Fridolina Rolfö – från Rio-skada till nytt USA-möte

Den sprakande upplevelsen när Sverige slog ut USA på straffar lämnade en trist eftersmak hos en blågul spelare. Fotskadan under OS är en av flera som förföljt Fridolina Rolfö. På Gamla Ullevi är hon i elvan med energi och EM i sikte.
Fridolina Rolfö tar plats som en av två forwards mot USA. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv).

– Jag känner mig pigg i kroppen, har ju en historia med skador men just nu har jag inga problem, säger hon till damfotboll.com.

Under OS-turneringen var 23-åringen från Kungsbacka Sveriges bästa anfallsvapen, central forward på rätt position med glöd i skon.
– En ganska fri roll och jag kunde spela det spelet jag ville. Jag var involverad, fick mycket boll i början och mycket boll på fötterna som jag gillar, säger Rolfö om den positiva delen i Rio de Janeiro.

Fram tills att hon haltade av kvartsfinalen, fortsatte på kryckor under en skadefylld period.

Dessutom under en banbrytande tid i karriären, i vintras blev anslöt anfallaren som utlandsproffs i Bayern München.
– Det har varit en bra tid, förutom skadorna. Det är lite annorlunda på många sätt, men en bra utmaning. Man tänker att det ska vara enklare än vad det är med språk och allting, men fotbollen har sitt språk och det går att förstå taktiska bitar, säger Rolfö som får ta del av storklubbens resurser med kontrakt i två och ett halvt år.

– De håller på och bygger en träningsanläggning för oss som står klar när vi kommer tillbaka från semestern som de lagt ner otroligt mycket pengar på. Vi kommer att ha allt samla som alla akademier. Innan var förutsättningarna inte som jag hoppats med fotbollsplanen utanför staden och gymmet på ett ställe men man visste ju om det.

Hur har det varit att gå skadad i din nya klubb?
– Det är bra förutsättningar, vi har mycket kontakt med läkare och den biten går så mycket snabbare när man är inne i organisationen. På sjukgymnastsidan har herrklubben sin del och vi har vår, men det är bra även där.

När foten, ljumsken och de tidigare skadebesvären tonade av kunde Rolfö ägna sig åt matchspel vid en handfull tillfällen och samarbeta Vivianne Miedema längst fram.
– En av de bästa forwards jag spelat med, otroligt skicklig, säger hon om holländskan som nu skrivit på för Arsenal.

Vad vet du om konkurrensen på forwardsidan framöver?
– De har värvat en holländsk tjej (Lineth Beerensteyn), en spelare som varit i den tyska ligan tidigare (Jovana Damnjanovic) och vi har också en tysk forward (Nicole Rolser) som spelat en del i år. Sen får vi om vi kör med en eller två forwards, men jag känner att jag får stort förtroende och ser stora möjligheter.

I landslaget får Rolfö också stort förtroende, under 2017 har hon funnits med alla gånger som inte rehaben hindrat. Men när EM-truppen ska tas ut går inga hållbara broar från OS-insatsen, menar hon.
– Det här är ett annat kapitel, de kommer att gå på vad man gör i dagsläget och det hoppas jag också.

"Här och nu som gäller"
När Bayern München fullföljde säsongen som tabelltvåa gjorde hon 90 minuter i sista omgången. Det kraftfulla spelet och den fina bollmottagningen ska ta henne till EM, med betydelsefulla matchtillfällen på vägen.

– En stor chans att visa upp sig och det är här och nu som gäller, upp till bevis. Nu har vi ändrat spelsystem, spelar rakare och 4-4-2 också, vi får se vad som kommer att skilja sig för mig, säger Rolfö som börjar på topp bredvid Lotta Schelin mot USA.

Hur kommer EM-förberedelserna att se ut för dig, seriesäsongen är ju över?
– Jag vill få in fotboll på egen hand, fortsätta med löpning och styrka för att känna mig så vältränad som möjligt, Sen kommer jag att ta kontakt med Linköping, det är ett bra sätt att träna med dem även om de kanske inte kör samma delar som jag.

Med tanke på skadetillfället gick hon miste om delar av den sprakande upplevelsen när Sverige slog ut USA på straffar. Just därför har Fridolina Rolfö en lite annan ingång till torsdagens träningslandskamp.
– Det kommer bli en speciell känsla, min största match i livet och så skedde det på det sättet. För egen del är jag revanschsugen, som lag vet jag att vi kommer att göra det jättebra, säger hon.

Torsdag 19.30 Sverige - USA

Fridolina Rolfös matcher under 2017
19 januari Norge - Sverige 2-1, utbytt i paus
24 januari England - Sverige 0-0, 90 minuters speltid
26 februari Bayern München - USV Jena 2-1, inhopp efter 67 minuter.
3 mars Sverige - Kina 0-0, utbytt i paus
6 mars Sverige - Nederländerna 0-1, inhopp efter paus
8 mars Ryssland - Sverige 4-0, inhopp efter paus 1 mål
15 mars (Tyska Cupen) Bayern München - VfL Wolfsburg 0-2, 90 minuters speltid
19 mars VfL Wolfsburg - Bayern München 2-0, utbytt i paus.
7 maj FFC Frankfurt - Bayern München 4-2, inhopp efter 34 minuter & utbytt efter 83 minuter.
14 maj Turbine Potsdam - Bayern München 0-3, utbytt efter 72 minuter
21 maj Bayern München - SGS Essen 2-0, 90 minuters speltid

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.