Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka
Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Seriepremiären i påskveckan sammanfaller i år med återstarten för damfotboll.com. Sajten kommer fortsatt sätta nära nyhetsbevakning av sparkade bollar och satsande spelare högt, erbjuda samtal med fördjupning och rappa repliker.

På webben är vi med på det mesta som händer inom damfotboll i Sverige och internationellt, med täta uppdateringar och hög närvaro.

Flera frågor ställer sig själv så års. Kan Rosengård ladda om efter CL-nederlaget och gå för SM-guldet? Hur positionerar sig klassikerlagen AIK, Mallbacken och Umeå mot nysatsande Växjö i Elitettan?

Damfotboll.com följer upp innan fokus hamnar på blågult. Det är stort intresse för EM i Nederländerna - inte minst med tanke på Pia Sundhages final som förbundskapten. Redan i första matchen ställs landslaget mot rivalen och spökmotståndaren Tyskland. Mästerskapet i stort ger också svar på om Europakartan ritas om jämfört med 2013 då tre nordiska nationer fanns bland de fyra bästa lagen.

Damfotboll.com strävar också efter att bli forum och samlingsplats för diskussion och åsikter. Tillsammans gör vi favoritsporten bättre.

Ses snart igen!

1 juli 2016
Idag den första juli är detta den enda och sista information som kommer ut på damfotboll.com. Vi lägger ner vår verksamhet och 17 år som en ständigt uppdaterad sida om svensk och internationell damfotboll går i graven.

Avgörande för att damfotboll.com inte kan fortsätta som vi gjort är ekonomiska skäl, dessa har vi brottats med i alla 17 åren och hoppats på en vändning som aldrig kom. För min del som både publicistiskt och ekonomiskt ansvarig blir det ohållbart att fortsätta jobba i en uppförsbacke som aldrig verkar ta slut.

Vi kan stolt blicka tillbaka på en ganska unik och otrolig utveckling. När vi startade år 2000 var tanken att skapa en sida där nyheter om svensk och internationell damfotboll fanns samlat.
TV 4/Fotbollskanalen var de första som uppmärksammade vårt stora nyhetsflöde och började köpa nyheter av oss.
Damfotbollen har under åren växt globalt samtidigt som mediesamhället har förändrats och vår tanke om att skapa intresse kring damfotboll har med tiden fått övrig media att också öka sin rapportering om sporten. En positiv utveckling som vi gärna vill tro att vi varit med och påverkat.

Som mest har vi haft runt 200 000 läsare per månad, ingen dålig siffra för en så specifik sida med enbart damfotboll.
Rekord i antal läsningar/visningar på sidan kom under VM 2011 då vår reporter Fredrik Hasselgren skrev så pennan glödde.

Antalet medarbetare som bidragit med sin egen tid och sitt eget kunnande har ökat och det är en av anledningarna till att vi under några år slog rekord även med att ha texter ifrån samtliga matcher i Damallsvenskan samt Norr- och Söderettan under ett år. 2013 slogs dessa två serier ihop till en enda Elitettan och med några få undantag har vi gjort samma grannlaga jobb där under åren. Vår ständigt närvarande redaktör under helgerna, Thorsten Frennstedt, har snickrat med texter och andra med bilder.
Ingen nämnd ingen glömd men utan alla som på ideell basis bidragit hade aldrig sidan fått den stora spridning den haft.

Vi var först ut, och i Sverige finns ingen sida med daglig rapportering om damidrott som hållit sig vid liv så länge. Så stolt och nöjd med att ha flyttat fram gränserna och ökat möjligheterna till läsning om damfotboll, för damfotboll att synas och höras i mediebruset stänger vi nu ner sidan.

Damfotboll.com kommer från och med nu inte att uppdateras med fler nyheter för att inom kort stängas ner helt.

Det är ännu oklart om vårt stora digitala arkiv med nästan 27 000 egna artiklar kommer att leva vidare. Om knappt en månads tid kommer de inte att finnas sökbara längre.
Och med dessa rader kan vi härmed konstatera att det sista inlägget är gjort och att slutsignalen ljudit för damfotboll.com.

Vi tackar våra samarbetspartners, annonsörer och ideella medarbetare för tider som varit samt de tusentals läsarna.

''1 april 2017 – ny uppdatering

Sedan en längre dvala öppnar nu Damfotboll portarna på nytt i ny regi. Anette Börjesson tar ett (tillfälligt?!) kliv ned från sidan vad gäller ansvar och offentligt ansikte utåt. Vi har sedan den 1 april 2017 en tillförordnad ansvarig utgivare i Christopher Pettersson i väntan på att en person med bakgrund från svensk damfotboll tillsätts som redaktör.

