Hanna Glas har bra blågul omgivning i Eskilstuna

Under tiden i Umeå gjorde hon stora framsteg, men fick också uppleva skadeavbrutna säsonger. Efter flytten till Eskilstuna United hoppas Hanna Glas på ett helt år, både i klubb- och landslag.

– Jag utvecklades mycket i Umeå och hade väldigt lärorika år. Här i Eskilstuna finns många duktiga spelare och det är tuffare miljö i ett topplag, säger hon.

I september 2015, precis efter att Glas fått kallelsen till kvalmatcher med landslaget slog karriärens tredje korsbandsskada till. Efter operation och rehab gjorde hon comeback lagom till en slitig höst med UIK, streckstrid och till slut nedflyttning för traditionslaget.

Eskilstuna erbjöd ett nyttigt miljöombyte och lockade med en fri roll.
– Det känns jättebra, jag får vara en blandning av mittfältare och ytterback, utvecklar mig själv mycket, säger 24-åringen om kantpositionen till höger i 3-5-2-systemet.

Du är redan mer framåt i planen än vad du var i Umeå?
– Ja, det är framförallt och de offensiva besluten och en-mot-en-spel som jag får öva. Det är en stor yta, men håller jag mig alltid spelbar får jag bestämma mycket själv.

Kombinationen av offensiva och defensiva kvaliteter, kampen i UIK och en försäsong enligt planen med United tog Glas till en ny vända med landslaget.

Hittills fem landskamper, via januarilägret till Algarve och Kanadamatchen i april. EM som ett möjligt alternativ på ytterbacksplats finns med på horisonten.
– Det är ett mål till sommaren, just nu fokuserar jag på att spela mer i klubben. Fysiskt är jag med, spelmässigt försöker jag fortfarande anpassa mig till det nya.

Landslagsvimmel i Eskilstuna
Kopplingen mellan Eskilstuna och landslaget är lättfunnen. Bara Pia Sundhages Sverige har haft tre namn från klubben (Glas, Mimmi Larsson och Olivia Schough) i spel under året. Ytterligare tre ( Petra Andersson/Nathalie Björn och Emelie Lundberg) har rest till olika samlingar, då har vi ändå inte nämnt uttagningar till yngre landslag och andra nationer.
– Det är en trygghet när man är iväg, jag är såpass ny att det kan vara bra att ha några att vända sig till.

Hur sporrar ni varandra i vardagen?
– Att möta så duktiga spelare varje dag är bra och utvecklande. Vi har riktigt vassa träningar, tuff konkurrens på nästan alla positioner.

Onsdagskvällens match mot FC Rosengård ger tydliga vinkar om hur United står sig mot topplagen. En annan kaliber på motstånd än i de två tidigare omgångarna, Eskilstuna har dominerat fyra halvlekar och fått med sig fyra poäng.
– Vittsjömatchen var riktigt tråkig, vi ville ha med oss tre poäng och hade två offsidemål. Sen går vi bort oss lite på en hörna, säger Hanna Glas som nickat bollen i nät vid det ena tillfället då flaggan kom upp.

Med din nya arbetsbeskrivning bör det ändå inte dröja länge innan du kommer med i poängligan?
– Jag vill ju göra mer än tidigare, med inspel i luften eller efter marken. Sen kan jag också avsluta själv med skott i boxen.

Serien är ung men förlorar ni ikväll skiljer fem poäng till tätduon?
– Mycket kan hända på vägen. Men de här matcherna är det roligaste vi har. Jag tror spelet kommer att pendla, de är bollskickliga och det är vi med.

Onsdag 19.00 Eskilstuna United - FC Rosengård

Antal landslagsspelare - landskamper och speltid (i Sverige) under 2017
Linköpings FC - 4 spelare, 22 matcher, 1 344 minuter
FC Rosengård - 3 spelare (+1 utan speltid), 14 matcher, 794 minuter
Eskilstuna United - 3 spelare (+3), 13 matcher, 492 minuter
KIF Örebro - 2 spelare (+1), 10 matcher, 686 minuter
Kopparbergs/Göteborg FC - 2 spelare, 9 matcher, 343 minuter
Piteå IF - 2 spelare, 3 matcher, 225 minuter
Djurgården - 1 spelare, 1 match, 15 minuter

Tidigare möten
161016 Rosengård -Eskilstuna_1-2
160623 Eskilstuna - _Rosengård
0-1
150805 Eskilstuna - Rosengård 1-2
150517 Rosengård - Eskilstuna 2-1
140921 Eskilstuna - Rosengård 0-4
140518 Rosengård - Eskilstuna 3-0

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.