Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

– Vi är väldigt revanschsugna, vill ta med oss en bra prestation, säger Julia Roddar som åker till Malmö med Kvarnsvedens IK.

– Vi gjorde det jobbigt för Linköping förra gången, säger Johanna Rytting Kaneryd vars Djurgården tar emot LFC på Stockholms Stadion.

Rytting Kaneryd och Djurgården har i amatörens ögon spelat bra ibland och mindre bra andra stunder. När serien tar paus för cupspel har Stockholmslaget nyss kommit hem från 1-4 i baken mot Vittsjö.
– Nu är det nya tag. Vi vet hur vi ska straffa Linköping, bara vi kan vara noggranna, säger hon och tar fasta på den andra halvleken i torsdagsmatchen mot Vittsjö.

– Vi avslutar anfallen eller får med oss en fast situation och skapar någonting, fortsätter Rytting Kaneryd som avslutade 2016 med pris som årets genombrott på Fotbollsgalan och några alldeles för korta inhopp i U20-VM.

Bra marscherat av mittfältaren som tog utmaningen tidigt, flyttade till Stockholm som 15-åring (2012) och klev in i Tyresös träningsmiljö.
– Framförallt efter mitt förra år (med Djurgården, journ. anm.) känner jag att jag har blivit mig mer rutinerad, fått erfarenhet och många matcher, säger hon.

Efter Emilia Appelqvists skada spekulerades det om en möjlighet för 20-åringen att flytta in i mitten, i årets seriematcher har Rytting Kaneryd fortsatt i fjorårets ytterposition.
– Jag är kvar på kanten och har haft det lite tufft, känner att jag har mycket kvar att ge. Det är svårt när matchbilderna ser ut som de gör, jag försöker jobba mig in och få mycket boll på fötter. Om jag får mycket yta kan jag slå min motspelare en mot en eller söka mig in i mitten, det är svårt att få bollen felvänd.

Det är föga smickrande förlustsiffror – 1-6, 0-4 och 2-7 i tidigare möten som Kvarnsveden bär med sig till bortasemin mot Rosengård. Julia Roddar ser gärna att försvarsspelet fungerar bättre på söndag och öppnar för en överraskning.
– Kan vi få till ett tidigt mål och hålla tätt bättre bakåt är det inte omöjligt, vi vann ju på straffar i förra omgången, ler hon.

Mittfältaren nätade efter tre minuter i premiäromgången, då Rosengård hann hämta sig och mer därtill.

Sedan dess har Kvarnsveden balanserat bra, ligger nia i tabellen på samma placering som vid serieslutet 2016.
– Vi har en helt annan känsla i år, tror på oss själva och går in i matcherna med ett helt annat tankesätt. Jag är inte orolig, vi har haft mycket chanser och är spelförande i vissa matcher, säger Roddar.

Mot lag som Linköping och Rosengård ökar ändå stressen och felbesluten. Har ni också gjort taktiska misstag då?
– Det tror jag faktiskt, vi gör mycket mål men släpper in alldeles för mycket bakåt. Det som gäller är att vi håller ihop som lag, hanterar djupledsbollar och sköter snacket, fortsätter Roddar som själv fått fler defensiva uppgifter i sin mittfältsroll.

Ett nytt namn och ett nygammalt presenterar sig för Malmöpubliken, målvakten Jenny Wahlén har bytt reservplats mot fullt förtroende efter Lina Lundqvists knäskada.
– Väldigt ung och orädd, det kändes rätt redan under träningsveckan när hon kom in och vi är trygga med henne.

Michaela Hermansson gjorde comeback senast med tanke på skadeproblemen i backlinjen.
– Hon fick några minuter mot Eskilstuna och det var samma gamla ”Mickan” som förut, tuff och fortfarande med en bra vänsterfot, säger Roddar.

Söndag 16.00 Djurgårdens IF - Linköpings FC

Söndag 16.00 FC Rosengård - Kvarnsvedens IK

Lagens väg till semifinalen
FC Rosengård
omg. 2. 9-0 (b) mot Asarums IF
omg. 3. 1-0 (b) mot IF Limhamn Bunkeflo
omg. 4. 5-0 (h) mot Kopparbergs/Göteborg FC
kvartsfinal 1-0 (b) mot Piteå IF

Kvarnsvedens IK
omg. 2. 8-0 (b) mot Ornäs BK
omg. 3. 3-0 (b) mot Bele-Barkarby FF
omg. 4. 5-0 (b) mot Östersunds DFF
kvartsfinal 7-6 e. str. (b) mot Kristianstads DFF

Djurgårdens IF
omg. 2. 5-0 (b) mot Tierps IF
omg. 3. 6-0 (b) mot IF Brommapojkarna
omg. 4. 12-1 (b) mot Bollstanäs SK
kvartsfinal 2-0 (b) mot Mallbackens IF

Linköpings FC
omg. 2. 14-0 (b) mot Smedby AIS
omg. 3. 7-0 (b) mot IFK Nyköping
omg. 4. 4-0 (b) mot Växjö DFF
kvartsfinal 3-0 (h) mot KIF Örebro

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.