jag inte tycker att Schelin är en världsstjärna? Att hennes motiv kanske är mer blandade än vad som sägs rakt ut? Att jag frågar om det funnits bud från andra klubbar? Att det är en "lagom" utmaning hon antagit (exempelvis till skillnad från om hon valt KGFC)? Att jag inte är övertygad om att Schelin är "frälsaren" varken publik- eller spelmässigt?

Jag tror att både damfotboll.com läsare och Lotta Schelin (om det till äventyrs skulle hända) tål att läsa min kommentar. Jag har höga tankar om läsarna och att skrapa lite på ytan skadar sällan och inte nu heller. Om det sedan inte faller @mia.e på läppen får jag försöka leva med det. För övrigt är det naturligtvis Lotta Schelin som nu är den stora "fisken" i den mindre dammen....

Annars @mia.e har jag haft och har en fin dag med flera spännande möten och glädjefulla samtal. Solen skiner, gräset växer och kulan i luften!

Professorn 2016-06-09 20:42

Det vore naturligtvis bättre för spänningen i DA om det fanns fler "stjärnor" (Schelin är ju fortfarande en stjärna på papperet) i de olika lagen. Rosengårds dominans är problematisk. Jag bryr mig inte ett dugg om det går bra för Rosengård i CL. Jag bryr mig om DA. Därför är det tyvärr svårt att glädja sig över värvningen. Jag hade ropat tjoho om hon gått till Göteborg.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.