Lisa Dahlkvist laddar om för slutspel

Resultatet räckte för att ta Sverige vidare och därmed jämnt. Citaten från spelarna som analyserade och såg framåt under onsdagen fyllde rummet med orangea istället för svarta färger.
Lisa Dahlkvist med blicken inställd på Nederländerna och kvartsfinal. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Skönt att slutspelet börjar, det är då det hettar till och vi måste höja oss, sade Lisa Dahlkvist.

Det var dagen efter den första svenska förlusten i ett EM-gruppspel på 16 år. Och samtidigt ett läge för omtag inför en viktigare match i slutspelet.
– Jag tror att matchen var väldigt bra för oss, att få en spark i arslet, sade Dahlkvist.

Pia Sundhage pratade om vikten att jobba med och pumpa in självförtroende direkt efter tisdagsfallet. Lisa Dahlkvist tog snarare upp vikten av att gå vidare i tankarna.
– Jag behöver inte något just så, men alla måste vara med på tåget i sin rätta sinnesstämning, sade hon under förmiddagens mediaträff.

Mindre än tolv timmar efter att förlusten var ett faktum.
– Klart att man är utpumpad, har inte samma energi som om man vunnit en match och det känns lite trögare. Man får ta hand om varandra, säga: hur är det idag och ha koll så att alla lämnar den här matchen. Vi känner att vi är kvar och har ett bra läge, fortsatte Dahlkvist som tillbringade de första 45 minuterna på bänken.

– Jobbigt så klart, man vill alltid spela och vara med. Det blir ännu värre när det trillar in ett mål.

När mittfältskämpen kom in efter paus präglade hon matchen med att lugna ner den stirriga defensiven och bidrog med att förlägga stora delar av spelet till den offensiva planhalvan.

Att vända och komma ur en nedtyngd situation på få dagar är ett måste för att överleva i ett mästerskap. Sverige gjorde just det, mitt under OS med ändring av taktik och matchplan.

Nu är det framförallt det mentala lyftet som ska till.
– Vi har väldigt bra erfarenheter från OS, det sitter med oss och alla som var med är bekväma i sådana situationer. Vi får spela taktiskt när man behöver, det blir alltid lite annorlunda när man ska slå ut varandra.

Dahlkvist har en förkärlek för utmaningar som går att hantera med huvudet. Orubblig vinnarvilja och stålblick vid straffläggningar är en del av hennes landslagsprofil. Bra att veta och bra att ha med sig när Sverige närmar sig matcher som måste avgöras och få en vinnare.
– Man har bra minnen från straffläggningar, bra självförtroende i det och behöver inte tänka så mycket. Man kan tänka tillbaka på det, försöka hitta tillbaka till samma känsla och man vet ungefär vad vi gjorde. Samtidigt är det en ny dag med nya förutsättningar nya tankar så det gäller att man är förberedd.

Under OS lade Sverige in lite straffar innan utslagsmatcherna. Två pass med full trupp, under onsdagen tränade bara bänkspelarna från senast, är det som återstår för allt som behöver slipas före duellen med Nederländerna.
– Jag har inte kört några tävlingsstraffar (efter OS, journ. anm.) så det kan vara bra att få känna på det lite. I OS körde vi någon tävling på en träning, att få ett litet tävlingsmoment är ganska kul också, sade Dahlkvist och bytte fokus till motståndet.

– De är väldigt starka, skickliga framåt så det behövs att vi spelar ett jättebra försvarsspel och det vet vi att vi kan. Sen måste vi ta vara på lägena vi kommer skapa.

Danmark hellre än Nederländerna var genomsnittskänslan i kommentarerna inför upplösningen i gruppen. När lagt kort ligger tog Dahlkvist hellre den orangea väggen på den hemtama arenan i Doetinchem än en nordisk kamp i Rotterdam.
– Det hade känts lite tråkigt att möta Danmark, det har vi gjort flera gånger. Ska man gå vidare i ett EM är det lika bra att möta värdnationen och ta det tuffa.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.