Ida Strömblad: ”Ska vara kaxigt ödmjuka”

Elitettans närmaste derby spelas snart på Hovåsvallen. Ifjor var Hovås Billdal och Kungsbacka DFF också nära varann i tabellen, i år skiljer det mycket mark mellan gästerna med full form och hemmalaget längst ner.
Ida Strömblad i aktion mot Mallbacken... FOTO: Jan Andersson

– Vi ska vara kaxigt ödmjuka, bara för att vi vunnit flera matcher i rad ska vi inte gå ut med en taskig attityd, säger Ida Strömblad.

Det är på tiden att det koras en vinnare i västkustduellen, båda matcherna förra säsongen slutade 1-1. 2016 var också året då Kungsbacka använde sin konkurrent som jaktbyte under upplösningen, siktade in sig och hämtade in 13 poäng på sju omgångar och gick om alldeles på sluttampen.

Ett litet, lokalt maktskifte.

Sedan dess har Hovås Billdal föryngrat kraftigt. Kungsbacka har bytt tränare två gånger och hämtat sig från tidiga förluster mot flera topplag.

Johanna Almgren lämnade efter säsongsfinalen, Nicklas Karlström körde försäsongen och en månads seriespel men löste inte uppdraget tillsammans med hård arbetsbelastning.

Stephan Engström kom in med bra effekt på resultaten - och spelet.
– Han är väldigt konkret med tydliga instruktioner. Mycket är ändrat och vi spelar roligare fotboll, han tror på oss som spelande lag istället för att vi ska slå tjongbollar, säger Ida Strömblad.

Något nytt för dig på mittfältet?
– Nu har vi varierat, jag är mest innermittfältare jämfört med ytter förra året. Men det är centralt jag trivs som bäst, jag gillar att vara playmaker och fördela ut bollarna.

Strömblad missade en match för ett par veckor sedan, hade svårt att dyka upp i Kalix dagen efter sitt eget studentfirande. Sommaren tillbringar hon bland annat med idoga träningspass och på en postcykel, menar själv att det kommer att bli mycket fotboll framöver.

Många följer hennes karriär med bland annat flitigt deltagande i U-landslagen. Efter segern med Halland i Cup Kommunal för två år sedan skrev damfotboll.com om: ”Matchens turbo[..], teknisk och med god förmåga att både erövra och täcka boll”.

Elitettan-kännaren Maja Johansson sammanställde senare en lista över de 15 bästa tonåringarna i serien och fann henne: ”Teknisk, avig med en extremt bra inläggsfot. Ett bollgeni som även var en supertalang i innebandy och bandy.”

Nu är det Stephan Engström som får fortsätta förädlingen.
– En otroligt fin fotbollsspelare med bra teknik och fart under fötterna, duktig som ungdom och hon har alla möjligheter att nå långt, säger han när Strömblad kommer på tal.

Hur långt kan hon nå i Kungsbacka?
– Det återstår att se, beror på var vi hamnar nästa år, ler han.

"Bra kamp" - bakom Växjö
Formkurvan med fem raka segrar har fört KDFF till två pinnar från andraplatsen.
– Växjö är etta och det blir svårt, där bakom kan det bli en bra kamp, säger Ida Strömblad om det svårlästa lagets framfart.

Bakom 22 mål står hela elva spelare, bland annat på grund av vissa skadebekymmer på forwardsfronten.
– Vi har många bra spelare med många spetskvaliteter. När några målskyttar är borta fattar man själv att man måste gå fram.

Karin Lundin blir borta till efter sommaruppehållet, medan Mimmi Asperot är tillbaka i matchtruppen inför derbyt och Julia Strahl är på gång på allvar igen.
En större förändring rapporteras, rutinerade målvakten Jenny Olsson är avstängd och Kajsa Lunman får mota Hovås Billdals skott.

Kungsbacka får ändå tackla favoritskapet på torsdag, i Elitettans närmaste derby. Där täta klubbyten och band mellan tidigare lagkamrater också blir en poäng.
– De känner till vårt spel och vi vet om deras. I sådana matcher blir det nästan att man får kriga sig in. Jag tror att de som vill mest kommer att vinna, säger Ida Strömblad.

Torsdag 19.00 Hovås Billdal IF - Kungsbacka DFF

Text: Fredrik Hasselgren
Foto: Jan Andersson

Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.