Catrine Johansson: Något nytt att tackla

Efter elva år i klubben har hon varit med om det mesta. Ändå är den ovissa tillvaron för ett absolut bottenlag otrampad mark för Catrine Johansson. En upplevelse som Kopparbergs/Göteborg FC:s försvarare helst skulle slippa.
Catrine Johansson och Kopparbergs/Göteborg befinner sig i utsatt läge.

– Det är verkligen något nytt att tackla nu. Man måste visa att man är så starka som man säger sig vara, sen får man se det som en härlig utmaning, säger hon.

Göteborgslagets slogan för framgång, ofta på medaljplats och alltid på övre halvan har hållit varje år som Johansson funnits med. Nu riskerar den att skrotas, med halva serien spelad ligger KGFC sist med ojämna insatser och läckande försvar.
– Det känns tråkigt för vi har potential men har inte varit där. Under sommaruppehållet har vi ändå känt det positivt med värvningar och vi har fokuserat mycket på försvaret, säger den rutinerade 25-åringen.

– Vi har gått tillbaka till hur vi ska sätta press, tillsammans så att det är synkat och att hålla ihop laget är prio ett. Sen måste alla känna sin del, vad är min zon att hand om.

Orsak och verkan har stått högt på dagordningen när analysbrädet kommit fram. Med 31 insläppta mål har KGFC definitivt defensiva problem att lösa.
– Vi har kanske agerat lite osynkat, tappat boll i farliga lägen. När vi får jaga mycket blir det lite dumt. Som försvarare känner man verkligen: vad är fel, vi brukar inte släppa in så mycket. Men nu gäller det att tänka att det är en ny tabell och vi får börja på noll igen.

Det återstår att se om insikterna tillsammans med några nyförvärv räcker för att ändra på situationen och tabelläget. Lagets sportsliga ledning har iallafall haft förstärkning på egen planhalva i tanken på spelarmarknaden.

Nyförvärv med bra kommunikation
Ny är till att börja med danska målvakten Line Geltzer Johansen, som var med silvermedaljörerna på EM-resan.
– Hon har bara varit med i en träningsmatch och ett par träningspass hittills så det är väldigt svårt att veta alla hennes kvaliteter. Men hon tar för sig, snackar bra och har kommit in snabbt i laget.

Amanda Johnsson Haahr är en framtidsvärvning i anfallet, byter division 1 och Halmia mot en allsvensk höst. Direkt in i startelvan är däremot tanken med mittbacken Taylor Leach som KGFC hämtat från Östersund och Elitettan.

Leach in innebär också att Catrine Johansson kan räkna med en flytt, från centralt till kanten i backlinjen när USA-spelaren får platsen bredvid Beata Kollmats.
– Jag konkurrerar ju som mittback också men som det sett ut på träningarna blir jag ytterback. Men det passar också bra, man får vara mer offensiv.

Vad känner du för försvarsspelet inför höstsäsongen?
– Vi behöver förbättra det över hela planen. Nu har vi förstärkt en del, vi erfarna spelare behöver ta för oss mer genom snack och hur vi agerar, få in lite mer försvarsmässigt ledarskap.

Längst ner i tabellen är alla matcher tuffa. KGFC startar om med ett besök i Piteå.
– Vi är väldigt revanschsugna men måste ha kravet att gå in med 100 procent när vi ligger där vi ligger. Piteå är bra med sina djupledsbollar och sitt fysiska spel, vi måste utmana dem och sätta pressen så att de inte hittar spelet i djupet.

Torsdag 19.00 Piteå IF – Kopparbergs/Göteborg FC

Placeringar för Kopparbergs/Göteborg med Catrine Johansson (2007-)
4–6–4–2–2–4–4–3–6–5

Text: Fredrik Hasselgren
Foto: Michael Erichsen & Mathias Bergeld/Bildbyrån

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.
Sanne Troelsgaard prickade rätt för Rosengård. FOTO: Josefine Loftenius/Bildbyrån

Rosengård triumferade till cuptitel

En silvermedaljör från EM ordnade guld till FC Rosengård i Svenska Cupen. Sanne Troelsgaard slog till med matchens enda mål på Linköping Arena.

