"Vickan" ny sportchef i Djurgården

I höstas tog en lysande spelarkarriär slut och Victoria Sandell Svensson tackade för sig i både landslag och klubblag. Efter 14 år i blågult, 166 landskamper, 68 mål, 13 år, 265 matcher och 251 mål i Damallsvenskan inleder "Vickan" nu en ny karriär.
Foto: Anette Börjesson

Hon blir Djurgården trogen och har redan startat karriären som sportchef i laget som skulle vinna hennes hjärta. "Vickans" nya mål är att vinna sponsorer och samarbetspartners till "Damallsvenskans starkaste varumärke Djurgården Damfotboll."

**Vilka blir dina huvuduppgifter?
**- Det blir självklart en koppling till A-laget, där jag blir en mentor till de unga spelarna. Jag kommer också att vara individuell tränare till anfallsspelarna. Vi ska även få fram unga stockholmstalanger. Jag kommer även jobba mot våra sponsorer.

"Vickan" har redan varit med och utformat ett nytt samarbetsprojekt med klubben Bele Barkarby FF från Järfälla utanför Stockholm. Tillsammans kommer Djurgården att ha ett talangutvecklingslag som borgar för framtida talanger.

**Var det då givet att du skulle bli sportchef redan nu?
**- Nej, det fanns många förslag på vad jag skulle jobba med inom föreningen. Jag är jätteglad att den här chansen dök upp och det är jätteintressant.

Från att ha varit en entreprenör och framförallt en ambassadör för damfotbollen tar hon nu steget fullt ut i det idrottsliga entreprenörskapet.

**Vilka egenskaper tar du med sig från fotbollsplanen till förhandlingsbordet?
**- Jag har jobbat på marknadssidan sedan 2004 och har redan byggt upp ett nätverk av sponsorer. Jag fortsätter att vara ett ansikte utåt och många känner igen mig. Jag vill presentera Djurgården och det vi står för. Ett argument mot sponsorerna är att vi satsar på yngre talanger. Jag är insatt i vad som händer på planen och det kan jag sälja in bra hos framtida samarbetspartners. Framförallt kommer jag att vara den jag är, förklarar "Vickan".

Förutom att jobba fram sponsorer är hon även ansvarig för rekryteringsarbetet till A-truppen.Även i fortsättningen kommer "Vickan" att vara ett av Djurgårdens viktigaste ansikte utåt.
**Vad krävs av en sportchef i Damallsvenskan?
**- Inget sportchefsjobb är det andra likt. Mina uppgifter blir att stärka Djurgården. I en liten organisation får man kanske göra annat som en sportchef inte brukar göra.

**Var det självklart att det skulle bli en fortsättning i Djurgården?
**- Ja, herregud, det fanns andra erbjudanden. Men Djurgården är där jag vill vara kvar.

**Vad gör du om fem år?
**- Då är jag förhoppningsvis kvar i Djurgården och vi har vuxit till en större förening där vi har byggt upp en stark och attraktiv förening.

**Får vi se dig i en come-back på plan redan i år?
**- Nej! Inte år, jag kommer inte att spela, så är det bara, fastslår "Vickan".