Mia Jalkerud på måljakt mot serieledaren

Vem ska göra målen för Djurgården? I två raka seriematcher har fjorårets interna skyttedrottning, rutinerade Mia Jalkerud fått upp aptiten. Dock utan att kunna påverka den dystra formraden.
Mia Jalkerud i duell med Rosengårds Lieke Martens.

– Vi kommer inte till i sista tredjedelen. Sen släpper vi in för mycket mål, det hade varit skönt om vi kunnat hålla nollan, säger hon inför onsdagsmatchen mot serieledaren Eskilstuna United.

– Nu behöver vi ta poäng.

Trots den jämna tabellen förklarar en seger på de fem senaste matcherna varför Djurgården bara kunnat hävda sig till tionde plats.

Det är mer än resultaten som spökar kring Stockholms Stadion, startsträckan har varit betydligt längre än förra årets comeback med sjätteplatsen i Damallsvenskan.
– Det räcker att jag går till mig själv, jag har långtifrån presterat i varje match och kan tänka mig att andra sitter i samma sits. Vi jobbar varje dag, med att få igång andra och prestera själva, det är ett helt annat scenario än förra året då vi låg fyra efter några omgångar, säger Jalkerud.

Två mål - till noll poäng
Som forward kan hon glädjas åt att målskyttet kommit igång så smått. Samtidigt betydde varken säsongens första, när hon snurrade runt och blev fri från sin försvarare och sköt från nära håll mot LB 07, eller andra fullträff, i snävare vinkel men fortfarande inne i straffområdet hos Vittsjö någonting för poängutdelningen.
– Jag vill vara med och bidra och i de första omgångarna gick det inte stolpe in. Men jag var aldrig orolig för måltorka, jag skapade lägen och nu har jag också kunnat komma rätt i boxen och finna ytor, säger Jalkerud som gjorde nio strutar och etablerade sig ånyo som kapabel anfallare av allsvensk klass under 2016.

Hänger utdelningen ihop med bättre självförtroende?
– Ja, det är en känsla när man kommer in i boxen. Missar sätter sig lite omedvetet i huvudet och lägena känns plötsligt inte så självklara som de jag satte förra året. Sen hänger det förstås ihop med vilka bollar man får, men framförallt vill man hitta känslan, sätta dit den och få ett flow som forward. Hoppas att det kommer ännu mer, fortsätter Jalkerud och blickar åt fler håll i laget.

– Vi behöver få fler som det lossnar för, andra forwards och yttermittfältare. Kanske sitter det lite i huvudet, det blir bättre med fler matcher samtidigt som vi spelar tätt just nu.

Jalkerud gör sin sjunde säsong med DIF. När flyttkarusellen går i Stockholmsområdet - AIK, Djurgården och Hammarby kämpar om kommandot med vissa hopp mellan serierna är anfallaren en av dem som valt sida.
– Halva familjen, min mamma och halvbror är Djurgårdare och halva, pappa och min andra bror är Bajare. Under uppväxten var jag tvungen att välja och Djurgården har verkligen mitt hjärta, det är många som förknippar mig med klubben.

Tillhörigheten är viktig, samtidigt som Hammarby och Djurgården i högsta serien och desto fler lag längre ner i systemet får dela på spelarresurserna och talangerna som kommer fram.

Kan det vara idé att göra gemensam sak?
– I Stockholmsfotbollen krigar man dagligen för att få bra träningstider och många har jobb vid sidan av. Ett lag för de bästa tjejerna skulle säkert vara bra ekonomiskt, rivaliteten är inte lika stor på damsidan som för herrarna heller. Det är mer vi som är aktiva som kanske tänker, hur ska man kunna spela med Bajenspelare, men kanske är det ett sätt för att utmana de andra klubbarna, säger Jalkerud som tills vidare är en självklar stöttepelare hos järnkaminerna med kontrakt över 2018.

– Mitt mål är att få upp Djurgården i övre delen av tabellen. Sen stänger jag inte några dörrar för andra klubbar, utanför Stockholm men det handlar om mer än fotboll om man ska flytta, att lämna allt man har här.

Andra aspekter andas inte samma kontinuitet. Från och med 2014, då 28-åringen återvände från norska Avaldsnes har Djurgården bytt tränare varje år.
– Det är ju inte jättekul med alla byten, jag hade hellre sett långsiktighet i klubben. Jag och tjejerna var nöjda med Yvonne (Ekroth) förra året men hon valde något annat. Sen är det inget ont mot Joel (Riddez) som kommit in.

Årets huvudtränare har den egna spelarkarriären tydligast i minne av ledarna som Mia Jalkerud haft i Djurgården. Eller, om så man vill – Joel Riddez har tagit över som relativt färsk i tränarskrået.
– Han är väldigt noga med sin spelidé men har inte erfarenhet av ett gamla på högsta nivå. Någonstans ska man börja, han har bra idéer. Dessutom har han Djurgårdshjärta, det är viktigt när man bygger lag och något för klubben att ta vara på, säger Jalkerud.

Som lagikon har hon sedan länge fattat grejen med klubbkänsla.

Onsdag 19.00 Djurgårdens IF - Eskilstuna United

Mia Jalkeruds tränare i Djurgården
2008 Anders Johansson
2011-2012 Patrik Eklöf
2014 Carl-Åke Larsen
2015 Mauri Holappa
2016 Yvonne Ekroth
2017 Joel Riddez

Text: Fredrik Hasselgren
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.