Catrine Johansson: Något nytt att tackla

Efter elva år i klubben har hon varit med om det mesta. Ändå är den ovissa tillvaron för ett absolut bottenlag otrampad mark för Catrine Johansson. En upplevelse som Kopparbergs/Göteborg FC:s försvarare helst skulle slippa.
Catrine Johansson och Kopparbergs/Göteborg befinner sig i utsatt läge.

– Det är verkligen något nytt att tackla nu. Man måste visa att man är så starka som man säger sig vara, sen får man se det som en härlig utmaning, säger hon.

Göteborgslagets slogan för framgång, ofta på medaljplats och alltid på övre halvan har hållit varje år som Johansson funnits med. Nu riskerar den att skrotas, med halva serien spelad ligger KGFC sist med ojämna insatser och läckande försvar.
– Det känns tråkigt för vi har potential men har inte varit där. Under sommaruppehållet har vi ändå känt det positivt med värvningar och vi har fokuserat mycket på försvaret, säger den rutinerade 25-åringen.

– Vi har gått tillbaka till hur vi ska sätta press, tillsammans så att det är synkat och att hålla ihop laget är prio ett. Sen måste alla känna sin del, vad är min zon att hand om.

Orsak och verkan har stått högt på dagordningen när analysbrädet kommit fram. Med 31 insläppta mål har KGFC definitivt defensiva problem att lösa.
– Vi har kanske agerat lite osynkat, tappat boll i farliga lägen. När vi får jaga mycket blir det lite dumt. Som försvarare känner man verkligen: vad är fel, vi brukar inte släppa in så mycket. Men nu gäller det att tänka att det är en ny tabell och vi får börja på noll igen.

Det återstår att se om insikterna tillsammans med några nyförvärv räcker för att ändra på situationen och tabelläget. Lagets sportsliga ledning har iallafall haft förstärkning på egen planhalva i tanken på spelarmarknaden.

Nyförvärv med bra kommunikation
Ny är till att börja med danska målvakten Line Geltzer Johansen, som var med silvermedaljörerna på EM-resan.
– Hon har bara varit med i en träningsmatch och ett par träningspass hittills så det är väldigt svårt att veta alla hennes kvaliteter. Men hon tar för sig, snackar bra och har kommit in snabbt i laget.

Amanda Johnsson Haahr är en framtidsvärvning i anfallet, byter division 1 och Halmia mot en allsvensk höst. Direkt in i startelvan är däremot tanken med mittbacken Taylor Leach som KGFC hämtat från Östersund och Elitettan.

Leach in innebär också att Catrine Johansson kan räkna med en flytt, från centralt till kanten i backlinjen när USA-spelaren får platsen bredvid Beata Kollmats.
– Jag konkurrerar ju som mittback också men som det sett ut på träningarna blir jag ytterback. Men det passar också bra, man får vara mer offensiv.

Vad känner du för försvarsspelet inför höstsäsongen?
– Vi behöver förbättra det över hela planen. Nu har vi förstärkt en del, vi erfarna spelare behöver ta för oss mer genom snack och hur vi agerar, få in lite mer försvarsmässigt ledarskap.

Längst ner i tabellen är alla matcher tuffa. KGFC startar om med ett besök i Piteå.
– Vi är väldigt revanschsugna men måste ha kravet att gå in med 100 procent när vi ligger där vi ligger. Piteå är bra med sina djupledsbollar och sitt fysiska spel, vi måste utmana dem och sätta pressen så att de inte hittar spelet i djupet.

Torsdag 19.00 Piteå IF – Kopparbergs/Göteborg FC

Placeringar för Kopparbergs/Göteborg med Catrine Johansson (2007-)
4–6–4–2–2–4–4–3–6–5

Text: Fredrik Hasselgren
Foto: Michael Erichsen & Mathias Bergeld/Bildbyrån

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.