Kalmar fortsätter jakten på topplagen

IFK Kalmar anför klungan bakom den obesegrade ledarduon i Elitettan. Modiga sju poäng skiljer upp till toppen, den senaste insatsen talar förvisso för att avståndet bör vara mindre än så.

– Det var framförallt en varm match, någon slags värmerekord. Sen spelar vi på ett sätt som stör Växjös spelidé, men kan tyvärr inte sätta fler mål, säger Elsa Karlsson.

– Hade vi gjort vårt andra hade matchbilden sett annorlunda, nu gör de mål i 91:a, det blir väldigt snöpligt, fortsätter lagkaptenen om 1-2-förlusten mot serieledaren.

Nu väntar en ny fas för serietrean. Där poäng måste vinnas om det ska uppenbara sig fler öppningar mot det övre strecket.
– Matchen mot Böljan är precis lika viktig som andra. De är nykomling, lär kämpa för liv och existens.

Med sju matcher spelade har ni samma antal poäng upp till Växjö och Assi, hur ser du på möjligheterna att täppa igen gapet?
– Jag tänker att det är en väldigt lång säsong, vi spelar till mitten av november och trupperna kommer att förändras. Jag tror inte att något lag kommer att vara obesegrat och vi kan absolut vara strax där bakom och ta oss närmare, säger Karlsson.

Hon kan i synnerhet se tillbaka på 107 seriematcher för IFK Kalmar.

Varför är det relevant?

Som Barometern uppmärksammade inför säsongen har hon spelat samtliga matcher sedan laget gjorde sitt första år i Elitettan 2013.
– Peppar, peppar har jag startat varenda en, varit skadefri och fått förtroendet. Från början såg jag mig själv som yttermittfältare men upplever hela tiden att jag blir bättre defensivt som mittback, säger Karlsson som uträttat mer för klubben än minuterna i matchtröjan.

För ett par år sedan fick hon andra uppgifter som marknadschef.
– Lärorikt att få inblick i andra delar av en elitförening. Det är mycket ideellt när man jobbar för IFK Kalmar, jag hade bland annat hand om våra sponsorkontakter.

Hur är den lokala uppslutningen?
– Kalmar är en bra stad, många stöttar damfotbollen. Vi har inte många superstora sponsorer men många bäckar små.

Har du kvar något uppdrag på marknadssidan?
– Jag och Mathilda Johansson Prakt gör matchprogram och klubbtidningen med annonser och allt grafisk material som delas ut i hela Kalmar inför säsongen. Det passar med att jag pluggar grafisk design och har ett år kvar.

Tillbaka till fotbollen där 25-åringen förkovrat sig med många år i universitetsstaden.

Årets grej är defensiv ombyggnad. Elin Olofssons avsked och ytterligare förändringar gör att Elsa Karlsson i mitten i princip är ensam kvar från fjorårets ordinarie backlinje.
– Man tänker kanske från början att det inte kommer att bli samma sak men nya spelare kommer in och livet går vidare. Man ses varje dag och det går fort att lära känna varandra.

Och på planen?
– Vi försöker jobba synkat, hur vi faller och trycker. Elin Bergkvist från Piteå har mycket rutin och vår kommunikation är väldigt tydlig. Alla är väldigt lyhörda, det är som att vi känt varandra länge.

En annan slags omstart gäller för hela laget i seriespelet. Kalmar kom tillbaka som stark trea i Elitettan 2015, säsongen ifjor blev knepigare med åttonde plats.
– Det var betydligt sämre, kanske att vi blev nöjda efter första året. Föreningen gjorde inga värvningar, det var sämre förutsättningar eftersom vi inte åkte på något träningsläger utan nya spelare för att svetsas samman. Nu känns det som vi är tillbaks igen, har haft ett läger och resultaten ser bättre ut under säsongsinledningen.

Och ni siktar uppåt?
– Så är målsättningen, antingen i år eller nästa år har föreningen som mål att vi ska avancera. Det känns inspirerande och jag vill inget hellre än att gå upp med IFK Kalmar när vi har chansen, säger Elsa Karlsson.

Lördag 14.00 IFK Kalmar - IF Böljan

Elsa Karlssons obrutna matchföljd:
2013 (Elitettan): 26 matcher - 6 segrar, 6 oavgjorda, 14 förluster
2014 (Div. 1 Ö. Götaland) 22 matcher - 19 segrar, 2 oavgjorda, 1 förlust
2015 (Elitettan) 26 matcher - 17 segrar, 5 oavgjorda, 4 förluster
2016 (Elitettan) 26 matcher - 11 segrar, 2 oavgjorda, 13 förluster
2017 (Elitettan) 7 matcher - 4 segrar, 2 oavgjorda, 1 förlust
Totalt: 107 matcher - 57 segrar, 17 oavgjorda, 33 förluster

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.