Är skrällfritt automatiskt dåligt?

KRÖNIKA. Pia Sundhages sista landslagstrupp saknade skrällar - men det behöver inte nödvändigtvis vara negativt. Att skrika på framtiden bara för sakens skull kan göra att nutiden glöms bort helt i onödan. Men visst saknas här några namn.
Lina Hurtig får inte åka med till EM. FOTO: Bildbyrån

I dessa tider är vi alla självutnämnda förbundskaptener. Vi skriker om de vi saknar, och för få gjorda mål, om framtiden och om spelare som kan avgöra matcher. Och just nu sitter vi och känner oss lite avslagna. Det blir lätt så med en mästerskapstrupp utan skrällar att snacka om och och göra storys på.

Så vi självutnämnda förbundskaptener (japp, jag stirrar på mig själv, en hög med twittrare, många supportrar, någon klubbtränare och en del annat folk runt damfotbollen) pratar om framtiden och vilka som saknades istället. Jag förstår oss - men jag tycker i ärlighetens namn inte att det är så intressant. Framtiden kommer. Jag lovar. Vi har till och med ett datum på när vi står i framtiden. Efter EM. Vi kan ta framtiden när framtiden kommer. Annars är det lätt att glömma nutiden.

Det finns två spelare jag genuint saknar i den svenska truppen. Det finns många jag hade kunnat ta ut om jag fått bestämma, det finns många som hade kunnat följa med för att se och lära och få lite rutin, men det finns bara två spelare jag saknar. För jag kanske är knäpp när jag resonerar kring framtiden och spelare som mycket väl kan bli tongivande i landslaget om några år - men är de inte redo nu så ska de inte vara med nu. För EM är nu. Inte i framtiden. Det här landslaget har inte tid att vänta på spelare som kommer kunna avgöra matcher och som kan stå emot i en EM-semifinal - de behöver spelare som är där nu.

Namn som nämns är Zecira Musovic, Nathalie Björn och Lina Hurtig. Jag gillar den trion och tror på dem som framtidsspelare. Och möjligen att jag hade kunnat ge en frisk Hurtig 20 minuter i en EM-kvart, men i nuläget hade jag inte ställt Musovic i mål i den matchen. Och jag hade inte plockat in Björn i backlinjen vid en skada framför någon som nu tagit plats i EM-truppen. Hade ni gjort det? Om svaret är nej - varför ska de med?

Såklart för att se och lära. För att de ÄR framtiden.

"För mig är det ungefär lika orimligt att leva på kommande meriter som gamla sådana"
Men nutiden då?
Om nutiden är bättre ska vi väl stanna kvar i nuet åtminstone tills det blir dåtid?
Jag tror på Musovic på lång sikt, men hon har en skakig vår bakom sig och har knappast imponerat mer än Hilda Carlén eller Emelie Lundberg i damallsvenskan. Varför ska då någon som presterar i nuet stå tillbaka för någon som kan komma att prestera i framtiden? För mig är det ungefär lika orimligt att leva på kommande meriter som gamla sådana. Och det är ju inte ens säkert att Musovic blir den där givna landslagsettan vi spekulerade i för några år sedan. Just på målvaktssidan finns flertalet namn på tillväxt. För mig känns det givet att Musovic får stå tillbaka ännu en gång, för den här gången tycker jag inte hon förtjänar att vara med mer än någon annan.

Nej, jag har svårt att hetsa upp mig över snacket om framtiden. För framtiden kommer, var så säkra. Vi har ett datum och tiden ändras inte för att vi skriker. Men det finns två spelare som är både framtid och nutid, som jag saknar.
Marija Banusic och Amanda Ilestedt. Båda har starka prestationer under våren att luta sig emot, båda är i bra form och båda hade kunnat spela från start i en EM-final. Den typen av framtid hade jag velat se i EM. Den framtiden hade kunnat göra skillnad i nuet.

Ett avslutande tips för den som vill göda sin inre förbundskapten är att läsa Johan Rydéns blogginlägg där han plockar ut potentiella startelvor utifrån mer spännande kriterier än nutid och framtid.

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka
Premier League klubbarna har insett värdet
Premier League klubbarna har insett värdet

Premier League klubbarna har insett värdet

Damfotbollen växer och växer och fler klubbar som tidigare bara haft herrlag satsar nu på damlag runt om i världen.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.