Vi kommer inte bara att täcka EM-fotboll utan även fortsätta följa Damallsvenskan framgent från de flesta arenor runtom i landet.

I hopp om att vi en dag skall bli ännu bättre än vi varit genom åren, önskar vi er en riktigt trevlig upplevelse på sidan!

Med vänliga hälsningar

Redaktioner

Christopher Pettersson - ansvarig utgivare, damfotboll.com

ahg 2016-07-01 10:48

Till Anette och alla dina medskribenter!
Ett stort tack för en ovärderlig insats under 17 år (!!!) för damfotbollens bästa!
Först en legend på planen och sedan vid sidan för att med ett fantastiskt engagemang sedan sprida information o kunskap om vad som händer inom vår sport, det är oerhört beundransvärt!
Du och dina medhjälpare har sannerligen sett till att så många i damfotboll-Sverige (o utanför) kunnat följa en inspirerande utveckling och fått läsa om matcher, mästerskap, föreningar, profiler och mycket, mycket mera.
Ni har verkligen fyllt en viktig funktion och ni kommer att vara mycket saknade.
Jag vet att du jobbat oerhört hårt för att driva damfotboll.com så här länge, så stort TACK Anette!

Ann-Helén Grahm

mia.e. 2016-07-03 21:24

Jag vill säga "Nej!" - !

...och jag är lite chockad över att Ann-Helén Grahm är så snabb att tacka... ...för att det är skrivet samtidigt med nyheten? Det är så definitivt ...slut?

Som om någon ska dö... Så känns det också. En sista 'vänlig', i n t e 'överkommersialiserad' plats med igenkända personer försvinner? Och vi med den. Ingen m ö j l i g plats för diskussion om damfotboll längre. Det är som slutet på hela sporten. Japanska damlandslagets besök i Sverige... Den kommer vi då inte att kunna läsa om eller kommentera här. Och OS... helt borta... som något att samlas 'på en allmän plats' kring. (Då är man som helt avskuren från landslaget, nästan, eftersom man har svårt att 'ladda ner' och 'logga in' överallt, allt verkar gå in bakom 'låsta dörrar' och vanlig media, som vi såg nu vid 18-trupp uttagningen är väldigt 'nyckfull' med om de meddelar något om landslaget eller inte. Också SvFF. Det känns inte som landslaget alltid är 'Nationalsporten', tillgänglig. Det känns i b l a n d lite för svårtillgängligt, jämfört med andra landslag som finns mer lättillgängliga på sina nationella fotbollsförbunds youtube-kanaler, eller med mindre avancerad mer lättillgänglig 'teknologi' på sina förbunds hemsidor... Det är okej, om det också fanns något utanför dessa, till svensk fotboll på youtube t ex... Emellanåt... Där kan man alltid nå fram.)

Så här någon dag efter nyheten... var det en 'chock' att läsa den, jag såg inte att den möjligheten skulle finnas att damfotboll.com skulle kunna 'försvinna' från en dag till en annan, visste inte som kanske andra, närmre till jobbet med den, att ni hade det i övervägande... Trodde inte jag var såå blödig, men det blev någon tår, faktiskt, tog hårt att läsa den nyheten när man som någon annan skrev här har vant sig vid att kika in lite (och ibland mer) på damfotboll.com under de senaste åren. Går inte att ersätta denna webbsida med något, eller en Chefredaktör AB som varit med så länge och har ett bra, kul och "gott" sätt att intervjua och välja viktiga eller väsentliga saker att skriva om, med know how av att ha varit med ett tag. Kanske fortsätter det i någon form, på något sätt, eller att det kanske, kanske kan bli en återkomst om något förändras med reklamplatsköp/sponsring.. Frennstedt är ju, hörde jag, efter EM 2013 där någonstans, förevigad av kommentatorn, den kände, till tv-matchen mot England, som väl finns i tv-arkiven någonstans, när Sverige vann EM-guld en gång, som en som sett "alla damlandslagets matcher" ... redan då! :)

Tack till alla er i red. för denna fina webbsajt, det har varit en sida lätt att tycka om! Intressant och så bra precis för bredden och variationen i artiklar! Hoppas den finns kvar nu någon vecka till innan den försvinner helt, om det måste bli, så att man kanske hinner leta upp någon artikel man vet man läst och gärna snabbt vill läsa om innan den försvinner helt.

