Lotta Schelin: "Gör jobbet för varandra"

Fler mållösa matcher än något annat år under 2010-talet, lägen som inte förvaltas och chanser som bränns med sista sparken. Offensiven oroar, Lotta Schelin har en annan känsla än vad siffrorna speglar.
Lotta Schelin tror att den höga pressen ska stressa Skottland. FOTO: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån.

– Kollar man på de senaste fem matcherna så visst, vi har inte så gjort så mycket mål. Men det känns inte i truppen, vi gör jobbet för varandra och det känns rätt, säger hon till damfotboll.com.

Pia Sundhage fortsätter karaktärsfast sin plan mot EM, låter samma spelare med få förändringar jobba tajt tillsammans i en kärnuppställning. Och förbundskaptenen får stöd av sin förtroendevalda anfallsspelare.
– Om man kollar på alla på banan och pratar om startelvan har vi mycket rutin, bra spelare som gör vad som krävs. Det gör att vi vågar att pressa såpass hårt för att vi vet när vi ska falla ner och ligga rätt igen, säger Schelin.

– Skönt att ha den tryggheten, sen har vi bra bredd på bänken. Om vi till exempel jämför med Holland har de en stark elva, men sedan är det inte lika brett, de är mer känsliga för skador längre in i turneringen, fortsätter hon med stark tro till att den höga pressen som gav övertag i spelet mot USA ska ge ännu större utslag mot Skottland.

– Vi är duktiga på det där, när vi är på hugget och mittfältet flyttar upp och vi har en backlinje som hänger på. Nu löpte vi tillsammans och effektivt, kom in på kropp och vann bollar, både i andraläget och för att de slår ut.

Formtoppa och orka mycket
Den springande punkten är snarare var skiljelinjen mellan tillbakapressade motståndare och tröttkört för egen del går.
– Ja, hur mycket man orkar utan att det går ut över det offensiva spelet. Man får vara smart i det, hitta stunder när man andas. Men när vi formtoppar oss kan vi orka ganska mycket, hitta ett läge där man både kan vara kompakt och ha det höga presspelet, säger Schelin och håller i de positiva kopplingarna till en samspelt startuppställning.


– Vi löpte mycket rätt och gjorde det ihop, då syns det att det handlar mycket om relationer. Vi har ett spelsystem som vi känner oss trygga i, har hellre ett offensivt än defensivt tänk.

Den mest erfarna och målfarligaste svenska forwarden lät inte backarna vila senast. Både med boll och utan, Schelin har haft extra klipp i steget och skapar mer i rätt lägen.
– Sedan OS har det flutit på ett annat sätt, jag känner mig stark. Sen hade jag skadeproblem i höstas och baksidan jäklades lite, men inte längre.

Du har känts på gång den senaste månaden?
– Ja, det kändes bra under försäsongen, sen blir det hack när man har uppehåll men sedan Eskilstunamatchen (3 maj, journ. anm.) har det gått åt rätt håll med mer speltid i klubben. Man är lite äldre och behöver pricka in formtopparna, ler hon.

Schelin har en av två forwardsplatser i sin hand, den andra fick Fridolina Rolfö och Mimmi Larsson pröva på en halvlek var mot USA.

Rolfö gillar att ta emot bollen på fötterna och vända upp, Larsson utmanar med fart.

Vad innebär det för dig att spela ihop med respektive spelarval?
– Man får tänka lite annorlunda, jag trycker upp mest med Rolfö med tanke på att hon gärna kommer ner och hämtar boll, med Mimmi är det naturligt att jag går ner. Samtidigt är vi noga att det handlar om positioner vår som är närmaste forward om vem som ligger längst bort. Vi ska inte ta den andras roll men vi kan fördela det om det behövs.

Bra betalt mot Skottland
Mot Skottland har Sverige bara segrar, både hörnvarianter som ”busskön” och målexplosioner under vinterläger har betalat sig till klara segrar.
– Det ska bli kul med tanke på det vi känner med laget. Kan vi vara ödmjuka och ta med oss det till Skottland kan vi skapa otroligt mycket, säger Schelin.

Chansskapandet och utförandet kommer att dissekeras ännu mer mot lägre rankat motstånd. Inför VM 2015 handlade förberedelserna i hög grad om att få ihop försvarsspelet, inför OS ifjor var frågan hur den strålande formen skulle konserveras.

Med halvannan månad kvar till EM i Nederländerna har Sverige fler förluster (fem stycken) än något annat, helt landslagsår under 2010-talet och bevisbördan ligger på den sista tredjedelen.
– Vi är ett svenskt lag och vill hellre ha det så än tvärtom, det skapar mer oro när vi släpper in mycket mål än nu när vi ligger rätt och kan jobba framåt.

Är ni spelare bättre än det offensiva spelet just nu?
– Vi har iallafall allting på plats, det känns inte som det handlar om uppenbara brister individuellt i vårt spel. Men vi behöver jobba med hur vi ska komma till farliga lägen, komma in med fler spelare framför mål och ta oss ner till kortsidan, hitta insticken och så vidare. Det handlar mycket om timing, säger Lotta Schelin.

Tisdag 18.00 Sverige - Skottland

Mållösa matcher för Sverige under 2010-talet
Sveriges siffror först. Träningslandskamper om ej annat anges
* 100301 USA 0-1
100619 Tjeckien (VM-kval) 0-0
100717 USA 0-3
* 110125 Kanada 0-1
110517 England 0-2
111026 Tyskland 0-1
* 120305 Tyskland 0-4
120307 USA 0-4
120620 Japan 0-1
120720 Storbritannien 0-0
* 130724 Tyskland (EM-final) 0-1
* 140208 Frankrike 0-3
140803 England 0-4
141124 Kanada 0-1
* 150306 Brasilien 0-2
150613 USA (VM-gruppspel) 0-0
* 160810 Kina (OS-gruppspel) 0-0
160920 Danmark (EM-kval) 0-2
161024 Norge 0-0
* 170124 England 0-0
170303 Kina 0-0
170306 Nederländerna 0-1
170406 Kanada 0-1
170608 USA 0-1

Tidigare möten Sverige - Skottland
160126 Sverige - Skottland 2-0
140917 Sverige - Skottland 2-0
140614 Skottland - Sverige 1-3
120526 Skottland - Sverige 1-4
070217 Sverige - Skottland (neutral plan) 1-0

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.