Lieke Martens: Kommer inte vara snäll på lördag

Hon gjorde det första målet för Nederländerna i ett VM-slutspel. EM på hemmaplan gör ännu större profiler av de orangea spelarna, med sin teknik och dribblingskonst är Lieke Martens en given stjärna inför kvartsfinalen mot Sverige.
Lieke Martens ser fram emot att möta Sverige, i Doetinchem. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– För mig är det jättespeciellt, jag har haft en underbar tid i Sverige, så fina människor och lagkamrater som gjort allt för mig, säger hon.

Svenskan satt nästan perfekt efter få månader av Lieke Martens tre och ett halvt år i Kopparbergs/Göteborg och Rosengård.

Nu är hon beredd att lämna för Barcelona, en resa återstår till hennes före detta hemmaplan i Malmö.
– Jag har fortfarande grejer kvar, måste åka dit efter EM, säger anfallaren som gjort ett uppmärksammat klubbyte i hemlandets ögon.

Barcelona har en särskild status i Nederländerna. Vid fotbollförbundets anläggning i skogarna strax utanför Utrecht, där landslaget bor och tränar under mästerskapet, är Johann Cruyff förevigad i brons.

Lieke Martens kommer också att bryta mark i Katalonien, låter sig ännu inte fångas i farten men är på god väg att bli en ambassadör och fixpunkt för damfotbollen i värdlandet.
– Jag är den första tjejen som ska spela för Barcelona, här i Holland är det också speciellt. Nu har de fyra nya spelare och det kommer flera. De satsar mot Europa, spelstilen passar mig bra med 4-3-3 och jag tror att det blir ett bra steg, säger hon.

Först fortsätter turneringen inför de fotbollstokiga landslagsfansen som i allt större grad omfamnar lejoninnorna, som landslaget kallas.

Träningscentrat med alla faciliteter verkar vara en oas där spelarna får lugn och ro en bit från täta matchbilder och hett intresse.

Att matcherna var utsålda gick att ta till sig på förhand, trycket kring arenan förvånade ändå Martens.
– Vi får mycket energi av det, så många människor som hejar på oss. Speciellt första matchen när vi kom, vi hade inga förväntningar men runt om bussen var allt orange och alla hejade på oss.

Kvartsfinal på mindre arena
TV-siffrorna ökar, till kvartsfinalen minskar kostymen. Stadion de Vijverberg tar långt ifrån in alla som är intresserade av live-upplevelsen.
– Första matchen var perfekt med nästan 25 000. Vi vet att det är många människor som tittar på oss hemma, men det kanske är lite synd med en mindre stadion.

Hur långt fotbollsintresset når när EM är över och vardagen i en mindre besökt liga tar vid återstår att se.

Lieke Martens tillhör de som gått utomlands för att hitta klubbar där hon kan utveckla sina kvaliteter. När hon återknyter kontakten märker hon ofta framsteg i olika former.
– Man ser verkligen att hela laget har blivit bättre fotbollsspelare. Många har åkt utomlands och spelar i England, Frankrike. Varje gång jag kommer tillbaka till landslaget känner jag att vi har växt som lag och individuellt.

– Nu är vi förebilder för unga tjejer, så var det inte när jag var ung. Jag hörde om Marta när jag var 15.

VM-målet i Edmonton när Nederländerna gjorde premiär i de stora sammanhangen smäller högt, bästa ögonblicket i karriären hittills.

Frågan är hur den tekniska forwarden skulle ranka att slå ut Sverige och ta Nederländerna ännu närmare EM-finalen.
– Vi ser inte oss själv som favorit, det gjorde jag inte innan turneringen heller. Men vi har bra känsla i laget och självförtroende. Jag hade inte förväntat nio poäng efter tre matcher, men vi har ingenting nu, vi vill komma vidare, säger Martens och odlar revanschtankar inför lördagen.

Nederländerna vann visserligen 1-0 i Algarve Cup i våras. När det verkligen fanns någonting att spela om, en OS-plats i ett råkallt Rotterdam i mars ifjor betydde 1-1 att Sverige fick resa till Rio.

På sista träningen inför kvalstarten råkade Lieke Martens ut för en hjärnskakning, fick sitta bredvid och se Nederländerna spela bättre fotboll förgäves.
– Jag kollade matchen på TV och det var väldigt surt. Vi var så nära och nu vill alla ta revansch, säger hon.

Avslutning blir en passning till tidigare svenska klubbkamrater och landet där hon kände sig hemma under tre och ett halvt år.
– Jag kommer inte vara snäll på lördag, jag ska göra allt för att vinna.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.