Anna Oskarsson mot startplats i cupfinalen

Sommaren innebar flera förändringar för Linköpings FC och för Anna Oscarsson som nyss anslutit till serieledaren. I cupfinalen mot FC Rosengård kan hon göra debut från start.

Handen full med onsdagsmatcher

En vardagsomgång med några riktiga guldkorn. Serieledaren Linköpings FC testar målskyttet på nytt mot försvarsstarka Piteå IF och Vittsjö GIK har ett viktigt derby mot Kristianstads DFF.

Anna Björk Kristjansdottir: Gillar att vi försöker spela fotboll

Limhamn Bunkeflo ligger bra till för att bli den bästa nykomlingen på länge. Både spelet och resultaten skvallrar om ett lag som vågar ta plats i de stora sammanhangen. – Jag gillar att vi försöker spela fotboll, det är idén, säger Anna Björk Kristjansdottir.
Catrine Johansson och Kopparbergs/Göteborg befinner sig i utsatt läge.

Catrine Johansson: Något nytt att tackla

Efter elva år i klubben har hon varit med om det mesta. Ändå är den ovissa tillvaron för ett absolut bottenlag otrampad mark för Catrine Johansson. En upplevelse som Kopparbergs/Göteborg FC:s försvarare helst skulle slippa.

Motigt för tätlagen i Elitettan

Den första omgången efter sommaruppehållet blev tuff för topplagen och de allra flesta tappade poäng. Mest uppseendeväckande var att serieledande Växjö DFF gick på pumpen efter en lång svit utan förlust.

Kosovare Asllani in – Jessica Samuelsson ut från Linköping

Inte bara en utan två stora truppförändringar hade Linköpings FC sparat till näst sista dagen av transferfönstret. Kosovare Asllani kommer in som en stor förstärkning, Jessica Samuelssons flytt blir en försvagning på motsvarande sätt.

Caroline Seger klar för Rosengård

En illa bevarad hemlighet läckte ut genom mediauppgifter under onsdagen och bekräftades senare av FC Rosengård. Där kommer Caroline Seger att fortsätta sin fotbollskarriär under hösten.

Danmark smider medan järnet är varmt

EM är över, nästa uppgift för de europeiska landslagen blir VM-kvalet med start i september. Silvermedaljören Danmark har dock sett till att planera in en högoktanig träningsmatch först.

AIK inte närmare toppen

AIK är främsta utmanare till lagen som vill avancera i Elitettan. Med tisdagsmatchen mot Uppsala kom man dock inte närmare, tappade istället dyrbara poäng efter 2-3-förlust på bortaplan mot Uppsala.

Nederländerna överst på Europatronen

En sprakande fotbollsfest med massor av spelvändningar och lyckade initiativ. Nederländerna hade de flesta och sista i andra halvlek och vann välförtjänt med 4-2 över ett kämpande Danmark.

Danmark till final mot Nederländerna

Efter 120 mållösa minuter, via en nervös förlängning fördelades den första finalplatsen på straffar. Där tog Danmark omgående greppet och släppte aldrig in Österrike i den dramatiska handlingen igen. En begeistrad hemmapublik såg Nederländerna besegra England med 3-0.
Jodie Taylor (t.v.) och Stephanie Houghton tränar inför semifinalen. FOTO: Toussaint Kluiters/Reuters/Bildbyrån

Semifinaldags – håller Jodie Taylors målform mot Nederländerna?

Åtminstone en av semifinalerna blir en publikfest, i storleksordningen 27 000 supportrar och orange så det svämmar över på läktaren. Men det finns ett motståndarlag med en effektiv målskytt som gärna ställer till det på den utsålda arenan.