Anna Paulson har utmaningar kvar i Umeå IK

Under hela 2000-talet har Umeå dominerat damfotbollssverige och världen. 2009 blev dock fotbollsdrottningarna från björkarnas stad nerpetade från tronen. Backen Anna Paulson är en av dem som valt att stanna i klubben och hon ser fram emot nystarten i år.
Foto: Tommy Holl

– Vi kommer få jobba hårt. Det är kanske inte i år vi kommer att ta tillbaka tronen men ge oss något år så kommer vi att försöka, säger Anna.

Många bärande spelare har inför denna säsong valt att lämna Umeå IK. Anna Paulsson valde att stanna kvar i den klubb hon spelat i sedan 2001, valet att stanna tycks inte ha varit speciellt svårt.
- Jag trivs i stan och jag trivs med klubben. Det ska bli ett väldigt intressant år. Vi är inte det här självklara guldfavoritlaget utan det blir lite mer utmaning.

Hon tror även att anledningen till att många lämnat Umeå är just utmaningar – såväl i USA som i Sverige. Trots att Umeå IK tappat nyckelspelare ser Anna framför sig att UIK kommer att resa sig upp och komma tillbaka.
- Vi får jobba med det vi har. Jag tror inte det blir något problem, vi har många unga och hungriga spelare som kommer att göra jättebra ifrån sig, förklarar hon och tillägger sedan;
– Vi kommer förmodligen inte spela likadant som förra året i och med att vi har en ny tränare, och han har sina visioner om hur vi ska spela.

Joakim Blomqvist är den nye tränaren för klubben och till sin hjälp får han förra Umeå-stjärnan Tina Nordlund.
Anna ser positivt på detta tränarteam.
-Joakim har mycket energi och mycket kunskap att bidra med. Han har mycket att lära oss. Det känns som att hela ledarteamet klickar väldigt bra ihop, det blir ett bra ledarteam.

När Anna ska sammanfatta 2009 suckar hon och pratar sedan om ett relativt dåligt år.
– Det var väl inte ett av mina bättre. Det var lite mycket runt omkring och det var synd att det gick som det gick, både för klubben och för mig. Jag kan väl inte säga att jag gjorde succé precis.

Men hon ser fram emot de utmaningar som väntar runt hörnet. Hon är en av spelarna som förväntas leda laget, och hon trivs med den rollen.
– Det jag har att dela med mig ger jag mer än gärna till de nya. Hoppas att jag kan ge dem några verktyg att jobba med. Jag tycker det är kul att vara med om den här nystarten

–En sak vet Anna säkert - det kommer att ta tid och krävas mycket vilja – men Umeå IK ska återerövra damfotbollstronen igen.

Text: Alva Nilsson