Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Kopplingen mellan Kalifornien och Kopparbergs/Göteborg FC kretsar kring Camille Levin. Hon gjorde halvannat år med laget 2012/13. Systern Savannah kom på besök, fick se staden och vara med på träningar.
– Jag var också med när de kom till USA på träningsläger. Sen behöll vi kontakten, men NCAA (amerikanska universitetsligan) tillåter inte att man pratar med andra lag om någonting. När jag var klar i december mejlade jag, jag visste att jag ville komma hit och de var intresserade, säger hon.

Mellan säsongsfinalen och det signerade kontraktet i Sverige hade den strävsamma backen en upplevelse som få Europabaserade lirare kan relatera till.

Collegedraften, där ett stort antal snart utbildningsklara eller till och med examinerade spelare nervöst väntar på att få höra sitt namn ropas upp.
– Det var en liten draft i år, 40 val till tio lag. Om man inte väljs ut går det att träna med lagen under försäsong och komma med på läger, säger Levin.

Tillsammans med bland annat Nya Zeelands och Vittsjös Hannah Wilkinson hörde hon till gruppen som blev lottlös när ligalagen från NWSL hade sagt sitt.

Och istället för att ta dig in på ett annat sätt eller fortsätta med högre studier valde du att inleda ditt proffsäventyr i Sverige?
– Det var tufft och en besvikelse efter draften, jag hade ett bra år för mitt lag och för mig själv och jag trodde att det skulle gå vägen. Men mitt första val var ändå att komma hit och spela, jag visste var jag ville hamna till slut, säger Levin under ett fikasamtal på en dag som innehåller mycket mer solstrålar än i kalla februari när hon landade i Sverige.

– Naturligtvis finns det läropengar och utmaningar, men har jag en dålig dag eller har hemlängtan försöker jag bara tänka på hur tacksam jag är för att vara här.

Jag antar att det blir fler lediga timmar utan studier som ska balanseras med idrottskarriären. Hur tar du vara på tiden?
– College är definitivt något helt annorlunda än vad jag har här. Men jag blev precis klar för två veckor sedan med sista kursen som jag läste på nätet. Annars försöker jag lägga fokus på att spela fotboll och träna extra för att utvecklas, säger 22-åringen.

– Vi har vissa frivilliga pass där vi är färre spelare och gärna arbetar med något särskilt, en speciell sorts passning eller vad som helst. Sen gäller det att ta hand om kroppen, vila och få i sig mat och dryck, fortsätter Levin.


Hon är en av två USA-importer i den annars inhemska truppen, Sarah Teegarden som anlände några veckor senare råkar vara ett bekant ansikte.
– Jag har känt henne sedan jag var 15 och vi spelade tillsammans under ungdomstiden. Fotbollsvärlden är liten ibland.

Italien i tankarna
Så liten att fler spelare från hemlandet dyker upp inom kort. Om drygt två veckor kommer USA till Göteborg i jakt på revansch efter nederlaget i OS.

Savannah Levin tar plats på Gamla Ullevis läktare, följer kollegorna från klubblaget blandat med röd-vit-blåa sympatier.

Ett helt annat landslag kan bli hennes framöver.
– Italien, det är på min pappas sida. Hans farföräldrar kommer därifrån och jag har dubbelt medborgarskap. Kanske kan jag spela där, det hade varit en otrolig möjlighet, säger Levin.

För närvarande blickar hon bara mot KGFC:s kommande matcher. Borta mot Linköpings FC kommer den tredje och sista chansen under vårsäsongen att kuva ett topplag.
– Jämnheten och att vinna fler dueller behöver vi arbeta med. Än så länge har det gått ganska bra, men vi har inte spelat som bäst under 90 minuter ännu. Kan vi behålla intensiteten längre och nå en högre nivå kan vi definitivt komma topp två.

Catrine Johansson och Beata Kollmats är de enda spelarna som finns kvar sedan Levins första kontakter med KGFC. Storstadslaget satsar på talang, medelåldern pendlar mellan 21 och 22 i startelvorna.

Alltså där hon själv, framförallt som högerback i uppställningen, befinner sig.
– Vi är ett ungt lag men det ökar vår hunger, konkurrenskraft och drive. Jag var lagkapten under universitetstiden och försöker bidra genom att vara ett gott exempel. Alla har en dålig dag, men man kan kontrollera arbetsinsatsen och få med sig energi. Varje träning, varje gång man går in på plan betyder något.

Onsdag 19.00 Linköpings FC - Kopparbergs/Göteborg FC

Savannah Levin om
bästa ögonblick som fotbollsspelare
I december när jag vann det nationella mästerskapet med mitt collegelag, det var höjdpunkten hittills.
bästa fotbollsminnet som åskådare/framför TV:n
Mina föräldrar och familjen innan dess föddes i Sydafrika. 2010 var vi och besökte släktingar och såg samtidigt VM-finalen mellan Spanien och Nederländerna, en otrolig upplevelse.
bästa motståndare på planen
Antagligen Marta, innan hon lämnade fick jag möta henne i en av mina första matcher med KGFC. Att spela försvar mot henne, alla vet vilka resurser hon besitter.
en tränare som betytt mycket
Jag växte upp i Kalifornien och spelade i samma ungdomslag från sju till 18 års ålder. Ziad Khoury som var min tränare då utvecklade min talang och påverkade mig på och utanför planen.
...idoler under uppväxten...

Mia Hamm, som för de flesta andra på den tiden. Jag hade ju också en syster som var framgångsrik, det betydde mycket att jag kunde se upp till henne och prata mycket med henne när jag behövde det.
favoritlag
Manchester City, jag gillar hur de spelar och personligheterna på planen.

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.