Anna Björk Kristjansdottir: Gillar att vi försöker spela fotboll

Limhamn Bunkeflo ligger bra till för att bli den bästa nykomlingen på länge. Både spelet och resultaten skvallrar om ett lag som vågar ta plats i de stora sammanhangen. – Jag gillar att vi försöker spela fotboll, det är idén, säger Anna Björk Kristjansdottir.

– Det är enkelt att spela på egen planhalva och bara försöka försvara sig. Vi vill ha bollen mer, därför är vi på fjärde plats.

Med 16 poäng halvvägs har LB07 vunnit mer än man riskerat genom att använda sin höga press. Några bakslag har det blivit, tappad balans och alltför stora luckor defensivt för att kunna reparera.
– Det är bara att ta vara på det så att vi lär oss, spela ännu tajtare och mer kompakt i 90 minuter eller mer varje gång.

Den isländska landslagsbacken menar att ännu bättre insatser krävs när de andra lagen kommer till sitt andra möte med nykomlingen.

Men i en serie där alla kan slå de flesta och många matcher är ovissa på förhand har LB07 mer fokus på att plocka poängen som krävs för att säkra kontraktet än att mäta sig med tidigare starka debutantlag.
– Vi har gått mycket bättre än väntat men är samtidigt inte väldigt långt från lagen i botten. Det som är bra är att man inte behöver gå in i matcherna och känna förväntningar om att vinna eller förlora, man kan göra man man vill i matcherna när det är så jämnt.

Anna Björk Kristjansdottir var beredd på mer att göra som större nyckel för laget när hon lämnade KIF Örebro och flyttade till Malmö inför säsongen. Försvararen har levt upp till omdömet bland de mer rutinerade i LB07, har till och med höjt sin nivå som brytsäker back och pådrivare.
– Det är mitt andra år i Damallsvenskan. I Örebro var jag inte så nöjd, men vi hade starka karaktärer och ledare på planen. Det jag behövde från dem förra året kan jag ge till mina medspelare i år, det jag också gjort mig bättre.

Mittbacksduo ger nickhjälp
I mittbacksduon finns också Malin Winberg, ni verkar ha funnit varandra väl?
– Ja, och det gjorde vi nästan direkt. Vi bodde på samma hotell de första tio dagarna i Malmö innan jag flyttade till vår lägenhet och fann varandra med mycket snack när vi åkte bil till träningarna. Nu är det inte så mycket att tänka över, vi pushar varandra och kan lägga mer tid på att hjälpa laget på andra sätt.

I sista matchen före EM-uppehållet hjälpte Winberg och Björk Kristjansdottir också varandra i offensiven, nickade fram varandra till mål. 27-åringen som sedan slet för Island i EM och spelade en match i mästerskapet förbättrar gärna huvudspelet utöver de tre mål hon redan gjort i seriespelet.
– Jag är lång och ska kunna vara en av de bästa i boxen. Jag har saknat det lite i några år men det går bättre och jag känner mer momentum. Jag och Malin pratar mycket om det, över och försöker guida varandra för att vi ska göra mer mål.

Tränaren Sven Sjunnesson bidrar också med inpass, utöver de entuasistiska tillrop som kommer under matcherna.
– Det är alltid bra med en passionerad tränare och du märker att han tror på oss. Men du får välja vad du tar in, annars blir det svårt att fokusera, säger Björk Kristjansdottir.

– Speciellt som försvarare är det bra att få veta om du tappar position eller om det är någon spelare som är viktig att följa, då ser han det bättre från sidan.

I omstarten kommer den andra nykomlingen, Hammarby på besök. Och LB07 spelar en av många placeringmatcher under hösten.
– Innan det började var det här matchen vi måste vinna om vi ville vara kvar i ligan. Jag tror det blir jämnt, de spelar lite liknande oss men kanske lite mer försvar för deras del. De är riktigt bra organiserade, vi behöver tid för att bryta ner dem och hantera deras kontringar.

Fredag 19.00 Limhamn Bunkeflo–Hammarby IF

Bästa nykomlingslag under 2010-talet
Lag – säsong – poäng (poäng under våren) – slutplacering
Tyresö FF – 2010 – 40p (15) – fyra
Jitex BK – 2010 – 33p (16) – sexa
Vittsjö GIK – 2012 – 30p (22) – sexa
Djurgården – 2016 – 27p (13) – sexa
Eskilstuna United – 2014 – 26p (14) –sjua
Kvarnsvedens IK – 2016 – 23p (9) – nia
...Limhamn Bunkeflo – 2017 – 16p (16) – fyra

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka
Premier League klubbarna har insett värdet
Premier League klubbarna har insett värdet

Premier League klubbarna har insett värdet

Damfotbollen växer och växer och fler klubbar som tidigare bara haft herrlag satsar nu på damlag runt om i världen.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.