Det finns inte förstås, då, men önskar ju ändå något 'mirakel' som kunde inträffa som möjliggjorde att damfotboll.com kunde 'sträcka ut' lite, över OS, kanske över fotbollssäsongen, men allt är väl redan övervägt kanske.. Om inte någon sponsor finns som ser hur ovärderlig den bredden som damfotboll.com har är för svensk fotboll, tjejernas/damernas sida av sporten. Blir man trött på 'hype'-journalistiken och överdrifterna på riksmedias sportsidor kring fotboll, har det alltid piggat upp att se och läsa om bredden som finns inom fotbollen här. 'Cup Kommunal' tider med mer... :)

Jah...

Vi blir alla liksom 'kapande vid fotknölarna', alltid och ständigt... En 'hopplös' sport! :)

(Första post 2016-07-01 13:17 & 'redigerad' vid nytt datum)

Rufus 2016-07-01 13:44

Ett mycket sorgligt budskap, verkligen. En unik publikation i mediavärlden och en nättidning med stora kunskaper, full objektivitet, lättillgänglig layout, hög stilistisk nivå, men framförallt med unika insikter i damfotbollen. Samtidigt är verkligheten precis så som ansvarige utgivaren beskriver den. Ett oupphörligt jagande efter ekonomiska resurser för att hålla allt flytande. Otacksammare uppgifter får man leta efter!

Stort tack, Anette, för dina enorma insatser för damfotbollen under alla år och jag instämmer tillfullo i A-H Grahms ord här ovan! Sedan är det förstås på sin plats att tacka alla dina medhjälpare och medarbetare, först och främst en annan legend inom svensk damfotboll: Thorsten Frennstedt, "the one and only"!

Nu tackar alltså damfotboll.com för sig och lämnar ett gapande tomrum efter sig. Vi vet inte vad som kan hända i framtiden, exempelvis om någon annan entusiast vill ta upp den publicistiska tråden och bygga vidare på allt det goda efter Nya Mål/Marta och damfotboll.com. Hoppas kan man ju alltid! Dessutom hoppas man förstås på att få se namnet Anette Börjesson i något annat spännande sammanhang... Lycka till med allt du tänker företa dig i fortsättningen!

/Ulf Ståhlberg

The Observer 2016-07-02 05:11

Tragiskt, mycket tragiskt! Alla kommentarer och inlägg från läsare framstår som futtiga och otillräckliga sett till att sajten försvinner. För mig har det varit en viktig och daglig rutin att läsa ständigt uppdaterad info om damfotboll.

Beslutet att lägga ner är naturligtvis inte lättvindigt taget och därför lämnas inte heller någon öppning för en fortsättning. De möjligheterna har sannolikt undersökts och uttömts. Vi minns väl en del tappra försök till fundraising och damfotboll.com Xtra.

Att lägga ner är högst mänskligt och begripligt, men går naturligtvis helt på tvären mot vad som behövs och vad alla damfotbollssupportrar önskar. Nog borde exempelvis SvFF och EFD för länge sedan gått in med tillräckliga belopp för att säkerställa utgivning. Samtidigt förstår jag om det kan uppfattas som problematiskt att stödja en enskild sajt, men även publicistiskt. "Prisvärdheten" för damfotboll.com är gigantisk jämfört med en månadsprenumeration på damallsvenskan.tv.

2708 gillamarkeringar! Ja, nätet med sin gratiskultur har skapat rikedom hos vissa och utarmat andra. Vad hade hänt om 2708 hade betalat 2-300/år för tillgång till damfotboll.com?

Om beslutet är oåterkalleligt kan jag bara säga tack för allt och klämma en tår, om inte är jag beredd att betala!

Thorsten Frennstedt 2016-07-01 18:28

Bättre än så här blir det inte efter 47½ år i damfotbollens tjänst. Lägger nu ner pennan och loggar ut.

jannepettersson... 2016-07-02 07:16

Först, tack för alla artiklar, all insiktsfull bevakning under dessa år!

Men sedan måste jag säga att jag är upprörd; hur kan det vara möjligt att Sveriges bästa sajt om damfotboll inte kan hitta finansiering?

Det här kan inte vara det sista ordet. Den här sneda mediasituationen måste rättas till.

Med förhoppning om en fortsättning!

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka
Premier League klubbarna har insett värdet
Premier League klubbarna har insett värdet

Premier League klubbarna har insett värdet

Damfotbollen växer och växer och fler klubbar som tidigare bara haft herrlag satsar nu på damlag runt om i världen.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.